Sapte familii cu 34 de copii din Rachitoasa au beneficiat de primul proiect derulat, in zona, de UNICEF in parteneriat cu primaria si DGASPC Bacau. Marti, echipa care a gestionat micrograntul a prezentat in fata partenerilor bilantul, de la dificultatile de inceput la beneficiile finale, dar si intentiile de viitor, primarul Ovidiu Ivanciu dorind sa continue acest proiect. La evenimentul „Porti deschise spre orizonturi noi”, desfasurat la Caminul Cultural, au participat reprezentanti ai DGASPC, primari, asistenti sociali, preotul paroh, seful postului de politie, profesori, invatatori, mass-media. In afara de beneficiile aduse celor 34 de copii, „acest microgrant finantat de UNICEF ne-a ajutat sa fim ca o mare familie si sa invatam lucruri bune unii de la altii”, a declarat primarul Ovidiu Ivanciu, in deschidere. Proiectul a pornit de la premisa ca „politicile de protectie sociala au un impact scazut asupra celor mai vulnerabile categorii” din cauza ca sunt axate pe prestatii, a explicat Sorin Brasoveanu, directorul DGASPC. El a vorbit despre eforturile directiei de a sprijini comunitatile locale, care raspund de serviciile primare dar au resurse scazute, dupa care Simona Blejusca, asistent social, a descris proiectul finantat de UNICEF.
Proiectul s-a derulat in opt comune si dus la identificarea a 371 de „invizibili”, copii care au beneficiat de consiliere, acte de identitate, ajutor, au intrat in contact, pe internet, cu parintii aflati in strainatate etc. O mie de adulti au fost informati, au fost consolidate Comitetele consultative si au fost infiintate patru centre comunitare de sprijin.
Concret, proiectul „Niciun copil invizibil” a insemnat pregatirea echipei, amenjarea spatiului, identificarea familiilor vulnerabile, derularea activitatilor. Autoritatile au pus la dispozitie etajul I al bibliotecii, iar echipa a dotat doua sali, una de consiliere a mamelor si alta in care cei 34 de copii au invatat, s-au jucat, au pictat. Voluntarii au mers din poarta in poarta si au selectat familiile vulnerabile, dupa care au inceput sa lucreze cu ele. In afara celor selectati, „au venit si alti copii, au venit si alte mame care au vrut sa vada ce se intâmpla in acest proiect”, a explicat prof. Aurora Milea. Cu parintii au vorbit si asistentul social, si preotul, si cadrele didactice. Asa au devenit o comunitate. „Acesti copii nu erau abandonati, dar nu erau vizibili pentru noi, a declarat preotul paroh. Nu eram interesati de ei. Noi, românii, suntem divizati, iar acest proiect ne-a adus impreuna. De aceea am participat, pentru spiritul lui integrator.” Simona Boghiu, supervizor, a afirmat ca acest proiect a fost o provocare deoarece „UNICEF are niste standarde foarte inalte si o abordare noua fata de familie si copil”. Ar putea fi „o lectie de invatat, aceea ca o suma de bani nu rezolva o problema daca nu exista si oamenii potriviti.”
„Acest proiect, care a fost o provocare, ne-a pus la treaba si ne-a stimulat sa identificam si sa sprijinim familiile cu probleme din Rachitoasa”, a afirmat prof. Aurora Milea, director adjunct Liceul Tehnologic.
„Pe lânga prevenirea abandonului, un lucru bun pe care l-a generat acest proiect a fost competitia dintre cele opt primarii, dintre cele opt comunitati”, a declarat Simona Boghiu, supervizor.
Descoperă mai multe la Desteptarea.ro
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.