17 ianuarie 2025

Legal, da, dar nu și moral. „M-a concediat, nu m-a dat în șomaj tehnic”

O angajată a unui restaurant din Bacău, care și-a întrerupt activitatea odată cu instituirea stării de urgență din cauza pandemiei de coronavirus, a fost concediată în virtutea unui articol din Codul Muncii, care îi dă dreptul la ajutor de șomaj obișnuit. Acest lucru o nemulțumește pe fosta salariată, ea apreciind că ajutorul pe care îl va primi va fi mult mai mic decât indemnizația prevăzută de OUG 30/2020, privind șomajul tehnic. În plus, nu va mai putea reveni la locul de muncă după ridicarea stării de urgență.

Revoltată de decizia administratorului restaurantului, Elena N., ne-a relatat următoarele: ”Mi-a desfăcut contractul de muncă, după 4 ani de lucru, în data de 18 martie, cu articolul 65, alineatul 1, din Codul Muncii, ceea ce înseamnă că voi lua ajutorul de șomaj obișnuit, adică numai 500 lei, și nu voi avea șansa de a mă reîntoarce la muncă, după ridicarea stării de urgență. De ce nu m-a dat în șomaj tehnic? Mai menționez că nu mi-a înmânat nicio decizie de desfacere a contractului de muncă”.



Aceste aspecte i-au fost sesizate de către petentă și Inspectoratului Teritorial de Muncă (ITM) Bacău. Instituția județeană a și cercetat cazul, dar, din păcate, rezultatul nu-i este favorabil fostei salariate. Referitor la concluzia controlului, Dan Buftea, purtătorul de cuvânt al ITM Bacău, ne-a declarat:

”Noi am găsit la angajator Decizia nr.3/17.03.2020, de încetare a activității începând cu data de 18 martie, în conformitate cu articolul 65, alineatul 1 din Codul Muncii. Este o variantă legală, ca și aceea de suspendare a contractului în virtutea articolului 52, alineatul 1, litera c, care îi dă dreptul angajatului la indemnizația de șomaj tehnic. Deci angajatorul vizat a ales una din cele două variante și a procedat legal. S-a mai constatat că decizia este semnată de către reclamantă”. Și, totuși, Elena N. susține în continuare că nu a semnat și nu a primit nicio decizie, lucru pe care este hotărâtă să-l sesizeze organelor abilitate de cercetare penală.

Mai puțini bani

Cât despre suma acordată în cazul șomajului obișnuit, Legea 76/2002, actualizată, prevede că indemnizația este de 75 la sută din indicatorul social de referință (care de ani de zile este de numai 500 lei) la care se adaugă un procent din media veniturilor realizate în ultimele 12 luni, în funcție de stagiul de cotizare (vechimea în muncă).

Cei care au lucrat legal cel puțin 3 ani vor primi în plus 3 la sută din media veniturilor, cei cu minimum 5 ani vechime-5 la sută, 10 ani-7 la sută, iar la peste 20 ani se adaugă un procent de 10 la sută. Ajutorul se acordă o perioadă de 6 luni persoanelor care au lucrat între 1 an și 5 ani. Cei care au muncit între 5 și 10 ani vor beneficia timp de 9 luni, iar cei care au o vechime mai mare de 10 ani vor primi indemnizație timp de 12 luni. Nu li se rețin contribuțiile sociale și nici impozitul pe venit.

Salariații care intră în șomaj tehnic, în virtutea OUG 30/2020, vor primi, pe perioada stării de urgență, 75 la sută din salariul brut de bază, corespunzător locului de muncă ocupat. Dar suma acordată nu va putea fi mai mare de 75 la sută din salariul mediu brut pe economie, adică de 4.072 lei. Din suma reprezentând 75 la sută din salariu le vor fi reținute contribuțiile sociale (pensii, sănătate), iar din ceea ce rămâne se va plăti impozitul de 10 la sută. Ambele indemnizații se suportă din bugetul asigurărilor de șomaj.



spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul
spot_img