20 noiembrie 2024

„La scoala, invatati sa invatati”

Dimineata devreme, niste lucratori de la primarie curatau aleea, parca pregatind calea puhoiului de copii care urma sa invadeze zona. Mai departe, câtiva copii imbracati festiv si cu buchete de flori tinute stângaci in mâini, se indreptau agale spre scoala din cartier.

Cu privirea pierduta, asteptau la poarta Scolii Gimnaziale nr. 10, tremurând usor din cauza racorii diminetii.



Un cuplu tinând de mânute un baietel se oprise in mijlocul aleii. O cunostinta ii observa si-i saluta, strecurându-le amical un „Ce faceti, paziti scoala? La 10.00 incepe festivitatea”.

Pe cel mic il cheama Mario si e prima zi de scoala in clasa I. Ii place, simte ca il atrage ceva. A invatat o multime de lucruri in clasa pregatitoare. O sa se faca preot, desi, tatal zice ca ar avea mai mult inclinatii pentru soferit.

Câteva femei, ajutate de un barbat – omul bun la toate al scolii, fac ultimele retusuri la masa asezata in curte, locul unde vor sta oficialii la momentul festiv. In boxele pregatite se aude o voce de copil rostind pe note ceva despre bucuria scolii.

Deja, elevii s-au strâns in careu si asteapta serbarea, zbenguindu-se sau admirându-si unul altuia tinuta. Se face 10.00 si vin oficialii. Un sobor de preoti, in frunte cu parintele Gheorghe Gherasim de la Biserica Sf. Gheorghe din apropiere rosteste slujba de sfintire a inceputului de an scolar.

La final, prelatul anunta ca biserica ii va recompensa pe elevii cei mai silitori. „Va dorim un an scolar binecuvântat, cu putere de studiu si intelepciune si sa nu uitati ca Biserica este alaturi de voi tot timpul”, le-a urat preotul Gherasim.

O scolarita apuca un microfon si le cânta copiilor ceva tot legat de scoala. „In scoala, aflati lucruri noi, va largiti orizontul, dobânditi noi deprinderi, invatati sa invatati, sa descoperiti lumea din jurul vostru, dar si sa priviti in voi insiva pentru a descoperi ce vreti de la viata, si cum anume sa dobânditi lucrurile dorite”, a fost mesajul rostit de Luminita Boca, directorul Scolii Gimnaziale nr 10, care le-a urat bun venit celor 110 copii din clasa pregatitoare si celor 117 din clasa I.

Retineri fata de uniforma, la Colegiul “Ferdinand I”

Elevii Colegiului National „Ferdinand I” ar fi trebuit sa inceapa noul an scolar imbracati in uniforme, pentru prima oara dupa multi ani. Majoritatea s-au conformat regulii, dar unii ori au ignorat-o cu desavârsire, ori au venit la scoala in tot felul de combinatii vestimentare, intre piese de uniforma si accesorii prêt-a-porter.

Printre ei si tineri extrem de stilati, cu ochelari de soare Ray Ban, freze geluite, pantofi cu toc inalt, fuste scurte, nelinistiti de zvonul ca locul de fumat ar urma sa fie desfiintat. Acestea au fost insa doar mici amanunte dintr-o mare de emotie ce se putea citi pe chipurile tuturor elevilor, fie ei boboci de clasa I, fie cei care la sfârsitul acestui an scolar vor termina una dintre cele mai frumoase etape ale vietii.

Cu totii, alaturi de dascali si parinti, s-au adunat in curtea interioara a institutiei, loc incarcat de semnificatii si de trairile multelor generatii ce s-au perindat pe acolo in cei 146 de ani trecuti de la infiintarea institutiei. In fata lor au fost prezenti si le-au vorbit, alaturi de preot, oficialitati si conducerea Colegiului, sefi de promotii de la „Ferdinand I”, drept modele de urmat pentru cariere de succes.

„Aducem flori mâine!”

Curtea Colegiului Tehnic „Grigore Antipa” era plina la ora 8, in prima zi de scoala. Singurii insotiti de parinti erau elevii de clasa a IX-a din mediul rural. Ii dadeau de gol emotiile si ingrijorarea cu care priveau in jur. Ceilalti, regasindu-si „gasca” dupa lunga vacanta, faceau schimb de impresii. Mai veseli sau mai somnorosi, adolescentii asteptau sa inceapa festivitatea si sa intre in clasa. „Mai frumos e dupa asta, când ne ducem in parc!” Nu am vazut, in toata multimea adunata in fata liceului, decât un buchet de flori. Unii se rusineaza ca ar putea fi ironizati, altii, poate, nu se sinchisesc. Explicatia lor a fost alta: „Nu stim daca vom avea diriginta sau diriginte, nici ce profesori vor fi la clasa. Aducem flori mâine!”

