marți, 13 mai 2025

La ce servicii medicale gratuite ai dreptul dacă nu ești asigurat?

– a fost publicată pe site-ul CNAS a treia ediție a Ghidului asiguratului

„Au fost introduse drepturi noi pentru persoanele asigurate cât și neasigurate înscrise pe lista unui medic de familie. Pachetul minimal de servicii medicale efectuate de MF prevede că persoanele neasigurate au dreptul la trei consultații gratuite pe an și la analize medicale preventive în funcție de grupele de vârstă”, a precizat Dan Stoica, directorul general al Casei Județene de Asigurări de Sănătate (CJAS) Bacău.



Dacă nu ești asigurat și nu plătești lunar contribuția la Casă Națională de Asigurări de Sănătate, poți beneficia de serviciile incluse în pachetul de bază de îngrijire. Iată care sunt aceste servicii medicale gratuite de care poți beneficia și ce servicii trebuie plătite.

Servicii medicale gratuite pentru persoanele neasigurate

Servicii medicale pentru situațiile de urgență

Serviciile medicale pentru situațiile de urgență medico-chirurgicală, atât în asistență medicală primară cât și în asistență medicală ambulatorie de specialitate fac parte din pachetul de bază. Dacă ai o urgență medicală sau chirurgicală, te poți prezența la medicul de familie sau la spital, unde ți se vor face anamneză și examenul clinic și eventual ți se va recomanda un tratament.

Supraveghere și depistare de boli cu potențial endemoepidemic

Dacă ești suspect de o boală cu potențial endemoepidemic poți beneficia, după caz, de examen clinic, diagnostic prezumtiv, trimiterea la spitalele de specialitate pentru confirmare și tratament. Bolnavii neasiguraţi care suferă de boli infecțioase care nu necesită izolare vor primi îngrijiri în regim de spitalizare de zi. În acest caz pot fi ținute sub control eventualele epidemii, cum ar fi de exemplu cele de gripă.

Consultații de monitorizare a evoluției sarcinii și lehuziei

Este foarte important să știm că, în România, femeile însărcinate și cele care abia au născut au acces gratuit la medic, chiar și la specialist, iar investigațiile de urmărire a evoluției sarcinii sunt gratuite:

– luarea în evidență în primul trimestru;

– supravegherea, lunar, din luna a 3-a până în luna a 7-a;

– supravegherea, de două ori pe lună, din luna a 7-a până în luna a 9-a inclusiv;

– urmărirea lehuzei la externarea din maternitate – la domiciliu;

– urmărirea lehuzei la 4 săptămâni de la naștere;

– consiliere alăptat;

– testare și consiliere pentru HIV, testare pentru hepatită B și C.

Femeile însărcinate au dreptul la investigaţii paraclinice, precum determinarea grupei sangvine şi a RH-ului și ecografii obstetricale care evidenţiază eventualele anomalii în trimestrele I şi II. În spitalizare de zi, gravidele au dreptul la amniocenteză în trimestrul II, asistenţă în caz de avort fals, avort spontan fără complicaţii, edem gestațional, hiperemeză gravidică uşoară, infecţii ale vezicii urinare, întrerupere de sarcină cu recomandare medicală și la evaluarea pentru infecţii cu risc pentru sarcină (rubeolă, toxoplasmoză, infecţia CMV, hepatită B şi C).

Consultațiile de planificare familială

În cabinetul de medicină de familie sau ginecologie se poate beneficia de consiliere privind planificarea familială și metode de contracepție, iar în unele cazuri se poate beneficia de prezervative oferite gratuit.

Transport sanitar

Dacă nu este posibilă deplasarea pacientului sau dacă acesta se află în stare critică, există posibilitatea de transport sanitar.

Examinare pentru constatarea decesului cu sau fără eliberare de acte medicale

Eliberarea certificatului medical constatator al decesului, cu excepția situațiilor de suspiciune care necesită expertiză medico-legală, conform prevederilor legale, în condițiile stabilite prin norme face parte din acele servicii medicale gratuite.

