Economista Mariana Arhire este de 38 de ani in slujba bancilor. O viata de om. De când a absolvit ISE din Iasi, Mariana Arhire a trecut pe la multe dintre bancile comerciale locale, incepând cu Banca Nationala a României, trecând si pe la BCR, Banca Româneasca, si incheind cariera cu Romanian International Bank (RIB).
„Nu a fost deloc usor sa lucrezi in sistem. Eu am prins si perioada ceausista, când se lucra totul manual. Pâna sa ajungem la computerele de azi, am facut de mâna milioane de hârtii”, povesteste Mariana Arhire. In cele aproape patru decenii de profesie, Mariana Arhire a avut onoarea sa asiste la o sumedenie de evenimente care au marcat mediul bancar local.
A avut sansa sa cunoasca nume cunoscute de profesionisti in domeniul financiar-bancar, alaturi de care s-au format si au activat multi economisti bacauani, care, mai tâziu, au ajuns in puncte cheie din bancile comerciale. Cu drag, ii evoca, printre altii, pe Mihale Constantinescu de la Romexterra, Dumitru Palosanu si Stefan Sâmbotin de la BNR sau Petrica Chirita de la CEC. Insa, cel mai mult a lucrat cu Daniela Butnaru, directoarea de la RIB, care, de altfel, i-a fost colega si la Banca Nationala, precum si cu Adrian Savin, impreuna cu care, la fel, a lucrat multi ani, la Banca Româneasca.
„Astazi (ieri n.r.), practic, este ultima zi de lucru. Nu-mi vine sa cred. Habar n-am ce voi face in prima zi de pensie. Cred ca va trebui mai intâi sa ma dezmeticesc, sa realizez ca, de fapt, nu mai sunt la munca, si nu mai trebuie sa raspund la telefon spunând «Alo, buna ziua, RIB Bacau. Cu ce va pot ajuta?». Va dati seama, am fost invatata sa fiu in fiecare zi, de la 7.30-8.00, in banca, si imi va fi destul de greu sa ma obisnuiesc cu noul ritm. Era nevoie de o pauza, dupa 38 de ani de munca”, marturiseste Mariana Arhire.
Cel mai probabil, se va ocupa, in prima faza, de cei doi nepotei gemeni pe care-i are, Stefania si Vladut, de doar sase luni. Iar, cu prima pensie, care va veni abia in septembrie, si-a propus sa plece undeva, la mare, impreuna cu copiii si nepotii. Are un singur regret, ca in toata profesia sa, nu a putut activa si in alte domenii decât cel bancar. I-ar fi placut, de exemplu, sa lucreze intr-o intreprindere, o institutie, sa cunoasca si alt fel de oameni, sa aiba multi colegi, sa vada cum se lucreaza si in astfel de locuri.
„In plus, pentru ca imi plac foarte mult animalele, mi-ar fi placut sa lucrez ca veterinar. Sigur, acum pot sa visez cum ar fi sa am o ferma de animale, undeva la tara, sa fiu libera de cifre si sa umblu pe toate coclaurile. Dar, realizez ca imi lipsesc resursele ca sa indeplinesc acest ideal, iar, la vârsta asta, e destul de dificil sa incepi sa faci ceva pentru care e nevoie de bani”, incheie economista Mariana Arhire.
Descoperă mai multe la Desteptarea.ro
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.