„Sunt un pic bucuroasa ca imi revad colegii, dar nu-mi place ca va trebui sa ma trezesc iar dimineata, la ora 6, din cauza ca stau in Rusi-Ciutea si fac naveta” – spune Daniela Hermeziu.

„Am fost nerabdatoare sa-mi intâlnesc colegii si profesorii. Vacanta a fost foarte frumoasa, am fost in Vâlcea si in Galati, dar a fost de ajuns. Sper sa fie un an mai bun, in privinta notelor!” Madalina Alexa
„Am intrat la clasa de industrie alimentara si voi iesi tehnician. Sunt putin emotionat, nu-mi cunosc colegii, profesorii, dar sper ca ma voi acomoda repede!” – e de parere Ionut Valentin Bejan.

Prima zi la gradinita

Si pentru prichindeii de la Gradinita „Crai Nou” din municipiul Bacau vacanta s-a terminat. Cei din grupa mijlocie sau mare au intrat imediat in atmosfera de la gradinita si s-au bucurat sa-si revada colegii si educatoarele. Nu la fel de usor le-a fost copiilor de la grupa mica. Când s-au vazut inconjurati numai de persoane straine iar mami si tati nu erau de gasit, unii dintre ei s-au apucat de plâns. „Speram sa fie un an bun, mai bun decât cel care a trecut, sa avem liniste si sanatate. Anul acesta ne-am propus sa colaboram cu mai multe institutii, sa avem si mai multe proiecte si sa renovam fatada gradinitei”, a declarat Mihaela Florea, director adjunct. La Gradinita „Crai Nou” invata 240 de copii, majoritatea la program prelungit, in intervalul orar 8.00 – 17.00.

Lacrimile celei mai mici generatii de invatacei

Probabil ca niciunde nu s-au mai vazut atâtea lacrimi si durere ingemanate cu veselie, intr-un spatiu atât de mic, asa cum s-a intâmplat in gradinitele orasului. Si asta, fiindca in timp ce micutii de grupa mare s-au reintâlnit cu bucurie, ca niste vechi camarazi intr-ale jocurilor si jucariilor, la grupa mica au fost adevarate dramolete personale ale copilasilor de trei ani. Pentru multi dintre ei, a fost prima oara când s-au despartit de parinti sau bunici mai mult de câteva ceasuri. Iar asta s-a vazut in lacrimile care le-au curs siroaie pe obraji, plânsetele inecate in sughituri ce au umplut incaperile imediat ce usile s-au inchis in urma tatei si a mamei. Curios sau nu, baietii au plâns cel mai mult, in timp ce fetitele ii priveau nedumerite sau se jucau impasibile. Nici rafturile pline cu jucarii multicolore nu au reusit sa le distraga atentia, asa ca involuntar s-a iscat intrecerea “cine plânge mai tare”. Totul s-a linistit la revenirea parintilor, la finalul programului. Pâna a doua zi dimineata. Si astfel se poate spune ca si-au inceput lungul drum al invataturii cei mai mici scolari ai orasului.

Un altfel de inceput de an scolar …
De un inceput de an scolar cu totul deosebit au avut parte elevii Colegiului National Catolic „Sf. Iosif” din Bacau, unitate de invatamânt care a implinit 20 de ani de la infiintare. Mai multi preoti, alaturi de Episcopul Auxiliar Aurel Perca de la Dieceza de Iasi si decanul de Bacau, pr. Isidor Dâsca, au oficiat o slujba in capela seminarului la care au participat toti elevii, o parte dintre parinti si profesori. Cu totii s-au rugat la Dumnezeu pentru binecuvântare, lumina si ajutor in noul an.

