22 ianuarie 2025

„Latirea culturii, cu puteri unite”

Cand în 1861, la Sibiu, s-a înfiintat ASTRA, deviza a fost cea din titlu. Sufletul reusitei a fost Andrei Saguna, primul presedinte ASTRA, recent canonizat. În cei 150 de ani de activitate (cu o întrerupere abuziva între 1948 si 1990), organizatia s-a dovedit cea mai puternica tribuna a romanismului pentru vorbitorii aceleiasi limbi de aici si din tarile vecine.
Zona Moldovei are trei despartaminte: la Iasi („Mihail Kogalniceanu“), Tecuci si Bacau („Vasile Alecsandri“). Mai putin Tecuciul, moldovenii au fost prezenti (între 4 si 6 nov. 2011) cu delegatii relativ numeroase: profesori si studenti de la facultatile iesene, condusi de Areta Mosu, iar de la Bacau Mitica Pricopie, Pavel sova, Victor Munteanu, Ioan Danila. Am asistat la un sir de manifestari de anvergura, pe masura varstei organizatiei, de la cele religioase la cele culturale si de la cele didactice la cele stiintifice. Puncte de întalnire au fost multe: Biblioteca ASTRA, Catedrala Mitropolitana, Filarmonica, Muzeul ASTRA – toate din Sibiu -, Primaria Saliste si Casa de Cultura din Miercurea Sibiului, precum si Muzeul Tehnicii Populare din Dumbrava Sibiului. Bacauanii au fost prezenti cu o comunicare stiintifica („Limba romana si varietatile ei regionale, în viziunea Asociatiunii ASTRA“), un raport de activitate si o prezentare de carte („Ranirea vederii“, de Victor Munteanu). Ba a mai fost o prezenta bacauana, pentru care ne-a crescut inima: Elena-Ramona Potoroaca (foto), absolventa a Scolii Normale „Stefan cel Mare“, si-a lansat o carte despre romanii din afara granitelor tarii, la Complexul National Muzeal ASTRA, unde este un foarte apreciat muzeograf si cercetator stiintific.
Am fost si… aratati cu degetul (la modul propriu). Într-una din pauze, au venit spre noi doi universitari de la Alba-Iulia si Timisoara, reprosandu-ne cu degetul întins spre piepturile noastre: „Ce-ati facut cu salcia lui Bacovia?“ si „De ce-ati dat foc casei lui Vasile Alecsandri?“ Banuiti raspunsurile. Ne-am întors însa cu cateva interviuri despre durerile Bacaului, cu Mircea Pacurariu, Alexandru Surdu, Corneliu Bucur, Mihaela Garlea, Vasile Fratila.
Timp de trei zile s-a încercat sa se ateste ca romanii nu trebuie sa devina o populatie, ci un popor cu traditii care merita perpetuate.
Ioan Danila





spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul
spot_img