Peste 13.000 de familii de bacauani intra pe mana unei firme de avocatura din Galati angajata de CET Bacau pentru recuperarea creantelor. In vizorul avocatilor de la Jercan, Gheorghe, Vlad & asociatii se afla toti proprietarii de apartamente bransate la CET care au restante mai mari de trei luni la plata intretinerii.
Directorul CET, Vasile Dragusanu, crede ca mai mult de 40 la suta dintre consumatorii bacauani de agent termic intra in categoria datornicilor. In acest moment, CET deserveste 32.000 de apartamente din municipiul Bacau, ceea ce inseamna ca aproximativ 13.000 de familii vor primi notificari de la avocatii galateni. Daca acestea vor ramane fara efect, se vor intocmi dosare care vor ajunge in instanta.
Debitele asociatiilor la CET sunt istorice. Furnizorul de agent termic este de ani de zile lasat in coada listei de plata. „Nu mai putem tolera aceasta situatie, ne-a declarat directorul Dragusanu. CET suporta toata incapacitatea de plata a populatiei. Se platesc gazele, apa, energia electrica, iar daca mai raman bani se da ceva si la CET. Asa s-a ajuns la debitul de 247 de miliarde de lei. Am calculat si penalitati de 36 de miliarde, iar multe asociatii le refuza. Uita ca avem un contract si ca penalitatile sunt facturate in baza acestuia”.
CET a pierdut lupta cu debitorii
CET Bacau a mai avut tentative de a recupera creantele prin forte proprii. Anul trecut, furnizorul a fost mandatat de o parte din asociatiile de proprietari sa le reprezinte si sa ii actioneze in instanta pe datornici. Numarul dosarelor inaintate de CET in justitie a ajuns aproape de 500. Dupa ce a admis 176 de actiuni, Judecatoria Bacau le-a respins pe urmatoarele 232. „Ni s-a comunicat ca nu avem calitatea de reprezentant al asociatiilor, ne-a declarat Vasile Dragusanu. Ni s-a cerut imputernicire legalizata pentru fiecare dosar. Aceasta costa in jur de 500.000 lei de apartament”. CET a ajuns la o alta intelegere cu sefii asociatiilor: furnizorul se ocupa de intocmirea dosarelor pentru proprietarii cu datorii mai mari de 10 milioane lei, pentru a scuti asociatiile de cheltuielile cu copierea fiselor si a altor documente, iar presedintii reprezentau asociatia in instanta, asa dupa cum prevede de altfel si legea. Nici aceasta metoda nu a avut succes. Datoriile au crescut constant. Incasarile dintr-o luna nu acopera nici macar valoarea unei facturi curente. Restantele raman nestirbite.
Furnizorul a chemat ajutoare
La inceputul lunii trecute, CET a negociat cu trei firme de avocatura pentru recuperarea creantelor de la asociatii. Directorul Dragusanu ne-a declarat ca firma galateana a fost aleasa datorita experientei similare la Braila. Pentru inceput, s-a facut un contract pe trei luni, perioada in care firma trebuie sa trimita notificari catre toti datornicii. Directorul CET spune ca aceasta este o „faza prealabila, in care nu se plateste comision, ci doar cheltuielile de functionare, adica in jur de o mie de euro pe luna. In cazul in care activitatea de recuperare va da roade, se va stabili in AGA si in CA un comision de succes”. Dragusanu spune ca s-a apelat la avocati pentru recuperarea creantelor intrucat CET nu dispune de personal, avand un singur jurist.
„CET arunca banii pe fereastra”
Unii administratori si presedinti de asociatii vad cu ochi buni initiativa CET. Li s-a luat pur si simplu din spinare sarcina ingrata de a-si trage vecinii de maneca spre casierie. Altii cred ca lumea este prea saraca si nici o armata de avocati nu poate scoate bani de la miile de familii care traiesc in saracie. Pavel Baciu, presedintele Ligii asociatiilor de proprietari, care reuneste 130 de asociatii din cele 206 din municipiul Bacau, sustine ca CET putea face ceva mai util cu banii pe care ii da avocatilor. „Cred ca este doar o ocazie de a cheltui niste bani, ne-a declarat Pavel Baciu. Avocatii acestia nu pot face mai mult decat asociatiile. Si noi i-am dat pe datornici in judecata. In multe cazuri procesele s-au tergiversat, in altele judecatorii au aratat mila datornicilor si le-au esalonat datoriile, iar in altele debitorii au avut chiar castig de cauza. Cred ca CET arunca banii pe fereastra. Datornicii se impart in cei de rea-credinta si cei saraci lipiti. Ultimii sunt cei mai multi”.Scris de Doina MINCU
Descoperă mai multe la Deșteptarea.ro
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.