15 ianuarie 2025

Legenda promisiunilor lui Stavarache

De mai bine de 8 ani, niciuna dintre investitiile lui Romeo Stavarache nu a respectat termenele din contracte si nici sumele la care au fost contractate

Zeci de proiecte si sute de milioane de euro au fost lansate catre bacauanii creduli de catre Stavarache. Idei de campanie, reluate constant, dar care abia daca se misca acum, la ani buni de la anuntarea obtinerii unor fonduri. Prin Carte Primariilor, Stavarache anunta in 2009 ca Bacaul va atrage undeva la 600 de milioane de euro. Bani care ar fi trebuit sa acopere inclusiv costurile pentru reabilitarea Caii Moinesti. Minciuni. Multe…



Guvernul Tariceanu a prins pentru finantare Calea Moinesti. Asa este specificat in Hotarârea de Guvern 513 din 14 mai 2008, numai bine la inceperea campaniei electorale pentru alegerile locale. Insa nu s-a intâmplat nimic. Undeva la finele lui 2008 s-a scos intr-un final la licitatie proiectarea obiectivului de investitii, iar contractul a fost semnat si parafat in luna martie 2009. De atunci au trecut aproape patru ani. Timp in care Calea Moinesti a fost constant folosita ca trombon de campanie, inclusiv la alegerile locale din acest an. Stavarache si aparatul sau propagandistic au reusit sa le induca bacauanilor ideea ca totul este mai mult decât in regula, iar minciunile, tapetate cu tichete sociale, si-au facut fara mari probleme efectul. Insa realitatea este cu totul alta. Proiectul pentru reabilitarea Caii Moinesti s-a transformat, deja, intr-o legenda electorala pe care liberalii convertiti in ziua a saptea ai lui Stavarache au vândut-o cu maxima eficienta…

Licitatie fara bani

De parca minciunile nu ar fi fost indeajuns, Stavarache s-a apucat de scos la licitatie obiectivul de investitii „Reabilitarea Caii Moinesti” fara a avea asigurata finantarea. Documentele privind fondurile europene au fost parafate abia acum câteva zile. Dar licitatia a fost scoasa la inaintare in Sistemul Electronic de Achizitii Publice pe 19 august anul trecut ca intentie si apoi ca anunt oficial de participare pe 9 martie 2012. Insa proiectul a fost semnat abia dupa aceea, când delegatia guvernamentala a PDL a venit in Bacau si i-a aprobat lui Stavarache proiectele. Asadar, nu Tariceanu, ci, culmea, guvernul Mihai Razvan Ungureanu a facut un gest pentru Bacau. Dar acest lucru este deja trecut la capitolul „sa nu ne aducem aminte”, pentru ca inclusiv lui Stavarache ii esste probabil rusine sa recunoasca o chestiune evidenta: nici PNL-ul lui Tariceanu, nici USL-ul marilor caractere Ponta si Antonescu nu au sustinut Bacaul in vreun fel. Reprezentantii USL au descins in Bacau acum câteva zile pentru a culege laurii care nu li se cuveneau vizavi de proiectul pentru Calea Moinesti. Intr-un final, legenda electorala a acestei artere ar putea sa capete un contur real. dar numai daca nu apar alte probleme pe parcurs, care sa duca la alte probleme sustinute de lucrari suplimentare, care la rândul lor…

Contestatii, contestatii

In caz ca a uitat cineva, pe la finele lui 2007 Bacaul ajunsese celebru prin toata tara. Dar nu pentru marete realizari, ci pentru unica performanta a unei societati de constructii de a sari cu macaraua de pe Podul de la serbanesti. S-a facut mult tam-tam, ba chiar unele voci au sustinut ca a fost o regie pentru a mai clati putintel din suma imensa care a intrat de la bugetul de stat pentru podul care nici acum nu este finalizat. Da, nu este finalizat, pentru ca nici macar acum nu au fost montate arcadele care apareau in proiectul initial. si daca tot am ajuns la arcade, societatea cu macaraua se numeste Arcada Company din Galati. Iar acum a contestat din inima modul de incredintare a licitatiei pentru reabilitarea caii Moinesti. Doar ca USL e la putere si inca nimeni nu se ia de gât cu Stavarache sau cu primaria din Bacau, asadar contestatia a fost respinsa de catre organismul competent. Prin urmare, câstigatorii au ramas batuti in cuie. si este vorba despre o asociere de societati din care fac parte Conextrust, Constructii Feroviare Drumuri si Poduri, Amici, Servrut Construct. Ciudat sau nu, e vorba de sustinatori, pe fata sau mai ascuns, ai PDL. Dar banii, indiferent ca sunt de la bugetul local sau fonduri comunitare, nu au miros. Mai ales in perioade electorale.

