La multi ani, România! Pe 1 Decembrie 2010 s-au implinit 92 de ani de la Marea Unire. Istoricii spun ca anul 1918 reprezinta in istoria poporului român anul triumfului idealului national, anul incununarii victorioase a unui lung sir de lupte si sacrificii umane pentru faurirea statului national unitar. Bacauanii nu mai sarabatoresc de mult cu mare fast aceasta zi. Ieri, in Cimitirul Eroilor din strada Constantei a avut loc un ceremonial militar, precedat de unul religios. Cântecele patriotice au rasunat cu putere in linistea cimitirului. Nici frigul necrutator si nici fulgii de zapada nu au reusit sa-i alunge pe cei prezenti la actiune. Rând pe rând, reprezentantii autoritatilor locale si judetene, sefi ai unor institutii deconcentrate ale statului, veterani de razboi, militari, politicieni au depus coroane si jerbe de flori. Manifestarea de la Cimitirul Eroilor s-a incheiat cu o scurta defilare. De aici, activitatile dedicate zilei de 1 Decembrie s-au mutat in piateta din fata Palatului Administrativ. S-a recitat, s-a cântat, s-a incins chiar si o hora. Si de aceasta data manifestarea s-a incheiat cu o parada militara a angajatilor MAI. Cei mai multi dintre bacauani au preferat insa sa se bucure de ziua libera si de caldura din apartamente. Agitatia si efervescenta de alta data aproape ca a disparut. 1 Decembrie s-a transformat intr-o zi oarecare.
A. Zaharia
Ziua Nationala la Buhusi
La monumental eroilor din centrul orasului Buhusi au fost depuse coroane si jerbe de flori, din partea Consiliului Local, Asociatiei Veteranilor de Razboi, dar si din partea principalelor firme si institutii. Reprezentantii autoritatilor locale s-au întâlnit apoi cu veteranii de razboi. La Colegiul „Ion Borcea”, coordonati de prof. Monica Puscasu si prof. Ana Maria Dolgos, elevii au organizat, timp de doua zile, în colaborare cu asociatiile Renasterea si Prolyceum, expozitii de desene, dezbateri, sesiuni de comunicari stiintifice care au avut ca tema istoricul act al Unirii de la 1 Decembrie si Ziua Nationala a României. Am retinut câteva titluri din expozitia de desene tematice: „Întregitorii”, „Eroii necontestati”, „Sunt mândra ca m-am nascut românca”, dar si unele întrebari ale adolescentilor: „Cum ar privi eroii lui 1 Decembrie 1918 inflatia de eroi a lui Decembrie 1989?”, „Ce obligatii mai are cercetarea istorica româneasca fata de 1 Decembrie 1918?” , „Traim la fel, de Ziua Nationala, precum americanii sau francezii?”, „De ce nu ce nu se molipsesc politicienii de astazi de spiritul de responsabilitate al actorilor Unirii de la 1918?”…
Activitati specifice au fost organizate si la Scoala „Mihai Eminescu” Buhusi, coordonatori fiind prof. Oana Malinici si prof. Tinca Vârlan. (I.F.)