Mi-ar plăcea să cred că Bacăul, încă, mai deține resurse, de tot felul, care să-l plaseze undeva, cât mai sus, într-o ierarhie la nivel național. Mai ales dacă socotim că, de-a lungul timpului, de oraș, au fost legate numele numeroaselor personalități care au făcut cinste României, nu doar acestor locuri.
Evident, aș fi vrut ca Bacăul să fi beneficiat de o dezvoltare pe măsura poziției strategice hărăzite de soartă. Să ne aducem aminte de expresia celebră, cândva, „ți-ai găsit Bacăul”, care, printre altele, evoca tocmai vama plasată la bifurcația de drumuri din zonă, dincolo de neplăcerile pe care le făceau vameșii de aici celor care aveau interes să treacă pe la noi. Dar, am să mă mulțumesc să știu că, măcar, învățământul local a dat și încă mai oferă oameni de valoare lumii întregi. De data asta mă refer la unitatea de învățământ care, iată!, în aceste zile, împlinește secolul de când a început să ofere educație în comerț și, mai tâziu, în economie, celor care se simțeau mai aproape de Pitagora cu a sa tablă a înmulțirii și tot ce ne-a lăsat, decât de Eminescu și geniala sa creație literară.
Mă gândesc, cu modestie, că, totuși, în atâția ani, de aici au plecat spre economiile lumii duzini de specialiști, mulți din comunitatea evreiască. Dar și la faptul că în sălile de curs de aici au predat somități ale vremurilor, dacă ar fi să-l amintesc doar pe marele nostru simbolist Bacovia, dar și pe mai puțin cunoscutul printre profani, Vasile Pătruț, creditat drept părintele învățământului economic superior din Bacău. Colegiul, pornit de la simplă școală comercială, apărută acum un secol, sub patronajul Camerei de Comerț şi Industrie, transformată aproape imediat într-o școală superioară de comerț, a fost o pepinieră de valori care socot că au contribuit cumva la evoluția țării.
Aștept, cu mare interes, ca de aici să plece tinerii care, cândva, nu peste mult timp, vor contribui la ridicarea României, măcar la nivelul de admirație și respect pe care-l avea pe vremea când leul românesc valora mai mult decât … trufașul dolar american.