20 ianuarie 2025

Legenda ambulanței

După faza cu microbuzul care „răpea” copii de la Moinești, care a apărut și în presa națională, ai fi zis că, gata!, lumea se liniștește și începe să judece calm, să-și dea seama că e vorba de zvonuri tâmpite și că, înainte de a lua vreo decizie, trebuie analizate lucrurile cu multă chibzuință. Ei bine, nu! O țară întreagă a văzut cum niște tâmpiți au sărit să bată o femeie în București acuzând-o că vrea să le fure copiii.

Femeia, o scriitoare din Brăila, își cumpărase o salvare din străinătate pe care o folosea în cadrul unui proiect de promovare culturală numit „Ambulanța literară”. Cu această mașină merge la târguri de carte, la festivaluri, acolo doarme, acolo ține cărțile. Câțiva idioți au considerat, însă, că e vorba de altceva. Alte zeci le-au pășit pe urme și, în timp ce unii o snopeau pe femeie, alții transmiteau live pe Facebook incidentul iar zeci de mii de alți inteligenți aprobau intervenția.



Femeia a fost salvată de „mascați”, dar cine-i salvează pe ceilalți? Pe toți cei care nu se întreabă înainte de a face ceva dacă e bine ceea ce fac. Pe toți cei care iau de bun orice lucru citit aiurea, scris de oricine. Pe toți cei care nu îndrăznesc să-și folosească rațiunea pentru a-și explica un fenomen, o întâmplare, să descopere o relație de cauzalitate.

„Bă, idioților, dacă problema e la Onești, de ce ne luați apa în Bacău, nenorociților”, a țipat un deștept pe Facebook atunci când Compania de Apă a anunțat că reduce presiunea din cauza că apa vine murdară de la Valea Uzului din cauza inundațiilor. Chiar așa, dacă apa murdară e la 70 km de Bacău, de ce să ne facem noi probleme? Oare pentru că Bacăul se aprovizionează din zona aceea și stația de tratare are nevoie de mai mult timp pentru a filtra apa?

Multe din problemele cu care ne confruntăm au rezolvări și explicații foarte simple; românii, însă, își complică existența refuzând să gândească. Iar acest refuz vine la pachet cu isteria. Nu e suficient să arăți că ești prost, mai trebuie să tipi și în gura mare asta.

Revenind la problema ambulanței, singurul lucru pozitiv este că nu a murit nimeni. Deocamdată. În alte țări, cu oameni la fel de inteligenți, deja se numără victimele.

Anul trecut, în Africa de Sud, două persoane au fost ucise după ce copilul cu autism pe care-l însoțeau a început să țipe iar lumea a crezut, pe baza mesajelor care fuseseră difuzate la radio, că e vorba de răpitori de copii iar la începutul lui iulie, cinci persoane au fost ucise în India de o mulțime înfuriată care primise pe WhatsApp informații despre „răpitorii de copii”.

spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul
spot_img