16 ianuarie 2025

Licitatia de la CET, pe masa judecatorilor: Curtea de Apel Bacau a „umplut” de bani o firma de repartitoare din Botosani

Judecatorii Curtii de Apel Bacau au respins cererea de suspendare a licitatiei privind construirea grupului 2 de cogenerare de la CET. Aceasta fusese introdusa de avocatii companiei Romib Bucuresti, una din cele trei societati care au contestat procedura de achizitie publica organizata de Primaria Bacau. In mod paradoxal, municipalitatea – in calitate de autoritate contractanta, dar si de intimat in dosarul aflat pe rolul Curtii de Apel – nu a prezentat niciun aparator la termenul de ieri, desi Primaria are contract de reprezentare cu mai multi avocati. Decizia judecatorilor bacauani lasa cale libera incheierii contractului privind construirea grupului 2 cogenerare de la CET. Initial, comisia de organizare a licitatiei stabilise drept castigator un consortiu format din societatile Elsaco Botosani – Branpis SRL – Kawasaki Gas Turbine. Rezultatul a fost contestat de ceilalti ofertanti, CNSC dispunand refacerea calculelor in cazul ofertei depusa de consortiul condus de Elsaco. Pe 3 octombrie, comisia de licitatie a stabilit ca, in urma refacerii calculelor, oferta Elsaco este cea castigatoare.

Un complet format din judecatorii Violeta Chiriac, Lacramioara Moglan si Loredana Albescu a decis sa respinga cererea de suspendare a procedurii de achizitie publica in cazul licitatiei privind construirea grupului 2 de cogenerare de la CET Bacau. Cererea fusese formulata de societatea Romib Bucuresti, una din cele trei firme care au contestat rezultatul initial al licitatiei organizate de Primaria Bacau. La inceputul lui august, trei din cei patru ofertanti intrati in cursa pentru adjudecarea contractului de construire a grupului au contestat decizia comisiei de licitatie condusa de Leonard Padureanu, administratorul public al municipiului. Comisia declarase castigator un consortiu format din societatile Elsaco Botosani, Branpis SRL si Kawasaki Gas Turbine. Desemnarea consortiului castigator s-a facut pe fondul descalificarii ofertelor depuse de alte trei consortii conduse de Romib Bucuresti, Romelectro Bucuresti si TSK Electronica (Spania). Practic, ofertele depuse de cele trei asocieri de firme nu au mai fost evaluate de municipalitatea bacauana, singura oferta declarata "valida" fiind cea inaintata de consortiul condus de Elsaco Botosani. In urma contestatiilor formulate de ceilalti trei ofertanti, Consiliul National de Solutionare a Contestatiilor (CNSC) a dispus, pe 15 septembrie 2011, anularea raportului procedurii si refacerea calculelor in cazul ofertei inaintate de Elsaco – Branpis – Kawasaki Gas Turbine, oferta declarata – anterior – castigatoare de comisia de licitatie. In urma refacerii calculelor, comisia condusa de Leonard Padureanu a stabilit – pe 3 octombrie – ca oferta Elsaco este cea castigatoare. Pe fondul deciziei comisiei de licitatie, Romib Bucuresti a formulat o actiune in instanta cerand anularea procedurii de achizitie publica si reevaluarea tuturor ofertelor depuse. Concomitent, avocatii companiei au cerut in instanta suspendarea procedurii de achizitie pana la judecarea fondului cauzei (i.e – anularea procedurii de achizitie si reevaluarea ofertelor).
Consortiu fara autorizatie

Mihai Toma, avocatul trimis la Bacau de Romib, a declarat pentru cotidianul Desteptarea ca societatile care compun consortiul declarat castigator de Primarie nu sunt autorizate de Inspectia de Stat pentru Controlul Cazanelor, Recipientelor sub Presiune si a Instalatiilor de Ridicat (ISCIR) si de Autoritatea Nationala de Reglementare in Domeniul Energiei (ANRE). In lipsa acestor licentieri, afirma avocatul, consortiul a avut nevoie de "sustinatori" in fata comisiei de licitatie. Un numar de trei societati – Baltur Sib (Sibiu), Incon (Iasi), respectiv Electroconstructia Elco (Botosani) au jucat rolul de "sustinatori tehnici" ai consortiului nelicentiat de organismele de resort – ISCIR si ANRE. Daca respectivele societati ar fi facut parte din asociere, sustine Toma, totul ar fi fost in regula. Potrivit unui Ordin emis la finele lui septembrie de Autoritatea Nationala pentru Reglementarea si Monitorizarea Achizitiilor Publice (ANRMAP) si publicat in Monitorul Oficial nr. 687, rezulta ca autorizatiile nu pot fi invocate de terti in sustinerea unui ofertant, ANRMAP considerand ca astfel de autorizatii sunt o resursa netransferabila.
"Autoritatea contractanta va prevedea in documentatia de atribuire, pentru situatia participarii la procedura cu oferta comuna, care din criteriile de calificare si selectie urmeaza a fi indeplinite de fiecare dintre ofertantii asociati, precum si cele care pot fi indeplinite doar de catre aceia care urmeaza a executa acele parti din contract avute in vedere la stabilirea criteriilor de calificare", precizeaza Articolul 6 din Ordinul amintit. Or, in situatia data, cei trei sustinatori tehnici – Baltur Sib, Inicon, Electroconstructia Botosani – nu fac parte din asocierea de firme declarata castigatoare de municipalitatea bacauana.
"Tertul (n.r. – Baltur Sib, Inicon si Electroconstructia Botosani) nu poate sustine, prin prezentarea unei astfel de autorizatii (n.r. – ISCIR, ANRE etc.), un operator economic ofertant, din considerentul ca acest gen de autorizare se poate utiliza in nume propriu, nefiind o resursa trnsferabila", se arata la Articolul 7.