Servicii medicale pentru medicină dentară

Se tratează urgențele, care implică extracții dentare sau intervenții chirurgicale, însă sunt și servicii acoperite cu o frecvență anuală, cum este reparația protezei.

Ce servicii medicale trebuie să plătești dacă nu ești asigurat?

Persoanele neasigurate, care beneficiază de pachetul minimal de servicii medicale, suportă integral costurile pentru investigaţiile paraclinice recomandate şi tratamentul prescris de medicii de specialitate.

În cazul unei internări de urgență medico-chirurgicală, spitalul acordă serviciile medicale având obligația să evalueze situația medicală a pacientului și să îl externeze dacă serviciile medicale de urgență nu se mai justifică. La solicitarea pacientului se poate continuă internarea în regim de spitalizare continuă cu suportarea cheltuielilor aferente serviciilor medicale spitalicești de către pacient pentru perioada în care serviciile acordate nu mai reprezintă urgență.

Cum devii asigurat?

În România, asigurarea în sistemul de sănătate se face prin Casa Națională de Asigurări de Sănătate (CNAS). Persoanele care au un loc de muncă și primesc venituri din salarii sunt asigurate automat prin contribuțiile plătite de angajator și angajat către sistemul de sănătate. Persoanele fără venituri sau care nu sunt asigurate prin intermediul locului de muncă, pot fi asigurate prin sistemul de asigurări de sănătate publică, prin plata unei contribuții individuale. De asemenea, există posibilitatea de a fi asigurat prin intermediul unui membru al familiei care este deja asigurat în sistemul de sănătate. Pentru a obține informații detaliate cu privire la procesul de asigurare, contactează Casa de Asigurări de Sănătate locală.

De ce sunt importante controalele medicale regulate?

Controalele medicale regulate sunt importante pentru menținerea sănătății și prevenirea apariției bolilor. Acestea oferă oportunitatea de a identifica problemele medicale într-un stadiu incipient, când tratamentul și gestionarea sunt mai eficiente și mai puțin costisitoare decât în cazul în care boala este descoperită într-un stadiu avansat.

Iată câteva dintre beneficiile controalelor medicale regulate:

Detectarea timpurie a bolilor

Anumite boli, cum ar fi cancerul sau bolile de inimă, pot fi tratate cu succes dacă sunt identificate într-un stadiu incipient. Controalele medicale regulate ajută la identificarea acestor probleme de sănătate într-un stadiu precoce, ceea ce crește șansele de vindecare.

Dacă, de exemplu, la analizele anuale, se constată că ai colesterolul și trigliceridele mărite, medicul îți poate oferi indicații despre cum să reduci nivelurile prin modificări ale stilului de viață: alimentație cu mai multe legume, fructe, proteine slabe și cereale integrale și cu mai puțin zahăr combinat cu grăsimi animale și pâine albă; activitate fizică regulată; evitarea fumatului.

Prevenirea apariției bolilor

Unele afecțiuni medicale pot fi prevenite prin schimbarea stilului de viață și prin măsuri preventive. Controalele medicale regulate oferă oportunitatea medicului de a discuta cu pacientul despre obiceiurile sale de viață și de a sugera schimbări care să ajute la prevenirea apariției unor boli. Cancerul de colon, de exemplu, are printre factorii de risc lipsa de mișcare și o alimentație prea bogată în carne roșie și mezeluri și prea săracă în legume și fructe. Dacă ai în familie cazuri de cancer la colon, medicul îți va pune în vedere că scăderea riscului personal se face prin atenția la alimentație și la mișcare.

Monitorizarea sănătății

Controalele medicale regulate oferă oportunitatea medicului de a monitoriza sănătatea pacientului pe termen lung și de a depista probleme care pot să apară în timp. Acest lucru poate ajuta la prevenirea unor complicații mai grave.

Îmbunătățirea calității vieții

Prin menținerea sănătății și prin prevenirea apariției bolilor, controalele medicale regulate pot ajuta la îmbunătățirea calității vieții și la menținerea pacientului într-o stare cât mai bună de sănătate.



spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul
spot_img