14 ianuarie 2025

Oaza de Occident din Podu Turcului

La 1 iunie se vor implini 9 ani de la privatizarea Spitalului Podu Turcului, care a devenit astfel Spitalul Polimed. De tot atât timp, aici primesc ingrijiri medicale locuitori din patru judete: Bacau, Vrancea, Galati si Vaslui. Finantarea de la Casa de Asigurari de Sanatate a scazut an de an, dar pacientii nu au simtit dificultatile.

Ministerul Sanatatii si Casa Nationala de Asigurari de Sanatate au decis ca spitalele private sa nu primeasca, impreuna, de la bugetul asigurarilor sociale de sanatate, decât cel mult 5 la suta din suma aferenta paturilor de spital dintr-un judet. Autoritatile centrale au intentionat, dupa cum au declarat, sa inchida robinetul prin care fondurile publice se scurg in privat. Masura este justificata in cazul unor clinici private aflate peste drum de spitalele publice si care isi racoleaza pacientii de acolo, dar daca apar complicatii medicale ii trimit inapoi „la stat” pentru a nu cheltui prea mult cu ei. Exceptia a fost pierduta din vedere. Acest spital din Podu Turcului (Polimed), chiar daca este privat, ofera servicii medicale similare spitalelor private din tara, dar fara a le percepe pacientilor coplata. Conducerea Spitalului Polimed a trimis inca din luna ianuarie un memoriu la Ministerul Sanatatii, prezentând argumentele pentru ca finantarea sa creasca, nu sa scada. Limita de 5 % din paturile contractabile pe judet a ramas valabila pentru contractele dintre Casa de Asigurari si spitalele private pâna când au inceput negocierile pentru impartirea bugetului. O comisie locala a solicitat ministerului depasirea plafonului, cu argumente bine intemeiate. Chiar daca bugetul care se va aloca nu va acoperi toate cheltuielile spitalului, va permite functionarea sa in continuare.DSC07973



Spitalul Podu Turcului avea in anii ‚80 o capacitate de 220 de paturi. Subfinantarea, degradarea cladirii si inchiderea unor sectii au facut ca in 2004 sa se ajunga la 35 de paturi. A fost apoi transformat in centru de sanatate si propus pentru inchidere. Autoritatile locale si locuitorii au gasit intelegere la un important investitor din zona sa cumpere spitalul pentru a-l salva. Renovarea a durat un an si jumatate. S-au investit 65 de miliarde de lei vechi, iar spitalul respecta acum normele europene in domeniu.

Argumente pentru finantarea Spitalului Polimed:

– se afla intr-o zona defavorizata si asigura asistenta medicala pentru peste 40.000 de persoane din patru judete: Bacau, Vrancea, Galati si Vaslui;

– are doua linii de garda pe specialitati medicale si chirurgicale;

– s-au investit sume mari in renovare si aparatura;

– nu se percepe coplata;

– a atras si mentinut in tara medici specialisti oferindu-le salarii, locuinte si conditii deosebite de lucru;

– acorda asistenta medicala tuturor pacientilor care i se adreseaza, chiar peste numarul de cazuri contractat cu CJAS;

– tariful pe caz decontat de CJAS este cel mai mic din judet.

Cei care au pornit la drum impreuna cu noul spital isi amintesc reactiile DSC08014pacientilor dupa renovare. In prima seara, intr-un salon trei paciente stateau in picioare, desi se facuse ora de culcare: nu indrazneau sa se aseze pe lenjeriile din damasc. Una dintre bolnave a cerut „o cârpa pe care sa ma asez”.

„Ne confruntam cu cazuri diverse. Unii pacienti sunt si cazuri sociale. Contractul cu Casa este mai mult decât necesar. Si pe mine, ca medic, m-a ajutat spitalul cu apartament de serviciu, cu deplasari la cursuri, la congrese si sa-mi practic bine meseria.”

Dr. Aurelia Neagu, medic pediatru

„Am avut pacienti din alte localitati sau judete care au fost mirati de ce au vazut aici, de conditii, de faptul ca nu trebuie sa cumpere medicamente sau materiale sanitare.”

Asistent Mihaela Dobrovici

„Pentru populatie, spitalul este o binefacere si nu cred ca am supravietui fara contractul cu Casa.”

Dr. Constantin Baiasu, medic chirurg

„Eu am fost multi ani director de DSP la Botosani. Se spunea ca desfiintam totul prin rural, ca se aduc ambulante si se transporta pacientii la oras. Acum, sa presupunem ca se dau ambulante multe la Podu Turcului. Ce te faci cu drumurile?”

Dr. Rodica Bontas, medic cardiolog

„Eu sunt din Basarabia si lucrez aici chiar de la inaugurarea de dupa privatizare. Mi s-au oferit toate conditiile de munca, de locuit si transport. Sunt foarte multumita.”

Dr. Olga Vinitinschi, medic de medicina interna

„Am lucrat si in Franta un an si jumatate. Conditiile de aici si ce mi-a oferit spitalul m-au facut sa ramân la Podu Turcului. Doar pacientii sunt diferiti de cei din strainatate. Le dai in spital tot ce trebuie, dar dupa externare nu mai au bani sa-si ia retetele.”

Dr. Teodora Ciobanu

 

 



spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul
spot_img