23 decembrie 2024

Formularele europene care salvează vieți.

LIBER la tratamente în străinătate

Zilelele acestea, o fetiță de un anișor, dintr-o familie băcăuană, a primit acceptul de a fi tratată în străinătate. În timpul stării de urgență declarată din cauza pandemiei cu noul coronavirus, formularele europene, care devin o adevărată „cheie de intrare” în aceste clinici medicale, nu au mai avut căutare. Nu pentru ca s-au sistat tratamentele în străinătate, ci pentru că au fost închise granițele.

Acum, e din nou liber la a accesa E112, documentul care se emite pentru intervenții planificate în afara țării în situația unor diagnostice complexe care nu se pot trata în România în timp util. Aceste formulare se eliberează de Casa Județeană de Asigurări de Sănătate (CJAS) Bacău în urma unui referat semnat de medicii dintr-o clinică universitară și în baza acordului clinicii din UE care primește pacientul. În general, pe Bacău, ca județ în întregul lui, sunt eliberate anual circa 16-20 de astfel de formulare, în principal pentru copii.



Din cauza pandemiei COVID-19, anul acesta s-a eliberat un formular pentru un pacient de 63 de ani care s-a deplasat în ianuarie la o clinică din Belgia, iar abia la sfârșitul lunii trecute s-a mai eliberat încă unul pentru o fetiță de 1 an și 2 luni pentru a se deplasa la o clinică din Italia, unde urma să aibă o intervenție urgentă pe cord”, ne-a declarat Dan Stoica, directorul Casei Județene de Asigurări de Sănătate Bacău.

Și dacă tot vorbim de formulare europene care salvează vieți, în perioada martie – iunie 2020, CJAS Bacău a eliberat 10 formulare de tip E121, dar acestea sunt pentru pentru asigurații pensionari din România (Bacău), care au fost prinși de pandemie în diferite țări din UE și care aveau nevoi de servicii medicale în respectivele state, motivat și de faptul că nu mai puteau să se reîntoarcă în țară.

Totodată, de la începutul anului au fost eliberate și circa 1.700 de carduri europene sau certificate înlocuitoare de carduri UE, care ajută, în mod special, la prestațiile medicale necesare în cadrul unei șederi temporare într-un stat membru UE (deplasarea unei persoane pentru motive turistice, profesionale, de familie, pentru studii). „În fapt, numărul cardurilor europene eliberate este la jumătate față de câte am fi eliberat în perioade normale, când erau cereri de 600 – 700 carduri lunar”, a mai explicat directorul Stoica.

În semestrul I 2020, CJAS Bacău a făcut plăți externe pentru servicii medicale primite de asigurații băcăuani în diferite clinci europene (anul trecut și în cursul acestui an) în sumă de 2.754 mii lei (aproximativ 570.000 euro) în principal pentru spitale din: Germania – 1.690,5 mii lei; Franta 445,3 mii lei; Austria – 427,3 mii lei; Elveția – 118,5 mii lei.



spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul
- Advertisement -
spot_img