La Colegiul Tehnic „Gheorghe Asachi”, din Onești, a fost sfințită, luni, 20 noiembrie, prima troiță ridicată în curtea unei școli din municipiu întru cinstirea eroilor neamului românesc.
La eveniment au participat, alături de profesorii și elevii acestei școli, reprezentanți ai Filialei Bacău a Asociației Cultul Eroilor „Regina Maria”, ai Consiliului Local și oneșteni din diverse categorii sociale.
„Această troiță – ne-a declarat directorul Colegiului, Mihai Ursachi – a fost ridicată pentru cinstirea eroilor neamului românesc care au pătimit în perioada regimului anterior și a credincioșilor și mărturisitorilor credinței creștine ortodoxe. Doamna profesoară Kelemen-Pal Gabriela, cu sprijinul colegilor, a avut multă inițiativă pentru a ridica această troiță. Această troiță ne va amin ti permanent că avem obligația să cinstim eroii neamului, pentru că un popor care nu-și cunoaște istoria și eroii va pieri. Evident, acest eveniment are și un scop educativ, noi fiind o instituție de învățământ”.
Practic, ziua de luni a fost una dedicată în întregime evenimentului și a început, în capela „Sfinții Trei Ierarhi” a școlii, cu Sfânta liturghie susținută de un sobor de preoți în frunte cu protopopul de Onești Ioan Bârgăoanu, la care s-a lăturat și duhovnicul protosinghel Amfilohie Brânză, de la Mănăstirea „Adormirea Maicii Domnului” Diaconești, din comuna Agăș.
Sfânta liturghie a fost urmată de un scurt dar emoționant moment artistic pregătit de elevi și profesori ai Colegiului Tehnic. „Încercăm prin educație – a spus, la acest moment, profesoara Oana-Paula Zaharia, director adjunct al școlii – să construim continuu un nou model interior de cunoaștere și acțiune în raport cu Dumnezeu și cu lumea în care trăim”.
Sfințirea troiței a fost urmată de ceremonialul depunerii de coroane de flori din partea Filialei Asociației Cultul Eroilor, la care au participat vicepreședinții asociației col. (r) Vasile Ilie și Constantin Dospinescu, și președintele de onoare al subfilialei Onești a asociației, Corneliu Cristea.
În fața asistenței, preoții Ioan Bârgăoanu și Amfilohie Brânză, directorul colegiului și reprezentanții filialei Cultul Eroilor au ținut scurte cuvântări.
Colegiul Tehnic „Gheorghe Asachi”, înființat în anul 1976, are un profil diversificat de învățământ, cu clase de matematică-fizică, dar și pentru tehnicieni în activități economice, tehnicieni ecologi și protecția calității mediului, operatori de tehnică de calcul, proiectanți CAD, desenatori pentru construcții și instalații, mecanici de montaj și electricieni de exploatare a rețelelor de joasă tensiune, sudori, operatori în industria chimică anorganică (printr-un contract cu societatea Chimcomplex Borzești), zidari-pietrari-tencuitori și instalatori sanitari – o parte fiind clase de învățământ profesional.
Colegiul are în total circa 960 de elevi.
Descoperă mai multe la Desteptarea.ro
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.