24 noiembrie 2024

MERITĂ SĂ ÎNVEȚI LA LICEUL TEHNOLOGIC ”DUMITRU MANGERON”!

Liceul unde meseriile bănoase și locurile de muncă sigure sunt pictate pe pereți

Cea mai spectaculoasă prezentare a ofertei educaționale dintr-un liceu băcăuan este, fără îndoială, cea a Liceului Tehnologic ”Dumitru Mangeron”. Tot holul de la parter este pictat cu talent și arată câte șanse au cei ce aleg să învețe aici. Meserii de viitor foarte, foarte căutate și bine plătite pe care le deprind elevii, mari firme care oferă pregătire practică gratuită și burse pe timpul școlii, dar și posibilitatea angajării după absolvire sunt prezentate modern și atractiv. Autorul este Silviu Berdilă – cunoscut ca Monk Ink în lumea artei vizuale -, care a reușit să transpună în frescă un adevărat proiect de viitor pentru liceul băcăuan. Îmbucurător este că firme de succes băcăuane apar zugrăvite, în frunte cu AEROSTAR, partener în educația de la ”Dumitru Mangeron”, dar și generos sponsor pentru realizarea acestei inedite forme de prezentare și promovare. De doar un an director, profesorul Nela Dumea și-a propus să dea continuitate tradiției fostului Liceu 2, dar și să-i creeze o nouă identitate, potrivită mileniului III.



Viitor de nerefuzat: profesii căutate, firme puternice și burse elevilor

Pentru anul școlar 2022-2023, Liceul Tehnologic ”Dumitru Mangeron” oferă șansa la învățătură în 10 noi clase, patru de liceu la clasa a IX-a și șase în primul an de școală profesională. Fiecare dintre aceste domenii au fost selectate după o atentă cercetare a pieței muncii locale, dar și naționale, astfel încât viitorii absolvenți să aibă posibilitatea angajării imediate. Dotările moderne din clasele, laboratoarele și atelierele liceului și stagiile de practică din firmele partenere, asigură un viitor profesional absolvenților. Sunt foarte importante și bursele oferite de stat sau de unele societăți comerciale, astfel încât elevii să se concentreze pe învățătură, fără mari griji materiale.

Învățământ liceal:

Tehnician electrician/electronist auto

Tehnician proiectant CAD

Tehnician în gastronomie

Tehnician în activități economice

Învățământ profesional:

Mecanic auto

Operator mașini cu comandă numerică

Mecanic utilaje și instalații industriale

Tinichigiu/vopsitor auto

Electromecanic

Ospătar/bucătar

 

”Ne-am adaptat foarte repede cerințelor pieței locale, pentru că am înțeles că acesta este rostul nostru – să pregătim specialiști  și oameni  buni pentru comunitate, care să poată munci și câștiga bine la ei acasă. De aceea ne-am apropiat de firmele de top din Bacău, acelea care s-au ridicat deja la un nivel înalt și care au nevoie de personal bine pregătit, iar noi suntem gata să ajutăm elevii noștrii să devină specialiști de primă mână. Trebuie să schimbăm cumva această falsă părere că la liceele tehnologice vin elevi slabi, fără șanse în altă parte! Nu e adevărat! Deja se vede, iar anii următori mă vor confirma când spun că Liceul Tehnologic ”Dumitru Mangeron” va aduce pe piața muncii următoarele generații de tehnicieni pentru industria băcăuană. Copiii, dar și părinții lor trebuie să înțeleagă că expresia «Meseria e brățară de aur» chiar e adevărată, din ce în ce mai adevărată în 2023!”

profesor Nela Dumea, director Liceul Tehnologic ”Dumitru Mangeron”

 