Alte proiecte, aceleasi minciuni

Pe planul de investitii al Bacaului apar multe proiecte care au ramas la stadiul de hârtogaraie administrativa facuta, bineinteles, pe bani multi si publici. Un exemplu ar fi marele centru de agrement de la Tamasi, unde municipalitatea detine o vasta suprafata de teren. S-au lansat idei, s-au lansat promisiuni campanie dupa campanie dar pâna acum la Tamasi nu s-a miscat nici macar o roaba cu pietris dintr-o parte in alta. Pe aceeasi linie se afla si mult trâmbitata reamenajare a Insulei de Agrement, care apare ca prioritate de trei campanii electorale incoace. Dupa ce intr-un final mai ca s-au obtinut banii acum aproape un an, in cele din urma visele bacauanilor ca se vor relaxa intr-un loc bine amenajat au fost naruite. Naruite de proiectarea facuta pe genunchi de prietenii lui Stavarache de la Iasi care prind contract dupa contract, dar fac treaba de mântuiala. Uite asa s-a mai dus pe apa Sâmbetei inca o promisiune. Dar care va reapare, cu siguranta, si inainte de alegerile din 2016. Pentru ca acesta este de fapt trendul administrativ al lui Stavarache.

Nereguli si amânari cu toptanul

Chiar si unele dintre proiectele care de bine de rau au fost duse la bun sfârsit dupa intârzieri de ordinul anilor au avut parte de semne de intrebare. Un exemplu in acest sens tine de contractele derulate pentru construirea pasajului subteran care face legatura intre strazile stefan Guse si Oituz. Acolo controalele efectuate de Agentia Nationala de Monitorizare a Achizitiilor Publice au aratat, mai presus de orice dubiu, ca nu a fost respectata legislatia privind achizitiile publice. Din acest motiv s-a aplicat o amenda de 350 de milioane de lei vechi, bani care in mod normal ar trebui platiti din propriile buzunare de catre persoanele responsabile, in frunte cu Romeo Stavarache. si daca tot s-a vorbit de depasirea termenelor de executie, cazul Spitalului Municipal esste de-a dreptul exemplar in acest sens. santierul deschis in 2007 trebuia sa le ofere bacauanilor servicii medicale la cele mai inalte standarde inca din 2009. Insa socotelile in acest sens au fost cu totul altele. si, pe lânga faptul ca nu mai putin de 10 milioane de euro s-au adaugat pretului de executie si de dotare a unitatii spitalicesti, nici in acest moment bacauanii nu dispun de spital. Probabil va fi inaugurat undeva inainte de alegerile europarlamentare sau prezidentiale, iar numele lui Stavarache va trona la mare cinste peste un monument de 40 de milioane de euro platiti, aproape integral, din banii bacauanilor.

Praf in ochi…

Una dintre promisiunile care ar fi trebuit de asemenea respectate de ani buni tine de distributia energiei termice pe orizontala in intreg municipiul Bacau. Cel putin din punct de vedere teoretic, aceasta masura ar fi trebuit sa reduca substantial costurile populatiei pentru energia termica. Mai ales ca, odata cu montarea grupului de cogenerare, Bacaul trebuia sa aiba caldura si apa calda aproape gratuite, conform declaratiilor facute de nimeni altul decât de primarul Stavarache. Situatia este insa cu totul alta. In continuare, autoritatile sparg trotuarele si strazile abia reamenajate si incearca sa cârpeasca retelele vechi de zeci de ani. Plus ca aloca milioane de euro pentru bransarea la CET a unor agenti privati, in vederea mentinerii unor finantari care sa fie gestionate dupa bunul plac de Stavarache, cumnatul Stanila si restul celor care stau lipiti de CET ca de o punga nesfârsita cu bani pentru folosul propriu.

Inca o gogorita…

Sala polivalenta. Mii de locuri, eventual si un stadion acoperit pe care sa joace echipa lui Goian din divizia… Chiar, in ce divizie este? In acest moment Polivalenta este o groapa. O groapa imensa unde s-a bagat in seama societatea de constructii a liberalului Rotaru, unul dintre cei prinsi cu mâta in sac de catre Agentia Nationala de Integritate pentru o serie de afaceri derulate in calitate de consilier local chiar cu Primaria Bacau. Plus ca in contractul de incredintare a lucrarilor este specificat mai mult decât clar ca nimic din tot santierul nu poate fi subcontractat. A, si daca asta nu era suficient… polivalenta se face si ea tot pe bani de la bugetul local. Adica din multele imprumuturi care au pus deja frâna oricarui vid de relansare economica a Bacaului. Pentru 20 de ani de acum inainte…



spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul
spot_img