O informare a Ministerului Educației, care a fost trimisă la Inspectoratul Școlar Județean (ISJ) Bacău, la sfârșitul săptămânii trecute, a făcut lumină în problema numirii pe funcție a directorilor de școli care, fie nu au participat la concursul organizat în acest sens în lunile octombrie – noiembrie 2016, fie au participat, dar nu au fost admiși. Se preconiza că aceștia nu mai au voie să ocupe funcție de conducere.
Noul ministru al Educației, Pavel Năstase (foto)s, a hotărât: cei care nu au participat sau nu au fost declarați promovați la concursul de directori de școli, dar au ocupat anterior funcțiile respective, pot fi numiți, temporar, în continuare pe aceste posturi, până la organizarea unui nou concurs, dar nu mai mult de sfârșitul anului școlar în curs.
[lock_content]
În acest sens, ministrul Năstase a trimis în teritoriu o decizie prin care se face această derogare de la Metodologia pentru desfășurarea concursului pentru ocuparea funcțiilor de director și director adjunct în unitățile de invățământ preuniversitar, decizie care a și fost pusă în aplicare. „În principiu, majoritatea celor care au ocupat această funcție și nu au participat la concurs sau au participat și nu au fost admiși rămân pe funcție.
Cel puțin asta am să propun în ședința Consiliului de Administrație a Inspectoratului Școlar, care va avea loc la primele ore ale dimineții de luni. Numirile oficiale pentru cei cu concurs au fost deja emise, începând cu data de 9 ianuarie”, ne-a declarat prof. Ida Vlad, inspector școlar adjunct cu atribuții de inspector școlar general la ISJ Bacău.
Date statistice: 59 de directori și 26 de directori adjuncți, ”beneficiarii” derogării
La concursul din toamnă, ISJ Bacău a scos la concurs 173 de funcții de director și 72 de director adjunct. În urma concursului s-au ocupat 114 posturi de directori și 42 de directori adjuncți. Evident că diferențele (59 funcții de director și 30 de director adjunct) au rămas vacante urmând ca pe acestea să se facă, de către inspectorul școlar general, numiri temporare cu detașare în interesul învățământului, dar pe un mandat care se sfârșește, însă, la finele anului școlar în curs, respectiv 31 august.
Asta dacă între timp Ministerul Educației nu va organiza un nou concurs. O precizare importantă este că din cele 30 de funcții de director adjunct, patru din ele vor ”cădea”, pentru că unitățile școlare respective nu se mai încadrează în ultimele prevederi legislative (HG 935 din decembrie 2016) privind efectivele de elevi. Deci, în final, vor fi numiri cu detașare doar pentru 59 de directori și 26 de directori adjuncți. Cei care au fost admiși în urma concursului au un mandat de conducere pe o perioadă de 4 ani.
”Deja de luni, 9 ianuarie, aceste noi numiri vor fi făcute. Este o precizare pe care o așteptam, mai ales că o mișcare a directorilor la catedră acum și în plină iarnă, și la finalizarea primului semestru, nu-și avea rostul”.
prof. Ida Vlad, inspector școlar adjunct
[/lock_content]