Sâmbătă, 1 septembrie, la Casa memorială a medicului preot Martin Benedict, din satul Galbeni (comuna Nicolae Bălcescu), a fost inaugurat Fondul de carte „Prof. Eugen Budău”.
În complexul memorial din Galbeni a fost deschisă, astfel, o mică dar impresionantă sală de bibliotecă, dotată cu câteva mii de volume care au aparținut profesorului, istoricului și criticului literar, publicistului și animatorului cultural băcăuan Eugen Budău (1951 – 2006), originar din această localitate. Aici pot fi văzute, de acum, și câteva dintre obiectele care au aparținut profesorului, fiind reconstituite, practic, camera și biroul său de lucru, dar și un mic fragment din uriașa sa bibliotecă.
Evenimentul a avut loc prin grija Provinciei „Sf. Iosif” a Fraților Minori Conventuali din România, reprezentată de preotul franciscan Eusebio Bejan, a Revistei de cultură Ateneu și prin contribuția familiei regretatului profesor Eugen Budău. La manifestare au fost prezenți Eugenia Budău, soția profesorului Eugen Budău, fiica acestuia, psihologa și actrița dr. Ozana Tunyagi și ginerele profesorului, Arthur Tunyagi (veniți din județul Cluj).
La ceremonialul de inaugurare, oficiat de Ozana Tunyagi și de Eusebio Bejan, care au și dezvelit pentru vizitatori ușa bibliotecii pe care stă scris „Fondul de carte Eugen Budău”, au mai fost prezenți și au vorbit prof. Ioan Dănilă (moderator al sesiunii de discursuri care au urmat), prof. dr. Doina Marinov, directoarea Colegiului Național „Gh. Vrănceanu ”, criticul și istoricul literar Petre Isachi și poetul și publicistul Constantin Juncu. A fost prezent, de asemenea, preotul paroh al Bisericii romano-catolice „Sf. Iosif Muncitorul” din Galbeni, Adrian Chili.
Cei prezenți la eveniment au putut vedea sau revedea o parte dintre obiectele de care Eugen Budău practic nu se despărțea niciodată: geanta diplomat plină permanent cu cărți, mașinile de scris, lampa de birou, caietele și cărțile folosite mereu la documentare și creație etc.
Manifestarea a fost precedată de proiecția unui film documentar despre viața și patimile medicului preot Martin Benedict, prilej cu care a fost evocată personalitatea sa.
Vorbitorii au evocat, apoi, semnificația operei de profesor, de istoric și critic literar, de publicist și de animator cultural a lui Eugen Budău. Au fost amintite modelul său profesional, caratele care au dat sens vieții sale și cum a încărcat el cu suflet meseria de profesor.
„Se încărca el însuși intelectual la masa de lucru – a remarcat Doina Marinov. A fost sensibil și atent cu lumea din jur, dar și elegant în limbaj și în comportament”.
Profesorul Isachi a remarcat că Eugen Budău iubea cartea și elevii, iar prezentarea fondului de carte chiar în complexul memorial Martin Benedict este o apropiere a două modele exemplare de viață, într-un spațiu remarcabil tocmai prin simplitate.
Și Ioan Dănilă a remarcat că Eugen Budău „s-a jertfit pe sine pentru ceilalți”, iar Constantin Juncu a citit un eseu despre semnificația prezentului în care noi îl evocăm acum pe Eugen Budău.
Complexul muzeal „Martin Benedict” poate fi oricând, pentru oricine, o oază de documentare și de reflecție personală. Îndemnul înscris pe o placă de la intrare este: „Pace și bine!”, pe care Ioan Dănilă l-a remarcat și l-a evocat la final.
Manifestarea s-a încheiat cu un scurt program artistic surpriză, prezentat de „Teatrul din clopotniță Bacău”, în care regizorul Ion Coșa și actorii Nina și Ștefan Ionescu au recitat poezii inedite scrise chiar de Eugen Budău.
„Cărțile sunt o călătorie spre alte lumi, iar evenimentul de astăzi, de la Galbeni, ar putea reprezenta finalul unei asemenea călătorii pentru tatăl meu, dar poate fi un început de călătorie pentru cei care doresc să citească aceste cărți, din bibliotecă.”
Ozana Tunyagi, fiica profesorului Eugen Budău
Descoperă mai multe la Deșteptarea.ro
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.