Data de 6 noiembrie este una de referință pentru această instituție de învățământ băcăuană, una de tradiție pentru educația din orașul nostru. Practic, această școală a fost înființată în 1899, și de atunci generații de băcăuani au trecut și absovit acest liceu. Ce-i drept, de-a lungul timpului actualul Liceu Tehnologic „Anghel Saligny” a „îmbrăcat mai multe straie”, latura cea mai cunoscută fiin ca Liceul de Construcții.
De pe băncile acesti școli au plecat generații de arhitecți, ingineri în construcții și alte meserii adiacente ale acestui sector de activitate. Aici s-au format oameni și caractere puternice, dar și povești de viață ale unor oameni…cu greutate. Ar fi foarte complicat acum să amintim de nume celebre care au învățat la acest liceu, să nu uităm de cineva mai important decât altul.
Cu prilejul împlinirii a 125 de ani, conducerea liceului, împreună cu profesorii, dar și cu elevii și chiar o parte dintre părinții acestora, au organizat mai multe evenimente, toate culminând cu întâlnirea de la Teatrul Municipal Bacovia, chiar pe 5 noiembrie, în ziua aniversării. Pe lângă organizatori, au fost prezenți invitați din instituțiile publice locale precum și din partea unor parteneri agenți economici, dar și mulți foști absolvenți din diferite promoții. Atmosfera a fost una caldă, de bucurie și prietenie.
De pe scena teatrului, prof. Nona Crisalinda Irimia a prezentat situația actuală a liceului, subliniind că unitatea de învățământ este pe un trend ascendent la toate capitolele, după care, elevii liceului au susținut un program artistic iar o parte dintre invitați au rostit discursuri.
„Școala noastră a trecut prin niște momente dificile, în perioada 2014-215. În 2016 am hotărât împreună că trebuie să rămânem pe piața educației, împreună cu colegii mei, și am stabilit o strategie. N-am construit din nou echipa, ne-am rebranduit, cum s-ar spune, și cifrele au început să crească. În 2016, când am preluat eu mandatul, aveam 42 de formațiuni de studiu – clase, astăzi avem 56. Aveam 816 elevi iar astăzi avem aproape 1200. Deci am crescut destul de mult într-o perioadă în care rata natalității este în scădere – numărul elevilor scade iar noi am crescut în mod constant în ultimii 10 ani. Rata de promovare la bacalaureat a crescut de la 12,9% la 53,6%, aproape de 4 ori mai mult. Avem zeci de sponsorizări, de proiecte, și eu zic că nu doar suntem pe drumul cel bun ci pe drumul cel mai bun”, a declarat prof. Nona Crisalinda Irimia, directorul Liceului Tehnologic „Anghel Saligny” Bacău.
După programul artistic a urmat o întâlnire cu invitații la o recepție unde s-au schimbat opinii, s-au derulat amintiri și s-a socializat într-o atmosferă caldă.
Istoricul Liceului Tehnologic „Anghel Saligny” Bacău
În cadrul învăţământului naţional, Colegiul Tehnic „Anghel Saligny” din Bacău are o tradiţie de peste un secol.
La 1 septembrie 1899, prin actul oficial semnat de Ministrul Instrucţiunii publice, ia fiinţă Şcoala Inferioară de Meserii „Bistriţa” Bacău.
În 1926, şcoala se transformă în Liceul Industrial Bacău, care a funcţionat până în 1941. În noua organizare, Şcoala de arte şi meserii avea să ofere elevilor o pregătire diversă, necesară asigurării integrării în societate. Profilurile de bază erau: lăcătuşărie, tâmplărie, fierărie, tinichigerie, sculptură, cizmărie.
În 1946, şcoala se transformă din nou în Liceu Industrial, utilizând acelaşi corp didactic şi aceiaşi bază materială din Bulevardul Unirii nr. 48. Numărul total de elevi înscrişi era de 357 iar produsele realizate de ei răspundeau comenzilor primite din oraş şi chiar din judeţ.
Doi ani mai tarziu, Liceul Industrial devine Şcoala Tehnică de Mecanici Agricoli.
În 1958, aceasta fuzionează cu Şcoala Profesională de Construcţii şi ia numele de Grupul Şcolar Profesional şi Tehnic, al cărui sediu se afla în clădirea actuală din strada Vasile Alecsandri nr.18.
În 1966, pe lângă Grupul Şcolar Profesional şi Tehnic, se înfiinţează şi Liceul de Construcţii Bacău.
În acest an, separat de Şcoala Profesională, funcţionează Liceul Industrial de Construcţii. Cele două unităţi de învăţământ se unesc în 1971, primind denumirea oficială de Complex Şcolar de Construcţii.
În 1977, denumirea şcolii se modifică din Complexul Şcolar de Construcţii Bacău în Liceul Industrial nr. 5 Bacău şi, odată cu aceasta, învăţământul liceal şi cel profesional au conducere unică şi organizare unitară.
În anul 1990 – 1991, instituţia ia denumirea oficială de Grupul Şcolar Industrial „Anghel Saligny” Bacău, subliniind şi prin titlu continuarea tradiţiei de pregătire a muncitorilor şi specialiştilor pentru diverse domenii ale industriei , şi în acelaşi timp adaptarea la noile cerinţe ale societăţii.
În anul 2001, prin Ordinul Ministrului Educaţiei şi Cercetării nr. 4049/06.06.2001, unitatea şcolară primeşte denumirea de Colegiul Tehnic „Anghel Saligny” Bacău.
Prezentare
Începând cu anul 1990, oferta educaţională s-a diversificat an de an şi s-a adecvat cerinţelor agenţilor economici şi pieţei muncii, baza materială a liceului transformându-se, modernizându-se şi adaptându-se noilor oferte educaţionale.
Calificările oferă elevilor o gamă de abilităţi, cunoştinţe şi capacităţi de înţelegere în cadrul unor contexte bine structurate prin intermediul unor activităţi de instruire şi învăţare practică atât în cadrul formal al şcolii cât şi la agentul economic.
Liceul Tehnic „Anghel Saligny” oferă instruire prin:
– Liceu, profil tehnic, domeniile: construcţii, instalaţii şi lucrări publice, mecanică, industrie textilă şi pielărie, fabricarea produselor din lemn şi profil servicii, domeniul turism şi alimentaţie;
–Învăţământ profesional, domeniile: mecanic, construcţii, instalaţii şi lucrări publice, fabricarea produselor din lemn, industrie textilă şi pielărie.
Oferta şcolară a fost elaborată ca răspuns la cererea de pe piaţa forţei de muncă şi cuprinde curriculum-ul naţional corespunzător fiecărui nivel educaţional şi fiecărui nivel de studiu şi curriculum la decizia şcolii / curriculum de dezvoltare locală.
Liceul Tehnic „Anghel Saligny” este singura şcoală din zona I care oferă instruire de specialitate de nivel 3 şi 4, în domeniile Construcţii, instalaţii şi lucrări publice, Fabricarea produselor din lemn Industrie textilă şi pielărie şi Mecanică pentru calificările Operatori la maşini cu comandă numerică, Lăcătuș construcții structuri aeronave şi Confecționer tâmplărie de aluminiu si mase plastic, motiv pentru care asigură elevilor din mediul rural cazare în internatul cu 150 locuri şi masă la cantină.
Descoperă mai multe la Desteptarea.ro
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.