19 septembrie 2024
ActualitateLectie deschisa despre dezastre la Pompieri

Lectie deschisa despre dezastre la Pompieri

"Porti deschise" pentru elevi

Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta „Maior Constantin Ene” al judetului Bacau a organizat o actiune inedita si si-a deschis portile elevilor si prescolarilor cu ocazia "Zilei Internationale pentru Reducerea Riscului Dezastrelor Naturale". Activitatile desfasurate cu aceasta ocazie au avut o tematica specifica privind popularizarea si constientizarea populatiei, a cadrelor didactice si a elevilor cu privire la riscurile specifice judetului nostru, reducerea lor, precum si la modul de comportare în diferite situatii de urgenta. Au participat aproape 100 de elevi din ciclul gimnazial, de la scolile „Ion Luca” si „Alecu Russo”, dar si prescolari din mai multe gradinite bacauane.

Copii si pompieri



"Am invatat cum se stinge focul, ca o situatie de urgenta inseamna pierderi de vieti omenesti, ca intr-un astfel de caz e bine sa te feresti si sa asculti de pompieri", ne-a declarat entuziasmat de tot ce a vazut Ionut Cadar, elev in clasa a VII-a la Scoala „Alecu Russo”. "Am vazut aici cum se stinge un incendiu, de toate. Nu stiam cum se actioneaza in astfel de momente. Stiu doar ca trebuie sa sun la 112", ne-a spus si Larisa Ioana Ungureanu, de la Gradinita 27. Copiii s-au jucat de-a pompierii, impreuna cu specialistii de la ISUJ Bacau, care au simulat mai multe situatii de urgenta. Astfel elevii, impreuna cu profesorii lor insotitori au aflat mai multe lucruri noi legate de modul de apelare a serviciului unic de urgenta 112, despre cum trebuie sa se comporte in cazul producerii unui incendiu, a unui cutremur, la inundatii sau atunci cand descopera munitie ramasa neexplodata din timpul conflictelor militare. "Cand voi fi mare imi doresc sa ma fac pompier pentru ca ei sunt curajosi si salveaza viata oamenilor", a declarat si Albert, un prichindel de la Gradinita cu program saptamanal "Agricola". "Aceasta zi ne determina sa gandim cu atentie si responsabilitate activitatea din gradinita, sa planificam, periodic, exercitii de simulare astfel incat, prin joc, copilul prescolar, indrumat de adult sa poata fi protejat in caz de dezastre", a aratat si Marga Ciurea, directorul Gradinitei “Agricola". Spre finalul actiunii, copiii au avut ocazia de a afla si cum sunt dotate masinile de pompieri, dar cu ce intervin pompierii in situatii de urgenta.

Risc de inundatii si alunecari de teren

"Ne bucuram ca asa de multi copii prescolari si elevi ne-au trecut pragul institutiei. A fost o vizita prin care cei mici si cei mari au putut afla mai multe despre activitatea nostra, despre tehnica de interventii din dotare, despre cum sa reactioneze in caz de producere a unor dezastre naturale", a afirmat si lt. Andrei Grecu, ofiter de presa ISUJ Bacau. Potrivit rezolutiilor adoptate de Adunarea Generala a Organizatiei Natiunilor Unite, s-a stabilit ca a doua zi de miercuri din luna octombrie sa fie desemnata Ziua Internationala pentru Reducerea Riscului Dezastrelor Naturale, ca mijloc de promovare a unei informari generale cu privire la tot ce inseamna calaminati naturale, cum pot fi ele prevenite, cum se pot atenua efectelor, cum trebuie sa se intervina in astfel de cazuri si cum trebie pregatita populatia. Pe aceasta linie, din analiza efectuata de specialisti, s-a stabilit ca judetul nostru este supus unor riscuri de dezastre naturale de tipul inundatiilor, alunecarilor de teren, fenomenelor meteo periculoase, respectiv înzapeziri, furtuni si înghet. Pentru diminuarea si reducerea acestor efecte la nivelul Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta "Maior Constantin Ene" al judetului Bacau sunt permanent constituite echipe specializate pe diferite tipuri de risc, care intervin atunci cand situatia o impune.
Roxana Neagu

VOX POPULI: Cat de importante sunt astfel de actiuni ale pompierilor militari pentru elevii pe care ii coordonati?
Alina Irimia, educator Gradinita 27 Bacau: "Foarte importante. Ii pregatesc pentru viata, invata anumite reguli pe care trebuie sa le respecte, cum sa se fereasca de aceste situatii, sa nu declanseze un incendiu."
Prof. Iulian Pristavu, Scoala „Ion Luca” Bacau: "Sunt benefice, normal. De perspectiva, de viitor, pentru a prevenii accidentele si alte pericole. E bine ca am putut veni aici sa vedem «acasa» la ei cum se antreneaza si cum intervin. Elevii sunt foarte incantati."
Simona Rotman, educator Gradinita 27 Bacau: "Foarte utile. Ne gandim si noi sa simulam la cursuri astfel de situatii pentru a-i invata cum sa reactioneze, cum sa se ajute, cum sa intervina. E bine ca se organizeaza astfel de activitati pentru ca asa copiii inteleg mai usor ce trebuie sa faca in astfel de situatii."



spot_img
spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri

spot_img