În ultima parte a acestui an, Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă (AJOFM) Bacău a reușit demararea mai multor cursuri de calificare/recalificare pentru șomerii înscriși în baza sa de date, decât a putut organiza în perioada anterioară. Astfel, dacă până în august a inițiat lunar unul sau două (doar în mai, au fost 3) programe de formare profesională gratuită pentru persoanele aflate în căutarea unui loc de muncă (numărul depinzând, în primul rând, de voința șomerilor), începând din septembrie a demarat câte 3.
Și în luna noiembrie, tot atâtea cursuri vor debuta, pentru un număr de 42 șomeri. Ei vor fi împărțiți în mod egal pe cele 3 programe de formare profesională, urmând să învețe tainele meseriei de contabil, operator introducere, validare și prelucrare date sau de referent resurse umane.
La nivelul întregii țări, în noiembrie vor fi deschise 129 cursuri la care vor participa 1.861 persoane. Cum era de așeptat, cele mai multe programe, cu participarea cea mai numeroasă, vor fi în București. În Capitală vor debuta 12 cursuri la care vor fi cuprinși 168 șomeri. Urmează județele Hunedoara și Mureș, fiecare cu 9 programe de formare profesională la care vor fi angrenați câte 126 șomeri, și Brașov și Dîmbovița-8 (112).
Anul acesta, din ianuarie și până în luna octombrie, în județul Bacău au fost demarate 19 cursuri de calificare, pentru 266 persoane. Reamintim că AJOFM Bacău este acreditată să desfășoare cursuri în 16 meserii: lucrător în comerț, patiser, ospătar (chelner) vânzător în unități de alimentație, bucătar, operator confecționer industrial, agent de vânzări, operator introducere, validare și prelucrare date, contabil, inspector/referent resurse umane, operator la mașini unelte cu comandă numerică, electrician în instalații energetice, sudor, instalator instalații tenico-sanitare și de gaze, mecanic auto, lucrător finisor pentru construcții și lucrător în structuri pentru construcții. Pregătirea profesională prin AJOFM este gratuită, pentru șomerii aflați în evidența ei.
Cei din altă localitate decât Bacăul beneficiază și de decontarea cheltuielilor cu transportul. La formare profesională gratuită au dreptul și cei care obţin venituri mai mici decât valoarea indicatorului social de referinţă (ISR-525,5 lei) şi sunt înregistrați la agenţiile de şomaj. Același drept îl au și persoanele care şi-au reluat serviciul la încetarea concediului pentru creşterea copilului, precum şi cele care s-au întors la lucru, după recuperarea capacităţii de muncă, ulterior pensionării de invaliditate.
Cei interesaţi să se califice ori recalifice într-o anumită meserie sunt aşteptaţi să-şi exprime din timp opţiunea la AJOFM Bacău, str.Ioniţă Sandu Sturza, nr.63, telefon 0234525265 sau 0234576286 ori la Centrul de Formare Profesională Bacău (str.V.Alecsandri, nr.25, etajul IV, 0234514859).
Pentru înscriere, solicitanții trebuie să prezinte cartea de identitate, certificatul de naștere și cel de căsătorie (în cazul schimbării numelui), actele de studii (original și copie) și documentul medical din care să rezulte starea sănătății și că sunt apți pentru exercitarea meseriei în care doresc să se califice.