21 octombrie 2024
ActualitateLege pentru infractori / Justitia este legata de maini si de picioare

Lege pentru infractori / Justitia este legata de maini si de picioare

Noul Cod de Procedura Penala este o mana cereasca pentru infractori. Anchetatorii trebuie sa-i anunte pe traficantii de droguri ca sunt cu ochii pe ei si dupa aceea pot sa le perchezitioneze casa. Procurorii se plang ca nu mai pot sa-si faca datoria cum trebuie.

Modificarile Codului de Procedura Penala i-au pus pe jar atat pe procurori cat si pe politisti. Procurorii considera ca aplicarea noilor prevederi va prelungi nepermis de mult sau chiar va bloca solutionarea dosarelor cu infractiuni de coruptie, va angreuna substantial administrarea unor mijloace de proba si va limita atributiile procurorului an procesele penale. aAflarea adevarului intr-un caz va fi intarziata si chiar stopata de modificarile aduse Codului de Procedura Penala. Noile prevederi sunt de natura sa determine tergiversarea solutionarii dosarelor, fac extrem de dificila administrarea unor mijloace de proba, iar legea reflecta o tendinta evidenta de diminuarea rolului procurorului”, ne spune un procuror de la Directiei de Investigarea Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism (DIICOT) Bacau.



aDomnule traficant, esti amabil sa-mi dai drogurile?!”

Magistratii contesta mai ales opt prevederi ale legii. Una dintre acestea se refera la reglementarea unei expertize cu scopul de a stabili daca mijloacele de proba au fost obtinute in mod legal.”Adica, daca intr-o cauza se audiaza de catre procuror sau judecator zece martori, invinuitul poate sa aiba interesul sa tergiverseze aceasta cauza si poate solicita cate expertize doreste. El poate sa solicite zece expertize, pentru fiecare proba administrata, lucru care ne ingreuneaza activitatea de urmarire penala”, declara un alt procuror. O alta nemultumire a procurorilor este eliminarea competentei lor de a dispune interceptarea convorbirilor. Tot potrivit noului Cod, procurorii nu mai pot dispune ca persoana suspecta sa nu paraseasca localitatea si trebuie sa-l anunte pe anchetat ca vor sa faca o perchezitie si sa-i ceara probele pe care le cauta. Daca persoana anchetata refuza sa i se umble in casa si sa predea probele de buna voia, abia atunci procurorii pot cere mandat de perchezitie de la judecator.

Mai multe drepturi pentru infractori

Fara exceptie, politistii si procurorii cred ca noile prevederi ale Codului de Procedura Penala vin in sprijinul cetatenilor certati cu legea. aIi ajuta pe infractori, asta e. Potrivit noile reglementari, noi ar trebui sa-i anuntam pe infractori ca ii urmarim. Si pana acum le erau respectate drepturile, nu cred ca se poate plange nimeni. Ba chiar au prea multe drepturi! Cum sa fac dosarul in cazul unui flagrant, cand am la dispozitie doar 12 ore?!”, spune politistul de la BCCOA Bacau. Nu de aceeasi parere este decanul Baroului Bacau, Alexandru Lungu. aMajoritatea modificarilor sunt bune. Ele caracterizeaza un stat democratic care doreste sa elimine abuzul si arbitrariul intr-o ancheta. Statul trebuie sa se preocupe sa formeze noi generatii de practicieni, specialisti adevarati care sa poata lupta cu infractionalitatea”, a precizat avocatul Lungu. Scris de Lili Adochitei



spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri

spot_img