Cornel Galben, retras de peste un an in tihna duhovniceasca a manastirii dobrogene ,,Sfântul Ioan Casian”, publica al optusprezecelea sau volum, ,,Lecturi aleatorii” (II), la Editura ,,Studion”. Volumul este gestul unui spirit care continua, si in tulburatoarea pace a chiliei, sa-i promoveze pe autorii bacauani, sa-i sprijine, scriindu-le prefete, ,,laudându-le reusitele, dar semnalându-le si slabiciunile, atunci când a fost cazul”.
Cartea cuprinde 5o de lecture aleatorii care, in timp, au fost gazduite, sub forma de cronici sau semnale editoriale, in reviste precum Ateneu, Constelatii diamantine, Credinta ortodoxa, Plumb, 13 Plus, Pro Saeculum, Vitraliu.
Discursul critic oscilieaza… diplomatic intre crezul lui George Calinescu, asumat ca motto – ,,in critica literara, cel mai frumos omagiu e de a-ti spune opinia in toata violenta, chiar daca este defavorabila” – si cel al lui Radu Voinescu, amintit in prefata (,,Un critic bun trateaza lucrurile in asa fel incât sa lase cititorului posibilitatea celei mai bune aprecieri, ceea ce asigura participarea acestuia si, desigur, o anumita doza de satisfactie”) Generozitatea semnalului critic ramâne, intr-o lume in care, vorba lui Ovidiu Genaru, nici scriitorii nu se mai prea citesc intre ei, vedeta incontestabila a demersului lui Cornel Galben, cel care si-a propus, in esenta, ,,sa va stârneasca interesul pentru lectura”, verdictul cartilor urmând sa-l dea, ,,cum se spune, timpul”.
Am descoperit in acest volum faptul ca autorul este si un portretist grozav. Este o perspectiva pe care, desi am scris despre multe dintre volumele sale, nu am evidentiat-o niciodata. Va propun, in economia acestui spatiu tipografic, doua dintre aceste portrete: al lui Petre Isachi si cel al lui Doru Ciucescu. ,,Petre Isachi este un barbat serios. Are o singura amanta, la care nu ar renunta nici in ruptul capului, dar, generos din fire cum e, o imparte cu oricine, singura conditie fiind ca doritorii sa nu treaca in fuga peste paginile celei de a saptea sale carti, Amanta de proximitate (…)
Spre deosebire de alti confrati, nu crede pe cei care ‘cânta prohodul poeziei/literaturii’, ci, dimpotriva, parafrazându-l pe Cioran, ii vine sa scrie ca, daca ar fi Moise, ‘ar scoate cu toiagul din biblioteci/carti, nu regrete, nu acuzatii din biografii nefericite si imprevizibile pentru individ’ (…) Martor si spectator deopotriva al propriei deveniri, criticul literar Petre Isachi continua sa ne incânte, propunându-ne (….) un regal al ideilor, un < Iata si celalalt portret… ,,Mereu atent la ceea ce se intâmpla in jurul sau, Doru Ciucescu e un iscoditor caruia nu-i scapa nimic (‘Una dintre pasiunile mele este sa-mi fac o cultura enciclopedica’), lecturile si stapânirea câtorva limbi de circulatie larga (engleza, franceza, araba) ajutându-l sa se simta peste tot ca acasa (…) Umblând cu Biblia ori cu volumele lui Dimitrie Bolintineanu, Alexandru Mitru si Octavian Paler sub brat, nu se sfieste sa faca referiri la propriile carti, sa le recomande, la Patras, rugându-se chiar atunci când trece pe sub moastele Sfintului Apostol Andrei, ca acestea sa-l ajute sa scrie o ‘carte buna de impresii de calatorie in Grecia’, si, concomitent, provocându-si cititorii si criticii sa-si dea seama, in urma lecturii, de ‘puterea miraculousa’ a acestuia”.
Printre cei asupra carora poposeste demersul critic al lui Cornel Galben ii amintim pe Stefan Munteanu, Dinu Flamind, Mircea Dinutz, Valeriu Anania, Ioan Enache, Victor Mitocaru, Victor Munteanu, Emilian Panait, Bogdan Ulmu, Ion Druta, Leonida Lari, Mihai Pauliuc, Viorel Cosma.
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.
Descoperă mai multe la Deșteptarea.ro