Cu prilejul celebrarii „Stamariei”, toata suflarea comunei Casin a fost polarizata in aceste zile de un eveniment deosebit – manifestarea „Obârsia Mioritei”, care a intregit traditionala parada a carutelor cu coviltir precum si „Târgul da Stamarie” – sarbatori ce reinvie atmosfera marelui iarmaroc ce se tinea in perioada interbelica la Casin, timp de mai multe zile in luna august.
Si de aceasta data „carausii” Casinului au imbracat frumoase costume populare si au trecut de-a lungul satului, cu carutele pregatite pentru drum lung, asa cum au vazut la mosii si stramosii lor. In aceasta atmosfera primarul comunei Casin, Daniel Soroiu a declarat: „Este un lucru minunat primirea comunei Casin in Asociatia celor mai frumoase sate. Sa pastram frumoasele noastre traditii, sa le imbunatatim de la an la an si asa comuna noastra va fi si mai cunoscuta”.
Un cuvânt emotionant a rostit in fata Primariei Casin ing. Luciana Pascu Cârlan, consilier superior la Directia de Dezvoltare Durabila si Managementul Proiectelor a Consiliului Judetean Bacau: „Sunt onorata sa fiu azi la Casin. Am cunoscut aici cele 5 generatii ale minunatelor dantelarii de la portile de lemn, fapt ce poate ca acest sat sa ajunga unul dintre cele mai frumoase din tara. Ma bucur ca in apropierea acestor meleaguri binecuvântate se afla «gura de rai» unde s-a nascut Balada «Miorita», care este o nestemata a folclorului românesc!”
Ing. Pascu Cârlan a apreciat implicarea in realizarea frumoaselor activitati de la Casin a lui Constantin Tudose (autorul albumui „Portile de lemn ale satului, Portile sufletului”), pe care l-a numit „cautatorul neobosit al comorilor Vaii Casinului”, iar la decernarea insemnelor ce atesta primirea comunei Casin in Asociatia celor mai frumoase sate, presedintele acestei asociatii, Nicolae Marghiol, a adus felicitari casunenilor „pentru ca in fiecare zi incercati sa mentineti lucrurile autentice, iar portile unice de lemn de aici ne dorim ca sa fie cunoscute ca si portile maramuresene.”
Oaspetii manifestarilor culturale de la Casin (academicieni, profesori universitari din România si din Republica Moldova, reprezentanti ai Ministerului Culturii, cercetatori de la Muzeul National al Satului „Dimitrie Gusti” Bucuresti si de la alte institutii muzeale din tara), au pornit apoi intr-o calatorie la Scutaru, pe culmea Muntelui Zboina Verde.
Aici se intâlnesc tinuturile celor trei personaje din Balada „Miorita”. Prezent la aceste momente emotionante academicianul Nicolae Dabija, unul din cei mai cunoscuti poeti si publicisti din Basarabia a declarat: „Am facut cel mai lung drum in viata mea, sa ajung de acasa – acasa. Suntem acasa si cred ca Dumnezeu atunci când a intentionat sa faca raiul, a facut «o mica repetitie» cu Casinul.
Balada «Miorita» a fost auzita de basarabeanul Alecu Russo in 1846, iar noi acum am venit din Basarabia sa mai culegem o «Miorita», in care cei trei pastori se impaca si nu conspira unul impotriva altuia.” La Caminul Cultural Casin a avut loc si o sesiune de comunicari pe tema „Obârsiei Mioritei”, la care alaturi de invitati au participat numerosi oameni de cultura si iubitori ai culturii populare traditionale.
Descoperă mai multe la Deșteptarea.ro
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.