23 ianuarie 2025

* de luna viitoare, se ridică restricția de a cumpăra medicamente doar din județul nostru sau de unde este medicul prescriptor

LIBER la rețete în orice farmacie din țară

Începând cu data de 1 aprilie 2021, asigurații vor avea posibilitatea să ridice medicamentele  prescrise de la orice farmacie din țară, indiferent dacă aceasta se află sau nu în relație contractuală cu aceeași casă de asigurări de sănătate cu care este și medicul prescriptor. Excepție fac medicamentele aferente contractelor cost-volum-rezultat, care se eliberează indiferent de casa de asigurări de sănătate în evidența căreia de află asiguratul, cu condiția ca furnizorul de medicamente să fie în contract cu aceeași casă de asigurări de sănătate cu care se află și medicul care a emis prescripția medicală.

Dacă în prezent farmaciile comunitare/punctele de lucru pot avea încheiate contracte pentru furnizarea de servicii farmaceutice cu două case de asigurări de sănătate, respectiv cu o casă de asigurări de sănătate județeană și cu CASA OPSNAJ (Casa Asigurărilor de Sănătate a Apărării, Ordinii Publice, Siguranței Naționale și Autorității Judecătorești), pentru punerea în aplicare a noii  reglementări, începând cu data de 1 aprilie 2021, farmaciile comunitare/punctele de lucru care au încheiate două contracte cu case de asigurări vor opta pentru păstrarea unui singur contract, care va fi valabil până la data de 30 iunie 2021.  Farmacia/punctul de lucru va deservi toți asigurații care prezintă prescripții medicale. După aprobarea noului Contract-cadru care reglementează condițiile acordării asistenței medicale, a medicamentelor și a dispozitivelor medicale, tehnologiilor și dispozitivelor asistive în cadrul sistemului de asigurări sociale de sănătate  pentru anii 2021-2022, o farmacie comunitară/ punct de lucru farmaceutic va încheia un contract unic cu o casă de asigurări de sănătate, care va intra în vigoare începând cu data de 1 iulie 2021.



„Este o măsură care va asigura un acces mai facil al pacienților la tratamentele necesare, mai ales în această perioadă dificilă pe care o traversămi. Alte măsuri menite să vină în sprijinul pacienților sunt propuse de CNAS în proiectul de Contract-cadru pentru anii 2021-2022, pe marginea căruia, până la data de 30 martie 2021, se desfășoară  consultările și negocierile cu organizațiile patronale, sindicale și profesionale reprezentative din domeniul medical. Noul proiect de Contract-cadru va fi supus aprobării Guvernului, astfel încât să intre în vigoare începând cu data de 1 iulie 2021.”
Marius Savin
, președintele- director general Casa de Asigurări de Sănătate Bacău

Această nouă reglementare este cuprinsă în hotărârea aprobată de Guvern în data de 25 martie, care prevede prelungirea termenului de aplicare a prevederilor HG nr. 140/2018 pentru aprobarea pachetelor de servicii și a Contractului-cadru care reglementează condițiile acordării asistenței medicale, a medicamentelor și a dispozitivelor medicale în cadrul sistemului de asigurări sociale de sănătate pentru anii 2018-2019, pentru prorogarea unor termene, pentru modificarea și completarea anexei nr. 2 la aceasta, precum și pentru prelungirea termenului de aplicare și modificarea prevederilor HG nr. 155/2017 privind aprobarea programelor naționale de sănătate pentru anii 2017 și 2018, până la 30 iunie 2021.

Porți deschise și pentru investigațiile paraclinice

La sfâșitul anului trecut, o decizie asemănătoare deschidea porțile pentru toți asiguraţii în sistemul național de sănătate care, de acum, pot beneficia și de analize de laborator şi alte investigaţii medicale paraclinice (inclusiv ecografie, computer tomograf CT sau RMN) pe întreg teritoriul ţării, în baza unui bilet de trimitere eliberat de medici aflaţi în relaţie contractuală cu oricare dintre casele de asigurări de sănătate. Până la această decizie, ca și în cazul farmaciilor, aceste servicii puteau fi acordate doar de către furnizorii de servicii medicale paraclinice care se aflau în relaţie contractuală cu aceeaşi casă de asigurări de sănătate ca şi medicul care a emis biletul de trimitere. Adică dacă aveai trimitere de la un medic aflat în relații contractuale cu Casa Județeană de Asigurări de Sănătate (CJAS) Bacău, aceste servicii puteau fi accesate doar în județul Bacău. Acum, orice asigurat din județul Bacău poate accesa servicii medicale la orice laborator de analize sau furnizor de investigații medicale paraclinice, iar de la 1 aprilie și de la orice farmacie, din toată țara, în baza unui bilet de trimitere/rețetă a medicului aflat în contract cu CJAS Bacău.



spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul
spot_img