Un copil de-o schioapa vine in fiecare zi la oras ca sa vânda lapte sau faina, pentru a-si ajuta familia.
Astazi incepe scoala, dar din pacate nu pentru toti copiii e la fel. Daca pentru majoritatea prichindeilor de la oras inceperea scolii coincide cu bucuria reintâlnirii cu colegii de clasa si cu invatatorii sau profesorii, pentru copiii de la sate lucrurile nu stau chiar pe roze. Pentru unii dintre ei, mersul la scoala inseamna, printre altele, si lasarea familiei fara sprijin la treburile gospodaresti.
Unul dintre aceste cazuri este cel al lui Andrei Celestin, de 10 ani, din Bijghir.
Bacauanii mai matinali il cunosc pe pustiul blond care vinde lapte in fiecare dimineata in zona centrala a orasului. Daca nu l-ati vazut in aceasta dimineata sa nu va speriati. A inceput scoala si pentru el. E in clasa a IV-a.
In weekend, l-am gasit la „taraba” lui din centru, insotit de mai multi copii. In primul rând ii era alaturi sora sa geamana. Cum o cheama? Nu cred ca veti ghici! Andreea Celestina. Au exact 10 ani si 8 luni si au venit in oras sa vânda lapte, faina de porumb si seminte de bostan.
„Venim dimineata la prima ora cu cursa. Costa 3 lei biletul”, a spus baiatul. Când m-am interesat de preturi, am aflat ca bidonul mare de lapte costa 5 lei, iar cel mic 2. „Avem vaca acasa si acum avem si o vitica frumoasa. Ne-a trimis mama sa vindem, iar banii ii ducem acasa”, a completat sora sa, care imediat a disparut de frica aparatului de fotografiat. Intre timp, copiii primesc câtiva covrigi din partea trecatorilor.
Cei mici multumesc oamenilor pentru bunatatea lor, iar bacauanii sunt draguti cu ei, pentru ca acesti copii nu sunt cersetori. Nu cer nimic in plus decât face marfa lor. Cei doi gemeni mai au un frate, mai mare cu un an, care a ramas acasa sa-si ajute mama la treburile gospodaresti. Copiii din Bijghir spun ca s-au pregatit de scoala, si-au cumparat câteva caiete, dar nu au penare. Le-ar mai trebui una alta, dar „asta e” dupa cum spune Andrei Celestin.
Alaturi de cei doi gemeni sta un baiat mai marisor. „Pe mine ma cheama Daniel si am 12 ani si am venit si cu surorile mele mai mici de 10 si de 6 ani”, povesteste baiatul, care mai spune ca el trebuie sa aiba grija de toti, fiind mai mare.
„Am grija de toti. In primul rând sa nu le fure tiganii banii. Lui Andrei i-a furat de doua ori banii”, a completat Daniel. „Da, s-a intâmplat aici in oras, dar nu s-a bagat nimeni. Bine, nici nu stiu daca a vazut cineva. Uneori oamenii sunt mai nepasatoari, dar asta e”, a spus plin de amaraciune pustiul blond. E adevarat ca mai intâmpina si alte greutati. „Mai vin de la Politie si ne alunga. Ne trimit in piata, dar acolo e multa lume si sunt si tot felul de oameni dubiosi. Ne e teama sa mergem acolo”, a povestit Andrei Celestin. Chiar nu i-am intrebat ce vânzare fac insa m-au asigurat ca strâng toti banii si ii duc acasa la parinti.
„Mama stie ce sa faca cu banii. Cumpara de mâncare, mai plateste din datorii si daca mai ramân bani ne mai cumpara câte o haina…”, spune si baiatul cel mai mare. Probabil ca multor bacauani o sa le lipseasca „laptarul de 10 ani”. Poate o sa le lipseasca prezenta si privirea lui de copil nevinovat sau poate marfa lui. Dar Andrei Celestin, impreuna cu ceilalti copii din Bijghir, merg la scoala. Chiar si asa, ei tot vor veni in oras sa aduca marfa de calitate oamenilor.
„De acum vom veni sâmbata si duminica si poate si in unele zile, dar dupa-amiaza…”, a spus Andrei Celestin la finalul intâlnirii noastre. I-am lasat pe pusti in urma sa-si faca treaba. Indepartându-ma de „taraba” copiilor, la un moment dat i-am zarit alergând. Erau doi gardieni in zona. E clar. I-au alungat…