Argumente de pomana

Reprezentantii Romib au precizat in fata completului Curtii de Apel ca inclusiv legislatia europeana din domeniul achizitiilor publice ofera instantelor de judecata posibilitatea suspendarii licitatiilor, daca asupra acestora planeaza suspiciunea unor nereguli sau, mai grav, a unor ilegalitati. "Aceasta asociatie (n.r. – Elsaco – Branpis – Kawasaki) nu are autorizatiile necesare participarii si efectuarii acestor lucrari. Instanta poate suspenda licitatia pentru ca exista motive temeinice. Noi consideram ca prejudiciul nostru, precum si cel public, ar fi mult mai mare daca nu veti decide sa suspendati procedura de achizitie publica", a pledat avocatul Mihai Toma (foto). Completul de judecata a ramas in pronuntare luand, in cele din urma, decizia de a respinge – drept "inadmisibila" – cererea de suspendare formulata de Romib Bucuresti. Hotararea judecatorilor mentine in vigoare decizia comisiei de licitatie care a stabilit drept castigator consortiul Elsaco – Branpis – Kawasaki.
"Motivatia a fost aceea ca potrivit modificarilor legislative nu se mai poate solicita suspendarea procedurii, ci doar suspendarea contractului. O sa vad si eu care este motivarea exacta a instantei", a precizat Toma.

"Licitatia de fapt nu s-a tinut"

La mijlocul lunii august, oficialii companiei bucurestene Romelectro declarau cotidianului Desteptarea ca licitatia privind construirea grupului 2 cogenerare ar fi fost, in realitate, o incredintare directa. Dan Georgescu, vicepresedintele societatii, afirma ca prin descalificarea celorlalti trei ofertanti, consortiului condus de Elsaco Botosani i s-a facut cale libera pentru adjudecarea contractului estimat la 98 de milioane de lei (fara TVA).
„Aceasta licitatie de fapt nu s-a tinut. Din cei 4 concurenti, 3 au fost descalificati la faza de selectie, ca sa zic asa, de eligibilitate, iar pentru faza tehnica a fost calificat un singur ofertant. Deci, practic, licitatia s-a facut prin atribuire directa, ca sa spunem un termen consacrat. Nu a contat oferta tehnica sau cea comerciala”, a afirmat Georgescu. Din contestatiile formulate, la data respectiva, de consortiile descalificate a rezultat ca autoritatea contractanta (n.r. – Primaria Bacau) nici macar nu s-a obosit sa analizeze solutiile tehnice propuse si depuse de acestea. Consortiul declarat castigator Elsaco – Branpis – Kawasaki este compus dintr-o firma ce produce, intre altele, repartitoare pentru inregistrarea caldurii – Elsaco Electronic (societate ce are drept obiect de activitate „fabricarea de instrumente si dispozitive pentru masura, verificare, control”), respectiv Branpis SRL Bacau, firma abonata la contractele scoase la mezat de CET. Prin decizia judecatorilor Curtii de Apel, castigatorul licitatiei – consortiul condus de Elsaco Botosani – poate semna nestingherit contractul cu autoritatea contractanta – Primaria Bacau. Conform legislatiei in vigoare, decizia comisiei de licitatie pronuntata pe 3 octombrie – prin care oferta consortiului amintit a fost declarata castigatoare – putea fi atacata la CNSC in termen de 10 zile. Practic de maine incolo, municipalitatea e libera sa bata palma cu firma de repartitoare botosaneana pentru construirea grupului 2 de cogenerare de la CET, pe adresa CNSC nemaifiind transmisa nicio contestatie.
Lucian Bogdanel



spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul
spot_img