Nu-i Luvru si nici Prado. Sank Petersburg este departe. Vrajiti de marile comori ale lumii, uitam uneori ca si noi facem parte din acea lume. Avem in Bacau, pe strada Nicolae Titulescu (fosta Karl Marx) un muzeu care gazduieste opere de arta semnate de artisti români care au marcat epoci, artisti extraordinari prin creatie si mesaj. Prin culoare. Nu trebuie sa cheltuiti timp si bani multi pentru a admira, vedea, contempla operele unor mari artisti români. Va gânditi ca un Grigorescu sau Luchian, poate un Tattarescu au lucrari expuse numai la Bucuresti. Va inselati. Colectia, patrimoniul muzeului bacauan depaseste 5000 de opere de arta. Câte zile si luni ne-ar trebui sa le admiram pe toate? Arta nu se consuma, ci se intelectualizeaza. De când nu ati mai intrat in acest muzeu?
Sunt sigur ca de multi ani. Mai aveti timp. Si ar fi bine sa va faceti. Criza mondiala si nationala nu a schimbat nimic din geniul lui Grigorescu sau Pallady. Nici Ilie Boca sau Nicu Enea nu au scazut la bursa.
Iulian Antonescu – parintele muzeului
Muzeul de Arta din Bacau a luat fiinta in 1957, insa primele incercari de organizare artistica in Bacau apartin pictorilor Nicu Enea (1897-1960) si Ion Diaconescu (1916-1945), artisti care, in 1937, pun bazele primei Pinacoteci municipale. Din 1960 se infiinteaza sectia de Arta din cadrul Muzeului Regional de Istorie si Arta, prin munca titanica, viziunea si bogatia spirituala a unui om care a marcat cultura bacauana – Iulian Antonescu. Doua lucrari au fost punctul de plecare. Cel mai insemnat fond care a contribuit decisiv la definirea fizionomiei patrimoniale a muzeului este constituit in perioada 1960-1966, ca urmare a unei politici judicioase a directorului Iulian Antonescu de transferuri si achizitii.
Au fost introduse in patrimoniu lucrari de la Muzeul de Arta al României si Pinacoteca bacauana, semnate de Nicolae Grigorescu (Cap de tarancuta, Alai de nunta, Care cu coviltir, Fetita stând in aer liber) Theodor Aman (Femeie la Pian si Atelierul artistului), Theodor Pallady (Nud si Natura statica cu vas si floarea soarelui), Nicolae Tonitza (Vedere spre mare, Nud, Portret de fetita), Gheorghe Tattarescu (Taranca de la Vlasca), Gheorghe Petrascu (Natura statica si Peisaj cu lac si barci), Stefan Dimitrescu (Cafeneaua lui Ismail), Octav Bancila (Cos cu mere), Nicolae Darascu (Peisaj marin, Seascape), Camil Ressu, Nicu Enea, Iosif Iser (Doua odalisce si Balcic) si altii, un nucleu foarte bogat, cu valori de patrimoniu care dau valoare acestei institutii. Muzeul mai are in colectie, in expozitia permanenta, lucrari ale artistilor Ion Andreescu, Nicolae Vermont, Marius Bunescu, Samuel Mutzner, Francisc Sirato, Aurel Baesu, Lucian Grigorescu, Dumitru Ghiata, Alexandru Ciucurencu, Ion Tuculescu, Dimitrie Paciurea, Karl Storck, Oscar Han, Corneliu Mederea, George Apostu, Ilie Boca, dar si lucrari ale unor artisti din Republica Moldova. Donatiile au imbogatit zestrea acumulata de noul muzeu. 1970 a fost anul care a dat o noua dimensiune muzeului bacauan prin donatia Elvirei Enea, sotia pictorului Nicu Enea, când in patrimoniu au intrat 130 de lucrari ale artistului bacauan, plus 210 lucrari de grafica, impreuna cu casa Nicu Enea. Clauza a fost ca doamna Elvira sa ramâna pe viata custode al muzeului, al casei Nicu Enea. A urmat o alta donatie consistenta, in 1977, basoreliefuri si sculptura mica, din partea Mariei Cretu Medeleni, care este din partile noastre. «Astfel ca, in 1989, am ajuns la 2500 de lucrari, iar acum suntem in masura sa gestionam aproape 5000 de piese, multe dintre ele fiind donate dupa 1989, ca urmare a expozitiilor de la Galeriile ALFA sau de la Tabara Internationala de la Tescani, in acest fel colectia muzeului s-a dublat in acesti ani. O alta sursa de imbogatire a colectiei Muzeului de Arta au fost si sunt Saloanele Moldovei. Ce vad bacauanii la Muzeul de Arta din Bacau? Icoane, pictura, grafica, sculptura, arta decorativa, creatii ale artistilor din trei secole», ne-a spus Geta Barbu, director al Muzeului de Arta din Bacau.
La muzeu, ca in biserica
Pentru o vizita la Muzeul de Arta din Bacau trebuie sa-ti acorzi timp, mai mult timp. Ai nevoie de rabdarea de a te opri putin la fiecare lucrare, poate ca in biserica, unde nu intri doar pentru a-ti face cruce, te opresti la fiecare icoana, cu respectul cuvenit. Este imposibil ca din cele 200 de lucrari una sa nu-ti atraga atentia pentru te contopi cu ideea, mesajul, reusita artistica a autorului, sa te regasesti, sa te calmezi, sa capeti o alta dispozitie. Lucrarea te alege pe tine, iar tu ca privitor te opresti unde trebuie. Sufletul tau simte ca are legatura cu ceea ce este in fata ta. Vii intr-un muzeu sa te incarci cu energie pozitiva. Pleci mai bogat, cu siguranta. Te intâmpina de la intrare lucrari ale sculptorului George Apostu, apoi Ilie Boca. La parter sau la etaj te asteapta o lume fabuloasa, pe un spatiu relativ mic gasesti capodopere ale artei plastice românesti. Acestea sunt cuvintele celei care conduce acest muzeu de multi ani, asa cum poate fi si ghidul dumneavoastra, doamna Geta Barbu.
Gheorghe Baltatescu