Luna august nu a fost de bun augur pentru bugetari. Profesorii, medicii, functionarii publici, magistratii, pensionarii, toti au avut de suferit. Cele 25 de procente au zguduit din temelii bugetele familiale. Indiferent ca vorbim despre ajutoare sociale, alocatii, indemnizatii pentru cresterea copiilor sau salarii, toate au fost ajustate cu 25%.
La fel ca toti bugetarii si magistratii au “beneficiat” din plin de reducerea chenzinelor. Acestia au insa un avantaj in fata celorlalti: salariile consistente (comparativ cu celelalte) pe care le-au avut pana acum.
Reduceri mai mari de 25%
Procurorii au simtit din plin acest lucru. “Reducerea reala nu este de 25 de procente. Este cu mult mai mare. De aproximativ 35%. Si asta pentru ca toate raportarile s-au facut la brut si nu la net”, ne-a declarat procurorul criminalist Felix Banila. In ciuda faptului ca nu sunt multumiti de salarii, din cauza conditiilor speciale de munca pe care le au, magistratii nu se plang. Nici nu ar avea cum. Un procuror criminalist cu experienta avea un salariu de 7.800 de lei. Dupa reduceri, acesta s-a redus la 5.900 lei. In acelasi timp, au fost reduse si diurnele tot cu 25 de procente, iar zilele de sambata si duminica in care se lucreaza nu mai sunt pontate, orele suplimentare nu se mai contabilizeaza. “Cei 25% s-au aplicat nu numai la salarii si la sporuri. Au vizat inclusiv cheltuielile materiale”, a declarat procurorul Camelia Elisei, purtator de cuvat al Parchetului de pe langa Curtea de Apel Bacau. “Spre deosebire de alte categorii sociale si profesionale, noi suntem supusi unor numeroase restrictii. Spre exemplu, nu putem desfasura nicio alta activitate suplimentara in afara celei didactice si editoriale. Nu putem da nici macar consultatii juridice. Multe dintre restrictii se mentin chiar si dupa pensionare”, a mai spus procurorul Camelia Elisei. Absolut totul a stat sub imperiul reducerilor. Inclusiv fluturasii de salariu. “Daca pana acum fluturasul era aproape cat o jumatate de pagina, ultimul pe care l-am primit a fost extrem de mic. Si cred ca in acest caz taierea a fost mai mare de 35 de procente”, a spus procurorul criminalist Felix Banila.
Lefuri de 7.500 de euro
Un procuror incepator de la Parchetul de pe langa Curtea de Apel Bacau avea un salariu de 3.154 lei. Acum a fost redus la 2.366 lei. Un procuror cu experienta din cadrul aceleiasi instante castiga pana acum 6.072 lei. Reducerea le-a facut un salariu de 4.554 lei. “Nu ne plangem de salariile pe care le avem, dar asta nu inseamna ca suntem multumiti de ele. Acum 7 ani, un procuror de Curte de Apel din Luxemburg castiga 7.500 de euro”, a spus procurorul Camelia Elisei.