19 noiembrie 2024

Libertatea umbrita a presei

Breasla ziaristilor a sarbatorit ieri Ziua Mondiala a Libertatii Presei. Chipurile, pe 3 mai, s-ar celebra principiile fundamentale ale libertatii presei. Ziua aceasta a fost instituita in 1991, de catre reprezentantii unor natiuni cu adevarat libere din punct de vedere al exprimarii. La noi, presa anilor 1991 era in plina explozie, se spuneau vrute si nevrute in zecile si zecile de publicatii aflate pe tarabe, parea ca libertatea chiar a navalit pe tarâmurile acestea.

Insa anii au trecut, iar intruziunile in activitatea jurnalistilor, uneori brutale, inclusiv prin tentativele de a nascoci legi care sa ingradeasca exprimarea, s-au inmultit peste masura. A mai venit si o criza financiara, careia nu le-au facut fata patroni oportunisti de presa, care finantau publicatii ori din bani publici, ori din surse obscure. Si astfel s-a distrus exact ceea ce tine pe linia de plutire o industrie precum cea a presei: increderea clientilor, adica a cititorilor.



Asa au cazut tirajele, asa s-a prabusit piata de publicitate, asa mor in primul rând publicatiile oneste, fiindca cele finantate din bani furati merg in continuare, cât mai este ceva de furat pe aici. Si cel mai trist este ca lumea incepe sa isi reverse naduful pe ziaristi, banuiti ca ar fi cu totii in simbria cine stie caror interese obscure.

Este important de stiut ca o breasla este formata din tot felul de indivizi, scursuri si oameni onorabili, iar pâna când o informatie devine publica se depun eforturi mari. Ar fi de presupus ca cel care se pretinde cititor avizat este doar acela care, chiar si in conditiile lipsei cronice de timp, cântareste o informatie din mai multe surse si astfel isi poate alege si sursele de informatii pe care le considera credibile, inclusiv pe baza prestigiului publicatiilor respective.

Coruptia de la nivel inalt, a unora carora nu suporta criticile si se vor doar laudati, alaturi de intersele patronale hei-rupiste au indepartat de breasla multi jurnalisti de calitate. Un principiu de baza al presei spune ca media are misiunea de a-i monitoriza si critica pe cei aflati la putere. O vreme a functionat, acum se mai intâmpla sporadic.

Aceasta zi de asa-zisa sarbatoare a presei este, de fapt, un prilej si pentru cititor, pe care ziaristii il slujesc neconditionat, zi de zi, sa puna in balanta tendinta de a huli presa, cu nevoia de informatii de larg interes, care vin doar prin presa, si nu prin Facebook sau alte nazdravanii.


Descoperă mai multe la Desteptarea.ro

Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.

spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul
spot_img
- Advertisement -
Comandat de Partidul Alianța pentru Unirea Românilor Bacău, CMF 11240014