Taranii care obisnuiesc sa vina la piata cu marfa obtinuta in gospodariile proprii vor fi obligati sa-si vizeze in fiecare an atestatul de producator. Noutatea este introdusa in modificarile aduse Legii nr. 145/2014 pentru stabilirea unor masuri de reglementare a pietei produselor din sectorul agricol. Introdus anul trecut cu surle si trâmbite, atestatul a inlocuit, de fapt, vechile certificate de producatori.
Printre reglementarile introduse anul trecut de lege se numara si sanctiunile pe care le risca taranii in cazul in care nu au acest document, amenzile putând ajunge pâna la 22.500 lei. De la inceput, taranii s-au aratat nemultumiti de introducerea acestui nou document, mai ales ca atestatul de producator era valabil un an calendaristic, adica pâna pe data de 31 decembrie a fiecarui an. Or, prin noile reglementari intrate in vigoare pe 5 mai, valabilitatea atestatului de producator este de un an de la data emiterii, formularele tiparite si aflate în stoc mentinându-si valabilitatea pâna la epuizarea stocului.
„Ca in România, ce e valabil azi, nu mai e si mâine. Acum, noi trebuie sa scoatem alti bani din buzunar. Pai, numai pentru atestat, primaria imi cere 85 de lei, plus ca masa in piata ma costa alti 15 lei pe zi. Cât patrunjel trebuie sa vând eu ca sa scot banii astia?”, se intreaba retoric nea Vasile, un mic fermier cu terenuri in Letea Veche. In plus, acum, primariile sunt obligate sa elibereze atestatul de producator în cel mult 5 zile lucratoare de la data solicitarii, cu avizul consultativ emis de catre una dintre structurile asociative/profesionale.
Aceste forme asociative trebuie sa numeasca cel putin un reprezentant în scopul eliberarii atestatelor. „Noi am inceput deja sa le impartim primariilor noile reglementari, ca sa stie ca aceste atestate au valabilitate un an de la emitere, si nu un an calendaristic. De la inceputul anului, noi deja am intocmit sute de avize consultative pentru eliberarea atestatelor. Acum, oamenii trebuie sa-si faca altele.
Cred ca ar trebui cumva sa fie compensati cei care au platit de doua ori pentru atestate”, spune Vasile Aichimoaie, directorul Camerei Agricole Bacau, institutie implicata in procesul de eliberare a atestatelor de producatori. Problema se pune mai ales in cazul celor care, de exemplu, au platit pentru atestat când au taiat de Craciun un porc, iar in primavara, din nou, pentru mieii de Paste.
Descoperă mai multe la Desteptarea.ro
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.