AEROSTAR și DEDEMAN – parteneri profesioniști și generoși

De asemenea, se colaborează cu cele mai mari firme băcăuane pentru pregătirea teoretică și practică, dar și pentru asigurarea unor burse consistente. Astfel, elevii de la ”profesională” ce învață în sistemul dual în parteneriat cu AEROSTAR pentru a deveni operatori pe mașini cu comandă numerică primesc de la firma de aeonautică 200 de lei lunar, pe lângă cele 200 de lei acordate de stat. Tot în vederea unei rapide angajări rapide, elevii fac instruirea practică în atelierele școală de la AEROSTAR, pe lângă pregătirea din atelierele școlii. În acest fel, absolvenții de la Liceul Tehnologic ”Dumitru Mangeron” au asigurat un loc de muncă imediat după terminarea școlii. La fel și în cazul celor ce aleg specializările în domeniul auto, care beneficiază de ajutorul Companiei DEDEMAN, care le asigură instruire la cele mai înalte standarde din domeniu. În timp, compania băcăuană și-a dezvoltat o rețea de service auto care folosește tehnologie de ultimă oră de la diagnosticul defecțiunilor pe baza calculatorului la reparații executate cu scule și utilaje de ultimă oră. Dar și reprezentanțele locale ale Skoda sau Mercedes primesc în practică elevi de la Liceul Tehnologic ”Dumitru Mangeron”, oferindu-le șansa unei instruiri la nivel occidental. E ușor de înțeles că elevii ce vor învăța cum se folosesc aceste moderne mijloace își vor găsi foarte ușor de muncă după absolvire. Societatea ELECTROSERVICE (care asigură pregătirea în sistem dual a 10 elevi cu specializarea electromecanică), rețelele de magazine internaționale cu locații în Bacău sau multe unități de producție sau deservire în domeniul alimentar sunt partenerii liceului în formarea profesională a viitorilor specialiști.

O școală modernă și prietenoasă, bani europeni pentru educație de top

În doar un an de la preluarea conducerii, directorul  Nela Dumea a reușit să împlinească multe dintre cele propuse și asumate. În primul rând, redescoperirea identității educaționale a liceului, care a fost și trebuie să redevină locul de formare a viitorilor specialiști din industria și serviciile băcăuane. Nu doar necesara individualizare vizuală, ci măsuri concrete pentru îmbunătățirea condițiilor de învățătură a elevilor. ”Până acum, am instalat 25 de table inteligente perfect funcționale și așteptăm în curând alte dotări moderne cu laptopuri, videoproiectoare și ecrane de proiecție. Ne-am îngrijit de condițiile din clase, așa că avem temperaturi mereu plăcute în toată școala și o vom izola termic – inclusiv cantina și căminul – pentru ca fiecare elev și profesor să se poată dedica doar educației.”, spune directorul Nela Dumea. Prin celebrul PNRR se vor dota ”laboratoare inteligente”, odată cu achiziționarea de materiale didactice, echipamente digitale și mobilier școlar nou. Mai multe programe europene Erasmus vor oferi elevilor șansa de a se pregăti practic în școli și firme din Spania, Grecia sau Turcia.

Elevii ajunși oameni mari nu uită de unde au plecat

Este și cazul fostului elev Roman Murzac, acum lector universitar la Facultatea de Inginerie Industrială şi Robotică a Universităţii Politehnice Bucureşti, care a revenit în liceul unde a absolvit pentru  lecții deschise în CAD şi modelare 3D, la care au participat atât elevii, cât și profesorii. Tradiţia Liceului Tehnologic „Dumitru Mangeron” de a avea rezultate însemnate la olimpiadele naționale de specialitate a continuat mereu, elevii întorcându-se cu binemeritate premii și mențiuni . Roman Murzac, la rândul său fost olimpic naţional în domeniul mecanicii, a dorit să vină în sprijinul acestor elevi și le-a dăruit două imprimante 3D, care contribuie la pregătirea elevilor în proiectarea asistată de calculator. Absolvenţii calificării Tehnician proiectant CAD din promoția 2022 şi-au finalizat proiectele de atestat cu piesele desenate şi modelate pe calculator, acum printate 3D.

Politehnica București are încredere în elevii de la ”Dumitru Mangeron”

Anul trecut, 20 de elevi ai liceului au participat la un proiect la Facultatea de Inginerie Industrială şi Robotică a Universității Politehnice București. Timp de două săptămâni, elevii  au aflat ce înseamnă viața de student la Politehnica bucureșteană și au prins interesul pentru continuarea studiilor la UPB, conştientizând oportunităţile pe care le oferă această instituţie atât pe durata studiilor, cât şi după absolvire într-o viitoare carieră inginerească. Liceenii de la ”Mangeron” au primit consiliere profesională şi orientare în carieră, participând la workshop-uri în proiectare 2D/printare 3D, robotică, Web Design, informatică aplicată în biotehnică, mecatronică, matematică şi fizică. De asemenea, au făcut vizite de studii la facultăţile din cadrul universităţii sau la diverse companii, au văzut cum se fabrică motoare de avion şi drone și au urmărit procesul de producţie a sticlei. Cu toții au fost impresionaţi de campusul  universităţii, de laboratoarele facultăţii, de echipamentele pe care le folosesc şi de entuziasmul  profesorilor – în frunte cu decanul Cristian Doicin – care au prezentat specializările şi au vorbit despre oportunităţile din universitate.



spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul
spot_img
- Advertisement -
Comandat de Partidul Alianța pentru Unirea Românilor Bacău, CMF 11240014