Casa de Cultură a Sindicatelor din Onești – pe care mulți locuitori ai municipiului o poartă în suflet pentru amintirile frumoaselor spectacole văzute aici – a găzduit cea de-a XVII – a ediție a Concursului național de dans ”Meridianele Dansului”. Acest concurs a fost organizat de Inspectoratul Școlar Județean Bacău și Structura Clubul Copiilor Onești a Palatului Copiilor Bacău, fiind înscris în Calendarul activităților Ministerului Educației Naționale (la Domeniul Cultural – Artistic – Dans).
Desfășurarea acestei manifestări naționale a făcut ca în municipiul Onești să fie prezente 56 formații de dans modern, care au reprezentat 23 de județe ale țării, peste 1000 de copii de la 36 instituții bucurându-se de frumusețea întâlnirii de pe meleagurile trotușene. ”Ei au petrecut o zi de neuitat, au avut prilejul să se cunoască mai bine, să lege noi prietenii și să își etaleze calitățile artistice și potențialul creativ. Dorim să mulțumim profesorilor care, în această perioadă tot mai rigidă și mai tehnologizată, își dedică timpul și talentul pentru ca tinerii să-și dezvolte prin dans, grația, suplețea, eleganța, mintea ageră într-un corp sănătos și frumos”, a menționat prof. Mariana Oșteanu, coordonatoare a acestui proiect. Astfel, din București și Arad, din Bacău și Călărași, din Bârlad și Târgu Mureș, din Onești și din Slatina, din numeroase alte orașe (Tulcea, Baraolt – jud. Covasna, Adjud – jud. Vrancea, Codlea – jud. Brașov, Roman, Râmnicu Sărat, Ploiești, Alba Iulia, Iași, Brăila, Pitești, Slobozia și altele), timp de peste șase ore scena a vibrat la această manifestare a bucuriei, tinereții și prieteniei.
Munca și talentul concurenților au fost apreciate de un juriu competent format din profesorii Camelia Popa (Inspector școlar pentru Educație permanentă și Mentorat la ISJ Bacău), Florentina Stanciu (de la ISJ Bacău), Aurica Nistor (de la Liceul cu Program Sportiv ”Nadia Comăneci”, arbitru internațional la competițiile de gimnastică), Luminița Răileanu (profesor la Școala Gimnazială ”Ghiță Mocanu”, fostă gimnastă în echipa României distinsă cu titlul de Maestru al sportului). Din juriul acestui concurs național au mai făcut parte prof. Mirela Tufă (de la Școala Gimnazială ”Emil Racoviță”), Radu Ghiciușcă ( de la Palatul Copiilor Bacău) și studenta Adelina Piștea (fostă elevă a Cercului de dans Modern din cadrul Palatul Copiilor Bacău, Filiala Clubul Copiilor Onești.
”Dansul tematic”, ”fantezia coregrafică”, ”dansul popular stilizat”, ”majorete”, ”dans de caracter” au fost genurile de dans în care s-au întrecut concurenții. Spre bucuria spectatorilor (care au umplut sala Casei de Cultură a Sindicatelor din Onești), alături de aceste genuri concurenții au prezentat și ”colaje latino”, ”dansuri cu obiecte”, ”rock and roll”, ”dansuri acrobatice”, ”hip – hop”. Evoluția concurenților la toate aceste genuri de dans a fost una la înălțime și în această ”diversitate a bucuriei” sunt de menționat și numele mai multor formații ce au fost prezente la Onești: (”Bam – bam”, de la Școala Gimnazială ”Miron Costin” Bacău, ”Rainbow Dance” , de la Clubul Copiilor Tecuci, ”For Kids” și ”Boys and Girls” din Roman, ”Lianis” din Focșani, ”Elegance” din Brăila, ”Mozaic”, ”Diamant”, ”Felix” și ”Arabesque” din Onești, ”Tzunamy”, de la Palatul Copiilor Bacău și altele
Festivitatea de premiere a Concursului Național ”Meridianele Dansului” a adus și o bucurie în rândul oneștenilor, prin faptul că profesoara Mariana Oșteanu (care a fost ”sufletul” acestei manifestări) a premiat și elevii și elevele ce frecventează de cei mai mulți ani Cercul de dans modern de la Clubul Copiilor din localitate. O fericire fără seamăn au trăit Elena Otilia Manea (ce iubește dansul modern de la 4 anișori), Bianca Mironică, Andrei Palaghiță și Diana Gesica Dobrotă care de 12 – 14 ani participă la activitățile acestui cerc de dans modern, din vară îndreptându-se spre urmarea studiilor superioare.