Aceste cuvinte au fost rostite de Iisus Hristos, spune evanghelistul Luca. Mi-am adus aminte de ele duminica trecută, când l-am văzut pe Papa Francisc în a treia zi a vizitei sale istorice în Irak. Duminică, înaltul prelat a vizitat orașele Erbil, Mosul și Qaraqosh. Orașul Mosul a fost bază a Statului Islamic (ISIS) timp de trei ani, iar Qaraqosh a fost parțial distrus. Dar, acolo creștinii au revenit după înfrângerea grupării.
Periplul papei a fost unul impresionant. Mii de oameni au ieșit pe traseul parcurs prin aceste orașe să-l salute. La Qaraqosh, în coloana oficială din care nu lipseau mașinile cu militari și agenți de securitate înarmați până în dinți, am văzut automobilul Papei Francisc înconjurat permanent de zeci de bodyguarzi, cum s-a oprit de câteva ori. Atunci un agent din garda de protecție îi aducea Sfântului Părinte câte un copil, pentru a-l binecuvânta. Aceleași gesturi au fost făcute și în biserica în care a intrat apoi.
Minoritatea creștină din Irak, una dintre cele mai vechi comunități creștine din lume, a înregistrat o scădere semnificativă în ultimele două decenii, de la 1,4 milioane de credincioși la aproximativ 250.000 și a ajuns la mai puțin de 1% din populație.Creștinismul a apărut pe teritoriul de astăzi al Irakului în primul secol din era noastră, dar istoria creștinilor de aici este una plină de persecuții și discriminări. Viața acestor comunități, subîmpărțite în caldeeni, sirieni, armeni, latini, melchiți (creștini de origine arabă de rit bizantin, unii de rit catolic-oriental, alții de rit ortodox), ortodocși și protestanți, a fost marcată de persecuții și discriminări încă de la sosirea islamismului, dar și după independența Irakului.
Ororile prin care a trecut această țară a afectat toată populația, creștini sau musulmani. Copiii, însă, nu au nicio vină. Iar Papa i-a chemat la el și i-a binecuvântat.
Descoperă mai multe la Deșteptarea.ro
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.