22 ianuarie 2025

Lemnul de foc, blocat de Guvern în plina iarnă. O treime din ocoalele silvice nu mai pot exploata

Federația Silva, organizație sindicală și profesională reprezentativă pentru sectorul silvic, cu peste 14.000 de membri în întreaga țară, condusă de inginerul băcăuan Silviu Geană, a adus la cunoștința Prim-Ministrului României, printr-un Memoriu, o situație de blocaj fără precedent cu care se confruntă în această perioadă Regia Națională a Pădurilor-Romsilva, a cărei rezolvare stă exclusiv în intervenția cât mai urgentă a conducerii Guvernului.

Sindicaliștii cred că, în plină iarnă, când cetățenii au nevoie de lemn pentru încălzirea locuințelor, procedurile birocratice și anomaliile legislative blochează sectorul silvic.



Din cauza a două acte normative, Romsilva are în prezent un volum de masă lemnoasă de peste 1,5 milioane de metri cubi blocat, cu o valoare estimată la 600 milioane lei, care, dacă nu se modifică legislația actuală, rămâne nerecoltat și nevalorificat în anul 2024.

Primul act normativ este Legea 347/2023, intrată în vigoare la data de 16.11.2023, prin care s-a aprobat cu modificări O.U.G. 177/2022, care modifică și completează Legea 46/2008 Codul silvic, fiind introdusă, fără niciun fel de evaluare a impactului economic și social, o prevedere conform căreia amenajamentul silvic intră în vigoare după publicarea acestuia în Monitorul Oficial al României împreună cu ordinul de ministru pentru aprobare.

Al doilea act normativ care blochează activitatea de producție este Hotărârea de Guvern nr. 236/2023 privind aprobarea metodologiei de evaluare de mediu pentru amenajamentele silvice, a cărei aplicare conduce la imposibilitatea recoltării și valorificării lemnului la un număr de 105 ocoale silvice de stat din cele 312 existente, resursa blocată ajungând la circa 1 milion de metri cubi de lemn, cu o valoare estimată la 400 de milioane de lei, blocaj care durează în multe cazuri între 6 – 12 luni.

Federația Silva a solicitat intervenția conducerii Guvernului pentru rezolvarea acestui blocaj fără precedent, cauzat de prevederile OUG nr. 177/2022, modificată prin Legea nr. 347/2023, care a introdus obligativitatea publicării ordinului de ministru și a amenajamentului silvic în Monitorul Oficial, precum și pentru revizuirea procedurilor birocratice anevoioase impuse de Hotărârea Guvernului nr. 236/2023 pentru aprobarea metodologiei de evaluare de mediu a amenajamentelor silvice.

În acest context, Federația Silva a solicitat organizarea cât mai curând a unei întâlniri cu Prim-Ministrul Guvernului României.



spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul
spot_img