Daca vrei sa vezi un film la Cinematograful Central trebuie sa te imbraci foarte bine, pentru ca in sala este chiar mai frig decat afara. Si chiar daca nivelul tehnic la care se poate viziona un film este unul mediocru, ai si un avantaj: nu esti deranjat de nimeni, pentru ca sala e, de cele mai multe ori, goala. De catva timp, din cauza agoliciunii” salii de spectacole, pe geamul de la intrare a fost pus un minuscul afis, prin care RADEF inchiriaza sala de cinema pentru seminarii, conferinte, chiar reprezentatii de moda. Evident ca, pana acum, nu s-a prezentat nimeni. Pline inainte de 1990, cinematografele bacauane au decazut mai repede sau mai incet, in functie de afluenta urbana. Cu chiu, cu vai au rezistat cele din Onesti si Bacau. Acum la Onesti a disparut si ultima sala, iar in Bacau, „rezista” Cinema Central. Rezista e un fel de a spune – in sensul ca exista. In rest, mai ales pe timpul iernii, practic, niciun spectator nu vine la Central.
Cinema transformat
in teatru?
Si totusi, salile cinematografelor, cel putin din Bacau, apartin in continuare RADEF-ului, numai ca, in afara de Central, celelalte trei sali sunt inchiriate. Insa, potrivit unei legi din 2008, „salile de spectacol cinematografic, aflate in domeniul privat al statului si in administrarea RADEF-ului, impreuna cu terenurile si bunurile mobile aferente, trece in domeniul public al unitatilor administrative locale, daca acestea solicita”. O mare parte din cinematografele din tara au trecut la primarii. Care este situatia la Bacau? „Primaria municipiului Bacau si-a manifestat concret intentia de a prelua in administrare cinematograful Central, solicitand acest lucru, in scris, Guvernului Romaniei, Ministerului Culturii si celorlati factori de decizie la nivel guvernamental. Solicitarea a fost motivata de lipsa spatiilor destinate culturii”, ne-a declarat Ionut Tomescu, purtatorul de cuvant la Primariei Bacau. Cea care s-a zbatut cel mai mult pentru ca sala sa capete un scop cultural a fost (si este) Andreea Sandu, directorul Teatrului de Animatie Bacau. Ionut Tomescu confirma posibilul transfer: „O utilitate imediata este mutarea Teatrului de Animatie in sala de la Cinema Central”. Vom trai si vom vedea… Oricum, Onestiul a luat-o inaintea Bacaului. Primaria a solicitat sala Capitol, a primit-o si acum o modernizeaza pentru proiectii cinematografice si alte activitati culturale.
Gabriel Pop
aNu exista aer conditionat, nu exista caldura. Apoi, tehnica din dotare este la nivelul anilor „50. Pentru a fi rentabil, la Central trebuie investiti 10 miliarde de lei vechi.”
Alexandrina Glavan, director RADEF Bacau
[ad#stire]an judetul Bacau functionau 13 cinematografe pe 35 mm. an municipiul Bacau erau patru – aCentral”, aOrizont”, aProgresul” (actual Orion) si aMuncitorul” (numit ulterior Forum). La Onesti erau doua, a23 August” acum aCapitol” si aOituz”. La Moinesti, a23 August” s-a transformat pentru putina vreme an aLira”. Si la Lucacesti mai era un cinematograf disparut repede dupa 1990. La Comanesti era celebrul a1 Mai”, la Buhusi era aVictoria”, la Tg. Ocna era aOituz” (ulterior numit Uranus), la Darmanesti exist aRafinaria” iar la Asau a6 August”. Unele sali de cinema au disparut ori s-au transformat atat de rapid ancat nici nu au mai avut timp sa-si schimbe numele. Acestea erau cinematografele an care rulau filme pe pelicula normala de 35 de mm, dotate cu aparatura ceva mai buna – raportat la anii de dinainte de „89. Existau alte 200 de sali prin judetul Bacau unde se proiectau filme cu pelicula de 16 mm. an marea majoritatea aceste sali erau camine culturale, multe dintre ele aflate acum an stare de degradare, anchiriate etc. Evident, aparatele pe care se rulau filmele (vechi, se antelege) au disparut aproape toate. Pe de alta parte, proiectarea filmelor an comune si sate a devenit, dupa 1989, total nerentabila.