Mii de dosare de retrocedare au stat in asteptare, in dulapurile comisiilor locale, dupa aparitia Legii 165/2013 privind inventarierea terenurilor. Procesul, extrem de anevoios, a inceput cu infiintarea comisiilor de inventariere si s-a incheiat cu avizarea documentatiei de catre Oficiul de Cadastru si Publicitate Imobiliara (OCPI), dar numai dupa ce hartile au fost verificate si declarate compatibile cu baza nationala de date.
Judetul Bacau se afla intre primele 20 pe tara in aplicarea Legii 165. Concret, mai au de refacut documentatia comisiile din 10 localitati, iar 3 sunt in curs de avizare la OCPI, celelalte având incheiata procedura.
Ultimele pot relua validarea dosarelor privind reconstituirea dreptului de proprietate, iar asta e o veste foarte buna pentru toti bacauanii care au cereri nesolutionate. Localitatile in care nu a fost incheiata inventarierea terenurilor pe categorii (rezerva, proprietate privata, administrate de statiuni de cercetare, Directia Silvica, Apele Române etc.) sunt Bacau, Buhusi, Onesti, Tg. Ocna, Plopana, Asau, Iz. Berheciului, Nicolae Balcescu, Parincea si Sarata. Primarii acestora au fost chemati, saptamâna aceasta, la Prefectura Bacau, la doua intâlniri cu specialistii topo pentru urgentarea activitatii. Termenul final pâna la care trebuie sa refaca situatiile si sa le depuna la OCPI este vineri, 16 ianuarie.
Dosarul fiecarei unitati administrative cuprinde harta cadastrala, procesul verbal de inventariere si un grafic privind rezerva si proprietatile, caci scopul Legii 165 a fost sa clarifice situatia terenurilor libere, care pot fi retrocedate.
„Practic, ceea ce a facut Institutia Prefectului in ultimele trei saptamâni s-a dorit un exercitiu de urgentare a implementarii Legii 165, acolo unde am constatat neimplicare, dezinteres sau chiar nestiinta. Din acest moment, le transmit celor care nu vor respecta termenele impuse ca vor suporta sanctiuni pecuniare severe.”
Dorian Pocovnicu, prefect de Bacau
Se retrocedeaza totul!
Conform Legii 165, proprietatile luate abuziv de regimul comunist se restituie in natura. Daca nu e posibil pe acelasi amplasament, terenul va fi atribuit in aceeasi localitate, din rezerva, pe islaz sau proprietatile administrate de Directia Agricola, Directia Silvica, institutele de cercetare etc. Daca nu e posibil, din alte localitati, apoi din alte judete. Numai dupa epuizarea suprafetelelor, se va face compensarea prin puncte.
Amenzi pâna la 100.000 de lei
Reprezinta contraventie neindeplinirea obligatiilor prevazute de Legea 165 pentru membrii comisiei locale, necomunicarea situatiei centralizatoare, impiedicarea intocmirii situatiei cetralizatoare, nerespectarea ordinii de atribuire, nerespectarea termenelor etc. Contraventiile se sanctioneaza cu amenda de la 10.000 de lei la 100.000 de lei.
Descoperă mai multe la Deșteptarea.ro
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.