De astazi in exact o saptamana, recenzorii vor bate la usa noastra pentru a ne cere datele personale. Vizita lor nu trebuie insa sa ne prinda pe picior gresit. Cotidianul Desteptarea va prezinta astazi toate datele pe care va trebui sa le comunicati recenzorilor.
Recensamantul populatiei si al locuintelor este programat in perioada 20-31 octombrie. Fiecare recenzor va primi un sector cu un numar de locuinte si va trebui sa calce pragul fiecarei case si de mai multe ori daca este nevoie, adica daca nu ii gaseste pe proprietari acasa. Este recomandat ca in ziua de recensamant sa fie acasa toti membrii familiei, dar daca nu este posibil cel care va raspunde intrebarilor trebuie sa aiba detalii despre toti membrii familiei. Cum putem afla ziua in care vine recenzorul? "Nu este un program prestabilit, dar acesta poate discuta cu seful de scara si poate pune un biletel prin care isi anunta prezenta", a explicat Nicoleta Zarnescu, cancelarul prefectului.
Intrebari despre locuinta
Recenzorul are de completat mai multe formulare cu privire la starea persoanelor care locuiesc in gospodarie, dar si privind locuinta. La acest capitol, recenzorul va va intreba numarul persoanelor din locuinta, atat cele prezente, cat si cele temporar absente sau temporar prezente. Totodata, va trebui sa declarati si daca locuiti in aceeasi casa cu o alta familie, denumita in formular gospodarie. Recenzorii va vor intreba despre tipul locuintei, daca este domiciliu permanent sau casa de vacanta, la ce nivel se afla si sub ce forma o detineti: este proprietate privata, de stat sau apartine, de exemplu, unui cult religios. Va trebui sa dati detalii si cu privire la numarul de camere si suprafata, asadar ar fi de ajutor sa aveti la indemana actul de proprietate al casei. Daca locuinta este si sediu de firma va trebui sa declarati cate camere folositi in scopuri profesionale. Pentru fiecare din camere trebuie sa declarati suprafata. Daca locuiti la casa, iar grupul sanitar este situat in afara locuintei, trebuie sa precizati acest lucru. Recenzorii va vor intreba daca dispuneti de utilitati: sistem de alimentare cu apa, apa calda, canalizare, instalatie electrica si instalatie de aer conditionat. Potrivit formularului va trebui sa dati detalii si despre modul de incalzire a locuintei si daca v-ati facut reabilitare termica (la peretii exteriori, v-ati inlocuit ferestrele, v-ati inchis balconul si v-ati izolat acoperisul).
Informatii despre fiecare persoana
In formularul roz, recenzorul va scrie datele cu privire la fiecare persoana din gospodarie. Acum este momentul in care recenzorul va va solicita un act de identitate (carte de identitate, buletin, pasaport, permis de sedere) pentru a nota codul numeric personal. Acest formular cuprinde date cu privire la data nasterii, starea civila, etnie, limba materna, religie. In ceea ce priveste starea civila, trebuie sa declarati daca sunteti casatoriti sau traiti in uniune consensuala (popular: concubinaj) si anul constituirii uniunii consensuale. Va trebui sa va amintiti daca ati avut si alta resedinta si in ce localitate sau tara. Daca v-ati schimbat recent domiciliul trebuie sa precizati si motivul pentru care ati decis sa va mutati (la lucru, in cautarea unui loc de munca, la studii, in interes de afaceri, in vizita, solicitant de azil sau refugiat). Tot cu ocazia recensamantului, vom avea statistica privind studiile. Aceasta pentru ca una din intrebarile din chestionar priveste institutia de invatamant de cel mai inalt nivel absolvita. Totodata, vom sti si cati dintre noi stiu sa foloseasca internetul. La subcapitolul caracteristici economice, vom raspunde intrebarilor cu privire la statutul activitatii curente (somer, ocupat, elev/student, pensionar, casnica, intretinut), locul de munca, tipul sectorului si chiar orele efectiv lucrate. Recenzorii ne vor adresa si o serie de intrebari "incomode". Va trebui sa raspundem intrebarilor legate de dificultatile d auz, vedere, de a merge, de memorare, de ingrijire sau de comunicare. Singurele intrebari din acest chestionar la care nu sunteti obligati sa raspundeti sunt cele legate de etnie, limba materna si religie. Pentru fiecare membru al familiei, recenzorul va trebui sa completeze datele personale enumerate mai sus. Din acest motiv, in special in cazul familiilor mai numeroase, recenzarea ar putea dura chiar si ora. Dupa completarea datelor pentru fiecare persoana, recenzorii vor face bilantul in formularul G, gospodarie, unde vor scrie din nou lista persoanelor din gospodarie si gradul de rudenie cu capul gospodariei. Prin cap de gospodarie se intelege persoana din familie care are venitul cel mai mare si care se considera ca este intretinatorul.
Formular pentru persoanele plecate in strainatate
Persoanele de 15 ani si peste, care au plecat in strainatate cu intentia de a se stabili acolo vor fi trecute intr-un formular special. Si pentru acestea va trebui sa dati codul numeric personal si sa indicati tara in care persoanele sunt plecate si daca in strainatate lucreaza sau nu. Totodata, va trebui sa spuneti daca si cat de des cei plecati trimit sume de bani celor ramasi acasa, membri ai aceleiasi gospodarii.
Vizitatorii sunt recenzati acolo unde se afla
Daca in momentul de recenzare sunteti in vizita la rude, veti fi recenzati in localitatea in care va aflati. Si in acest caz va trebui sa va dati codul numeric personal, unde aveti resedinta, data la care ati sosit si motivul pentru care ati plecat. In cazul persoanelor plecate pentru mai mult de 12 luni, va trebui sa dati informatii cu privire la data plecarii, unde locuiesc acestea in prezent si de ce au plecat. Alte date sunt starea civila legala, cetatenia, etnia si nivelul de educatie.
3.830 de recenzori vor impanzi judetul in demersul de colectare a datelor. Acestia vor fi remunerati cu 50 de lei pe zi, impozabili. De plata lor se va ocupa Prefectura Bacau. "Fac un apel la populatie sa fie receptiva, sa primeasca recenzorii in perioada de recensamant si sa colaboreze prin furnizarea datelor solicitate. Este o actiune administrativa importanta, care are loc doar la cativa ani", a explicat prefectul Constantin Scripat.
Pe fiecare formular va trebui sa va dati semnatura pentru a confirma ca inscrisurile corespund cu datele declarate.
Toate informatiile din formular sunt confidentiale si vor fi utilizate in scopuri statistice. Recenzorii risca amenzi usturatoare daca nu respecta confidentialitatea datelor.
Pe fiecare formular se face mentiunea ca toate persoanele sunt obligate sa furnizeze datele solicitate de recenzori. Refuzul este considerat contraventie si se sanctioneaza conform legii.
Andreea Gavrila