21 ianuarie 2025

Lecția italiană

Iarăși se agită spiritele pe tema „leneșilor” de asistați social care nu vor, dom’le să muncească pe gratis în țara asta. Televiziunile inventează milioane de asistați social care nu muncesc deși milioanele alea sunt la muncă în străînătate, poporul înjură cu năduf iar antreprenorii își freacă mâinile bucuroși că i-au mai prostit o dată pe unii să lucreze pe te miri ce. Iar, în timpul asta, câtă vreme se înjură unii cu alții, nimeni nu aduce în discuție milioanede le de euro date ca ajutoare de stat unor firme private.

Adevăru-i că e mult mai nasol să plătească statul 142 de lei pe luna unui muritor de foame decă să dea 5-10 milioane de euro unei firme ca să „înființeze locuri de muncă”. E supermisto ideea asta cum că salariile angajaților care produc profit unui antreprenor să fie plătite de stat, de fapt, de noi toți. Iar după ce ne mănâncă banii, ne mai și trezim că firma decide să „delocalizeze” producția și se mută în altă țară, la alți fraieri. Totul în cel mai puț stil „european”.



Iată că italienii refuză să mai fie europeni și au adoptat o nouă lege a muncii care prevede, între alte măsuri de stânga (deși coaliția de guvernare este de dreapta și chiar de extremă dreapta) obligarea companiilor care primesc ajutor de stat care își mută activitatea în termen de cinci ani să dea înapoi banii primiți.

Iar dacă delocalizarea are loc în afară UE, compania va trebui să ramburseze de la 2 până la 4 ori valoarea ajutorului primit. În ceea ce privește schimbările legislative referitoare la dreptul muncii, contractele de muncă pe durată determinată vor avea cel mult doi ani, în comparație cu trei anterior. În plus, contractele pe durată determinată vor face obiectul unei majorări cu 0,5% a contribuțiilor la asigurările sociale de la prima reînnoire, pentru maximum patru reînnoiri.

Numai persoanele care lucrează în gospodărie sau îngrijesc persoanele în vârstă sunt excluse de la aceste dispoziții. Angajatorii vor trebui să justifice, după 12 luni, prelungirea contractelor pe durata determinată iar, în absența unei justificări valabile, contractul pe durată determinată va fi transformat într-un contract permanent. Întreprinderile nu vor putea să angajeze mai mult de 30% din personal pe contracte temporare de muncă.

Despăgubirile pentru concedierea abuzivă au fost majorate în vreme ce firmele care fac angajări vor primi bonusuri. Noile prevederi schimbă din temelii legislația care fusese introdusă de fostul guvern al lui Matteo Renzi, în 2015 și care permitea concedierea extrem de ușoară a personalului. Cam cum se făcuse și în România începând din 2011, de la schimbarea Codului Muncii.

spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul
spot_img