După sărbătorirea Zilei Culturii Naționale, care a fost marcată printr-un amplu eveniment dedicat poetului Mihai Eminescu (15 – 16 ianuarie 2023), în stațiunea Slănic-Moldova, a avut loc, o altă importantă și inedită manifestare culturală, dedicată Zilei Limbii Române și aflată la prima ediție (31 august 2023), în organizarea Primăriei orașului-stațiune Slănic-Moldova.
Cu această ocazie a fost sărbătorit și evocat scriitorul și povestitorul Ion Creangă, cel care, timp de trei ani la rând a vizitat stațiunea Slănic-Moldova, unde s-a și tratat de bolile de care suferea.
Evenimentul, care s-a desfășurat în Sala ,,Amfiteatru” a hotelului ,,Panoramic”, a fost marcat prin Simpozionul ,,Pe urmele pașilor lui Ion Creangă la Slănic-Moldova” și a avut-o ca invitată specială, pe scriitoarea și preoteasa Olguța Creangă-Caia, strănepoata lui Ion Creangă, al cărei tată, conform arborelui genealogic, a fost verișor de-al doilea cu Ion Creangă. Domnia-sa, alături de celelalte personalități invitate, a completat tabloul manifestării, unul reușit, deosebit de atractiv și, în cea mai mare parte, unul interactiv.
Cuvântul de deschidere a fost rostit de primarul Gheorghe Baciu, un promotor al imaginii stațiunii în țară și în străinătate, care în alocuțiunea sa a ținut să mulțumească tuturor participanților la eveniment, în primul rând dnei Olguța Creangă-Caia, pentru onorabila sa prezență, ca descendentă a familiei marelui povestitor român, întru pomenirea lui veșnică. Primarul Gheorghe Baciu a mai mulțumit pentru prezență și poetului Ion Prisecaru, un prieten declarat și de suflet al Slănicului, vicepreședinte al Asociației Obștești ,,Suflet de Artist” din Republica Moldova, și nu în ultimul rând, co-organizatorilor evenimentului: jurnalistul și publicistul slănicean, Romulus-Dan Busnea (inițiatorul acestei prime ediții), poeta și artista plastică slăniceană, Ionica Bandrabur, referentul cultural, Cristian-Cătălin Ababei, omul din spatele butoanelor, mereu atent, vigilent și inventiv.
În prima parte a evenimentului, o prezență cu totul insolită a fost aceea a lui Andrei Bodnar, din Câmpulung-Moldovenesc, un copil în vârstă de 9 ani și jumătate, câștigător al Trofeului Festivalului de Umor „Constantin Tănase”, ediția a XXVII-a, 2022, secțiunea interpretare satirică, eveniment desfășurat la Pădureni și Vaslui. Acesta a deschis la Slănic, seria omagierii limbii române, cu intrepretarea poeziei ,,Limba română”, urmat de poetele Ionica Bandrabur, Tinca Tamș, și Selena Cristina, poetul Ion Prisecaru, cantautoarea de muzică folk, Angela Șipoș, jurnalistul Romulus-Dan Busnea, într-un program alcătuit din poezii, muzică și citate alese despre limba română.
În partea a doua, simpozionul dedicat lui Ion Creangă a fost deschis de același Andrei Bodnar, care a interpretat monologul din povestea ,,La cireșe”, de Ion Creangă. Tânărul artist a impresionat atât prin interpretarea sa originală, cât și prin ținută, purtând un costum popular specific Bucovinei, cu bundiță cu blană de dihor, opinci, pălărie și trăistuță. În activitatea sa, Andrei Bodnar a fost îndrumat de actorul, umoristul și scriitorul Constantin Tiron și de învățătoarea Maria Mocriciuc, de la Școala Gimnazială „Bogdan-Vodă” din Câmpulung Moldovenesc, acolo unde acesta este elev.
