26 noiembrie 2024

Laurentiu Stan, la centenar

Ce l-a determinat pe Lucian Predescu sa-l aseze în „Enciclopedia Romaniei“ („Cugetarea“, 1940) printre personalitatile nationale? Iata textul: „STAN, Laurentiu, pictor, n. 7 oct. 1910 în Letea Veche, Bacau. scoala primara în Bacau, liceul în Bacau si Piatra-Neamt (bacalaureat). Licentiat în istorie si geografie al Universitatii din Bucuresti (1928-1931). În 1928 studiaza la Belle-Arte din Bucuresti, apoi la Academia pictorului C. Vladescu. A expus desen si gravura la Salonul Oficial, Saloanele de Toamna (pictura), Tinerimea Artistica“. Din confesiunile facute lui Constantin Calin si publicate de „Sinteze“-le „Desteptarii“, aflam unul din secrete: întrucat tablourile sale au fost selectate în mai multe randuri pentru Salonul Oficial de Pictura si au fost premiate, a obtinut titlul de „Membru permanent“ si astfel i-a fost recunoscuta valoarea artistica. Lucrurile se petreceau în perioada interbelica (între 1932 si 1941, L. Stan a expus, neîntrerupt, la prestigiosul Salon), cand nimic nu interesa în evaluarea unui artist decat tinuta estetica a operei.
Dupa o întrerupere de cateva decenii bune, Laurentiu Stan a revenit la viata artistica si a oferit publicului bacauan nu numai bucuria unor expozitii personale, ci si prilejul de a medita la destinul artei în general si al picturii în special. „Însemnarile de atelier“ ne propun sa deosebim partile unei compozitii, sa asociem elocinta si logica sau sa identificam vocabularul cromatic. Alteori, ne cere sa-i împartasim nelinistea: „Iubesc Basarabia, am luptat pentru ea pana la Volga si pana la Praga. O doresc acasa, astept sa ma pot duce sa-mi vizitez rudele, finii mei, pe care i-am botezat, sa-i strang la piept“ („Desteptarea“, 1992).
Bacaul i-a fost mereu aproape: aici a deschis prima expozitie personala, în 1934, urmata de altele trei, în anii ’90; aici a fost îmbratisat de condeierii culturali (Cristina Radulian, Constantin Calin, Angela Scarlat, Valeriu Bogdanet s.a.); aici a colaborat la presa locului („Desteptarea, „Monitorul de Bacau“ s.a.); aici a cultivat modelul unei înalte camaraderii (Ilie Boca, de exemplu, l-a determinat sa reînnoade firul vietii artistice).
Pictor dar si sculptor, scenograf si ilustrator de carte, teoretician si publicist cultural, Laurentiu Stan înfatiseaza exemplar creatia artistica totalizatoare. Profesorul de geografie (1945-1973) nu a pus în umbra artistul. La aproape un deceniu de la disparitie (1 martie 2001, Constanta), ar fi bine sa fie reactivata propunerea ca scoala din Letea Veche sa-i poarte numele, iar casa sa din str. Magura Casin, nr. 2 sa aiba un semn amintitor.
Vineri, 15 octombrie, Muzeul de Arta va organiza, cu sprijinul Consiliului Local Bacau, al fiicei artistului, Laurentia Crîngu, si al prietenilor bacauani, retrospectiva „Centenar Laurentiu Stan“. Duminica, 10 octombrie, la ora 10,20, Radio „Alfa“ va difuza un fragment din interviul pe care artistul mi l-a acordat în 1994, în chiar ziua plecarii din orasul pe care l-a adulat.

Ioan Danila




spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul
spot_img
- Advertisement -
Comandat de Partidul Alianța pentru Unirea Românilor Bacău, CMF 11240014