4 ianuarie 2025

Liberalii băcăuani deplâng soarta Roșiei Montane

Ionel Palăr crede că retragerea dosarului Roșia Montană, obiectiv ce urma să fie inclus în Patrimoniul Mondial UNESCO, ca urmare a deciziei Guvernului Dăncilă, a creat o situație incalificabilă la cea de a 42-a sesiune a Comitetului pentru Patrimoniul Mondial UNESCO de la Bahrain. Totodată, Palăr spune că Guvernul României a călcat în picioare întreaga muncă a specialiștilor care au realizat un dosar articulat, apreciat de experții ICOMOS, organism ce analizează dosarele pentru UNESCO, și care au recomandat includerea Roșia Montana atât în Lista Patrimoniului Mondial, cât și în lista monumentelor de patrimoniu aflate în pericol.

„Într-o acțiune fără precedent, îndreptată practic împotriva intereselor României, Guvernul Dăncilă a propus retragerea dosarului Roșia Montană, decizie care a pus Comitetul pentru Patrimoniul Mondial UNESCO într-o situație extrem de delicată, în condițiile în care organismul funcționează cu respectarea principiului suveranității statelor semnatare. Atât PNL, cât și eu personal, am susținut ca Roșia Montană să fie inclusă în patrimoniul mondial și este inimaginabil cum un guvern poate lucra împotriva intereselor propriei țări. Guvernul Dăncilă a sfidat expertiza specialiștilor români și străini, iar solicitarea de amânare a introducerii Roșia Montană pe lista Patrimoniului UNESCO, până la finalizarea litigiului internațional, este o desconsiderare a valorilor naționale unicat, recunoscute și apreciate la nivel mondial. Discuțiile pe acest subiect au fost lungi și au arătat inclusiv surprinderea față de o situație greu de înțeles”, a declarat deputatul Ionel Palăr, președintele Comisiei Permanente reunite a Camerei Deputaților și Senatului pentru relația cu UNESCO.



Din fericire, Comisia UNESCO a recomandat monitorizarea sitului și cooperarea statului român cu organismele internaționale. România va avea obligativitatea conservării Roșiei Montane, mai ales că există temeri serioase că neimplicarea statului va duce la degradarea minelor române, așa cum au avertizat și specialiștii ICOMOS.

”O revenire a României cu solicitarea de includere pe lista UNESCO se va putea face și înainte de finalizarea litigiului internațional. Cert este că România a pierdut o oportunitate pentru care alții se luptă. Mai mulți delegați ai țărilor participante și-au manifestat surprinderea față de această poziție contrară a guvernului, ce contravine intereselor patrimoniului românesc”, a mai declarat deputatul Ionel Palăr.

Ce este Roșia Montană

Roşia Montană este cea mai veche localitate minieră din România, fiind atestată documentar acum nu mai puţin de aproape 1883 de ani. Numele localităţii Alburnus Maior, numele latin al Roşiei Montane, apare pentru prima dată menţionat în tăbliţa cerată nr. XVIII, datată 6 februarie 131. Tăbliţele cerate, găsite în minele de la Roşia Montană, reprezintă unul dintre izvoarele Dreptului Roman şi actul de naştere al poporului român. La Roşia Montană se află unul dintre cele mai importante locuri istorice ale României care păstrează vestigii excepţionale, urme concret atestate ştiinţific ale trecerii prin istorie din Antichitate şi până în zilele noastre ale înaintaşilor poporului român. Campania Salvaţi Roşia Montană reprezintă opoziţia faţă de deschiderea celei mai mari mine aurifere de suprafaţă din Europa propusă la Roşia Montană de către compania Roşia Montană Gold Corporation. Dezvoltată în cea mai mare mişcare socială şi de mediu din România, Campania Salvaţi Roşia Montană reuneşte opoziţia locală din Roşia Montană, reprezentată de asociaţia Alburnus Maior, şi oameni din întreaga lume, fiind sprijinită activ de zeci de organizaţii nonguvernamentale, Academia Română, universităţi, biserici şi personalităţi publice.



spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul
spot_img