După ce Romulus-Dan Busnea s-a aflat pe urmat pașilor lui Ion Creangă, printr-o exemplificare a vizitelor întreprinse de acesta la Slănic-Moldova, în anii 1884, 1885 și 1886, scriitoarea și preoteasa Olguța Creangă-Caia a evocat personalitatea excepțională a străbunicului său, privit prin ochii bunului său prieten, Mihai Eminescu, dar și a poetului Grigore Vieru, toate cele prezentate fiind întruchipate, alături de alte amintiri, în Muzeul ,,David Creangă” din Pipirig, pe care doamna Olguța l-a înființat și unde, familia scriitorului cinstește memoria străbunului Creangă.
A urmat o donare de carte a strănepoatei povestitorului, printre volume aflându-se și opera completă a lui Ion Creangă, tradusă în limba portugheză, carte dăruită gratuit, în mii de exemplare, bibliotecilor din întreaga lume!
Un alt moment surpriză a fost oferit de preotul Ioan Berdan, parohul bisericii ,,Sf. Nicolae” din Onești, ,,copilul adoptat și îndrumat” de familia Olguța Creangă și Teoctist Caia, în ceea ce a însemnat ulterior, desăvârșirea sa spirituală și religioasă.
Simpozionul a continuat cu o fulminantă pledoarie pentru creația lui Ion Creangă, susținută cu o ardoare impresionantă, de profesorul, publicistul și criticul literar, Petre Colăcel, care s-a axat pe personajele episodice din opera autobiografică a scriitorului, atât de cunoscutele sale ,,Amintiri din copilărie”. De admirat acest Petre Colăcel, emblematic profesor din Comănești, un împătimit al operei lui Ion Creangă, a cărui lucrare de licență, ca și cea pentru obținerea gradului didactic I fiind realizate cu subiecte din lumea lui Ion Creangă. Interesantă a fost și prezentarea profesoarei și scriitoarei Gabriela Gîrmacea, din Onești, autoarea unor biografii de atmosferă ale unor mari personalități culturale românești, precum Mihai Eminescu, Ion Luca Caragiale, Ciprian Porumbescu și Ion Creangă. Această din urmă biografie va fi lansată în luna octombrie, probabil tot la Slănic-Moldova.
Au urmat apoi și alte intervenții cu privire la limba română și la viața și opera lui Ion Creangă, susținute de Constantin Tudose, Ștefan Epure, Mihaela Alupei și alții, ultima dintre acestea fiind procesul-verbal al manifestării, întocmit și prezentat cu verva-i binecunoscută, de către cronicarul și umoristul comăneștean, Ion Moisă.
Și ca o completare de bun augur, expoziția de tablouri a pictorului naiv, Ioan Măric, a fost mai mult decât binevenită, în condițiile în care, mai toată opera lui Ion Creangă a reflectat din plin viața și poveștile satului românesc.
Evenimentul s-a încheiat cu acordarea de diplome și cu un moment poetic de excepție, susținut de același minunat copil, Andrei Bodnar.
Printre cei prezenți în sală s-au mai numărat scriitori și poeții Adrian Lungu, Ioan Prăjișteanu, Dan Sandu, Alexandru Dumitru, Tinca Tamaș, Mihaela Băbușanu, artistul plastic Ioan Măric, generalul de armată (rtr) dr. Vasile-Jenică Apostol, jurnaliștii de presă și televiziune, Daniela-Valentina Lungu și Ion Moraru, creatorul digital Dan-Cristian Lungu, memorialiștii și istoricii, Corneliu Stoica, Constantin Tudose, Cătălin-Gabriel Dima, dar și mulți alții.
Întregul film al evenimentului poate fi urmărit pe pagina de Facebook a postului de televiziune ,,Acum TV” Onești, la: https://www.facebook.com/acum.tv.kit/videos/1846330085762378?locale=ro_RO (partea a I-a) și https://www.facebook.com/acum.tv.kit/videos/1257105351668295?locale=ro_RO
(partea a II-a).
Romulus-Dan BUSNEA
Descoperă mai multe la Desteptarea.ro
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.