15 noiembrie 2024

La „Coandă” a fost „vara limbilor moderne”

După ce timp de o săptămână la Valencia, împreună cu alte trei colege, a învățat să folosească teatrul în promovarea comportamentelor pozitive și în combaterea acțiunilor de tip bullying, profesoara Iuliana-Maria Caraghin, responsabilă al Subcomisiei de promovare a interculturalităţii, a considerat că nu este cazul ca „vara limbilor moderne” de la Liceul Teoretic „Henri Coandă” să se încheie aici, aşa că s-a îndreptat spre o nouă destinație de formare, Republica Cehă.

Ca bursier al statului român, masterand și doctorand în domeniul trans- și interdisciplinarității sub coordonarea didacticianului Adrian Ghicov, profesoara Iuliana-Maria Caraghin de la Liceul Teoretic „Henri Coandă” din Bacău a participat, în această vară, la cursurile de formare în domeniul istoriei, culturii și civilizației cehe de la şcoala de vară a Universităţii Bohemiei de sud. La Școala de vară de limbi slavone din České Budějovice, cu durata de trei săptămâni, unde România a fost reprezentată de o singură persoană, 44 de studenţi cu vârste cuprinse între 25 și 65 de ani au fost introduși prin metoda „imersiunii” în universul limbii cehe și în diverse situații de comunicare.



Au participat la cursuri studenţi la licenţă, master sau doctorat din 10 ţări europene: România, Franţa, Italia, Polonia, Germania, Marea Britanie, Slovenia, Croaţia, Belgia şi Ucraina; iar bursa în Cehia, oferită de statul român prin O.M nr. 4219 din 06.07.2022 profesoarei Iuliana-Maria Caraghin a fost obţinută de aceasta în urma unui concurs guvernamental, candidata obţinând cel mai mare punctaj.

În cadrul şcolii de vară, prin bunăvoinţa gazdelor din České Budějovice, oraşul reședință al Bohemiei de sud, studenţii au putut vizita regiunea cu numeroasele ei castele, palate, ruine, rezervaţii naturale, heleşteie. S-au vizitat şi obiective istorice şi culturale din regiune, incluse pe lista de monumente protejate de UNESCO, printre care centrul istoric şi castelul din Český Krumlov construit în secolul XIII în jurul unei cetăţi gotice. Orașul České Budějovice, aflat la confluenţa râurilor Malše şi Vltava, este construit din anul 1265, iar vestigiile fortăreţei oraşului, cu turnurile de pază şi şanţul cu apă care înconjoară fortăreaţa, reconstituie atmosfera medievală a oraşului. Dominanta centrului istoric este dată de piaţa pietonală înconjurată de case orăşeneşti cu coloane, fastuoasa primărie, Turnul Negru de 72 de metri, fostul turn de apărare, clopotniţa, Fântâna barocă a lui Samson în luptă cu leul.

Nucleele culturale ale oraşului sunt: teatrul, galeria de artă, muzeul Cehiei de sud, sala de concerte. Conservatorul a fost de altfel și locul unde absolvenții şcolii de vară au primit diploma de absolvire, în urma audiţiei unui minispectacol liric al unui artist ceh de operă. Şi cum cultura Cehei este strâns legată de cea a berii, şi cum studenţii se aflau în „republica berii”, aceştia au avut privilegiul de a vizita nu doar micuţa fabrică de bere a universității, ci și pe aceea celebră la nivel internațional prin produsele marcă originală, fabrica naţională de bere pe care cehii refuză să o privatizeze întrucât este un bun naţional.

„Pentru a crea un mediu școlar prietenos, liceul nostru este nu doar un spațiu conjunctural, ci şi un topos al conturării viitorului. Binecunoscut fiind faptul că pentru profesorii şi părinții elevilor din acest liceu copiii de la „Coandă” sunt cei mai buni, reţeaua de relaţii sociale şi statusul copilului sunt extrem de importante. Tocmai de aceea, dat fiind că scopul participării la stagiul în Cehia este creşterea permanentă a nivelului calitativ al educaţiei formale şi nonformale din acest liceu, promovarea egalităţii de şanse în rândul adolescenţilor, încurajarea tinerilor în a participa la activităţi care stimulează şi descoperirea Europei şi a popoarelor ei, a altor limbi, culturi şi civilizaţii”, a precizat prof. Iuliana-Maria Caraghin, care, pentru a prezenta această această ţară minunată, Cehia, va redacta în acest an şcolar un suport de curs pentru un obiect disciplină nouă.

Acest obiect de studiu, inedit, va putea fi inclus în oferta educaţională de obiecte opţionale a şcolii. „Aşadar la „Coandă” vom promova mereu activităţi educative care converg către o educație a încrederii în sine şi în ceilalţi, o educație a echităţii, autonomiei şi solidarităţii”, a mai spus profesoara.




Descoperă mai multe la Deșteptarea.ro

Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.

spot_img
spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul

Alte titluri

- Advertisement -

Ultimele știri

Comandat de Partidul Alianța pentru Unirea Românilor Bacău, CMF 11240014