Incepand cu data de 1 iulie, valoarea TVA-ului a crescut la 24%, iar tichetele de masa vor fi impozitate cu 16%. „Cota standard de TVA este de 24% si se aplica asupra bazei de impozitare pentru operatiunile impozabile care nu sunt scutite de taxa sau care nu sunt supuse cotelor reduse. Operatorii economici platitori de TVA detinatori de aparate de marcat electronice fiscale (AMEF) trebuie sa solicite la distribuitorii autorizati efectuarea schimbarii cotei de TVA de la 19 la 24%”, a declarat Adrian Anghel, purtator de cuvant DGFP Bacau.
Tichetele, incluse in salarii
Stabilirea normelor de venit de catre directiile generale teritoriale ale finantelor publice are la baza un plafon minim, respectiv venitul net anual dintr-o activitate independenta si nu poate fi mai mic decat salariul de baza minim brut pe tara garantat in plata, in vigoare la momentul stabilirii normei de venit, inmulit cu 12. Conform noilor prevederi, sunt incluse in veniturile salariale sub forma de avantaje urmatoarele sume acordate angajatilor, incepand cu drepturile aferente lunii iulie 2010: tichetele cadou, tichetele de cresa. Incepand cu data de 1 iulie 2010, sumele reprezentand platile compensatorii, calculate pe baza salariilor medii nete pe unitate, primite de persoanele ale caror contracte individuale de munca au fost desfasurate ca urmare a concedierilor colective, veniturile obtinute din dobanzi pentru depozitele la vedere sau conturile curente. Castigul din operatiuni de vanzare-cumparare de valuta la termen, pe baza de contract precum si alte operatiuni de acest gen, se impun cu o cota de 16% la fiecare tranzactie. Veniturile din jocuri de noroc se impoziteaza cu 25%. “Este o perioada scurta pentru a reglementa colectarea veniturilor din vanzarea de marfuri cu procentul de 24% al TVA-ului ceea ce se poate realiza prin modificarea taxarii pe casa de marcat. Fiind o perioada oarecum scurta, ca obligatii din partea agentilor economici, aceasta presupune pe de o parte stabilirea preturilor de vanzare a marfii. Acest lucru se poate realiza numai concomitent cu inventarierea stocului”, a declarat Romeo Fratila, comisar sef Garda Financiara Bacau. De asemenea, efectuarea de operatiuni intracomunitare de catre persoanele care au obligatia inscrierii in Registrul operatorilor intracomunitari fara a fi inscrise constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda de la 1.000 lei la 5.000 lei.
Sarcini suplimentare
Odata cu intrarea in vigoare a modificarilor Codului Fiscal, Politia a primit si ea cateva sarcini in plus. “Vom prelua contrabanda, in forma simpla, de la DIICOT si vom avea cateva atributii in plus pe linia controalelor economice, pe care le vom efectua impreuna cu ANAF sau Garda Financiara”, a declarat comisarul sef Vasile Oprisan, comandantul IPJ Bacau. De asemenea, contrabanda se poate constata si in interiorul orasului, nu numai la granita (este vorba despre produsele accizabile). ”In ceea ce ne priveste pe noi, modificarile intra in vigioare la 10 zile de la data publicarii lor in Monitorul Oficial”, a mai spus Oprisan.
TVA marit doar in cinci minute
Decizia Guvernului de a majora TVA-ul de la 19 la 24% incepand cu data de 1 iulie a starnit reactii negative nu numai in randul consumatorilor, ci si al firmelor. Principala nemultumire a fost aceea de ordin tehnic legata de adaptarea softurilor de gestiune. “Specialistii spun ca intreg procesul de trecere a produselor comercializate la noua cota de TVA dureaza maximum cinci minute. In plus, actualizarile sunt pregatite si pot fi puse in practica in timp util”, a declarat Adrian Anghel, purtator de cuvant DGFP Bacau. Tot specialistii in domeniu mai spun ca actualizarea programelor informatice poate fi realizata chiar de catre utilizatorii finali, fara a fi nevoie de ajutorul unei echipei de service sau asistenta tehnica.