Inspectorul general a deschis anul scolar la Tg. Ocna

Prof. Theodora Sotcan, inspector general al Inspectoratului Scolar Judetean (ISJ) Bacau, a fost prezenta la festivitatile organizate in scolile din orasul Tg. Ocna, impreuna cu edilul orasului. „Am participat la deschiderea anului scolar in Colegiul National «Costache Negri», Liceul Tehnologic si in cele doua scoli gimnaziale”, a explicat Stefan Silochi, primarul orasului. Dupa ce elevii au fost luati in primire de invatatori si diriginti, inspectorul scolar general a vizitat toate cele patru gradinite, intrând in fiecare clasa, ceea ce i-a impresionat foarte tare pe copii.

Bucuria revederii, la Scoala “Alexandru Ioan Cuza”

Scoala “Alexandru Ioan Cuza” din Bacau, cea mai veche institutie de invatamânt din municipiul Bacau, i-a primit in haine de sarbatoare pe elevi si pe parintii acestora. Inca inainte de ora 8 dimineata, curtea a inceput sa freamate de voiosia copiilor, bucurosi ca se reintâlnesc si reiau prieteniile din ceea ce va deveni, practic, a doua lor familie pe parcursul anului scolar abia inceput. Imbratisarile intre micuti, povestile din vacanta abia incheiata, spuse pe nerasuflate, zâmbetele largi de la tot pasul, emotiile la revederea invatatorilor si profesorilor, dar si a salilor de curs, toate acestea au facut ca inceputul scolii sa fie lin, suspendat undeva intre vara vacantei si toamna reinceputului. La fel de emotionati au fost si dascalii, in jurul carora, pâna la ora 9, când festivitatile oficiale au inceput, elevii s-au adunat pentru primele sfaturi, primele impresii. “Chiar daca nu mai suntem boboci, emotiile inceputului de an scolar sunt la fel de mari. Bucuria, increderea si speranta se imbratiseaza in asteptarile ce le avem. Sanatate si intelepciune uram elevilor si parintilor”, a spus Cornelia Istoc, invatatoarea micutilor din clasa a II-a E.

Politistii au fost la datorie in prima zi de scoala

Pentru ca prima zi din acest an scolar sa fie lipsita de evenimente nedorite, conducerea Inspectoratului de Politie Judetean Bacau a suplimentat efectivele care au actionat pe strazi. In centrul Bacaului, in intersectii si la trecerile de pietoni din zona scolilor, politistii de la Rutiera au dirijat circulatia. Traficul a fost aglomerat la primele ore ale diminetii, când toti se grabeau sa ajunga la scoala. In total au fost peste 350 de politisti mobilizati suplimentar. Politistii de la proximitate au mers in scoli, acolo unde au facut cunostinta cu elevii si i-au sfatuit sa le ceara ajutorul atunci când au nevoie.

Jandarmii, alaturi de elevi

Si jandarmii de la Inspectoratul Judetean de Jandarmi Bacau si de la Gruparea Mobila de Jandarmi Bacau au fost prezenti in mai multe unitati de invatamânt, la festivitatile de deschidere. „Noi am fost in 33 de scoli din judet si le-au explicat elevilor ca anul acesta vom fi mai aproape de ei, mai ales ca derulam si acea campanie de informare «Jandarmeria pe intelesul tuturor»”, a declarat lt. col. Sebastian Cretu, purt. cuv. la IJJ Bacau. Si anul acesta jandarmii vor raspunde de siguranta mai multor institutii de invatamânt, vor patrula in zona acestora si vor fi mult mai atenti pe perioada pauzelor si la orele la care elevii vin si pleaca de la cursuri.

Scoala a inceput si in spatele gratiilor

Clopotelul a sunat si la Scoala nr. 22 din cadrul Penitenciarului de Minori si Tineri Bacau. Deschiderea oficiala a avut loc în prezenta conducerii unitatii si a celor 18 cadre didactice care aici. „Cele 100 de persoane private de libertate, minori, tineri si femei, au format 9 clase. Sunt patru clase I-IV, in cadrul programului «A doua sansa» si cinci clase de gimnaziu”, a declarat agentul Cristina Cirlan, purtatorul de cuvânt al PMT Bacau. Si aici, structura anului scolar, documentele scolare si metodologia organizarii examenelor de absolvire a cursurilor de scolarizare si profesionalizare sunt identice cu cele din celelalte scoli. Persoanele care invata in inchisoare au mai multe sanse sa-si gaseasca un loc de munca atunci când sunt liberati.




Descoperă mai multe la Desteptarea.ro

Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.

spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul
spot_img
- Advertisement -
Comandat de Partidul Alianța pentru Unirea Românilor Bacău, CMF 11240014