Iată că, într-un admirabil efort organizatoric, pe care îl depune an de an pentru deja tradiționalul eveniment ,,Japonia departe – aproape de Bacău”, muzeografa și poeta Mihaela Băbușanu, alături de alți oameni de bine care-i sunt mereu aproape, la Bacău, a fost posibilă, o nouă ediție a acestui proiect, unul cu totul aparte, care a avut loc, joi 1 iunie, la Complexul Muzeal ,,Iulian Antonescu”. Practic, prin intermediul acestuia s-a deschis și se menține, de șase ani încoace, o punte de legătură între două țări aflate la mare depărtare, dar pe care le unește, dorința de cunoaștere, de comunicare și colaborare.
Această a șasea ediție a evenimentului a fost concepută în special pentru copii, ca un cadou de ziua lor, dar evenimentul s-a adresat tuturor categoriilor de vârstă, ca o alternativă neconvențională și extrem de utilă pentru socializare, pentru petrecerea timpului liber.
Maniere, curaj, flori, culoare, graţie, teatru, muzică, dans, ateliere, au fost ingredientele savurate de public prezent în incinta muzeului.
Programul evenimentului a cuprins aşadar, demonstrații de arte marțiale japoneze, dansuri tradiţionale asiatice şi japoneze, demonstrație de Qwan Ki Do, muzică japoneză, atelier de scriere japoneză, atelier de scriere creativă, haiku, atelier de ikebana, mini expoziţie de grafică japoneză, teatru, mini expoziţie de grafică, diverse momente muzicale şi artistice. Bineînțeles, nu au lipsit nici bucuriile dulci, copiilor fiindu-le oferite, la final, fondue de ciocolată cu fructe, dulciuri de casă, prăjiturele, fructe, socată și mini pizza.
,,În afara bucuriei sincere, nedisimulate a copiilor, suntem cu atât mai bucuroşi de reuşita acestui eveniment, cu cu cât bugetul de care noi am dispus la început de drum a fost 0 lei şi a trebuit să ne irosim energia şi în această direcţie. Am vrut să venim în faţa publicului cu o alternativă utilă, pozitivă, de petrecere a timpului liber. Evenimentul `Japonia departe – aproape de Bacău` nu a fost organizat doar cu scopul de divertisment, care desigur este foarte important, deoarece aduce oameni împreună și este o modalitate bună pentru întreaga familie de a se aduna şi a se lega, ci şi de a stârni interesul copiilor pentru lucrurile frumoase, pozitive, care fac parte din cultura şi educaţia poporului nipon și care pot fi `împrumutate şi experimentate cu succes`. Le mulțumesc pe această cale colegilor mei, în special lui Mihnea Baran, cadrelor didactice și copiilor care s-au implicat nemijlocit în organizarea acestui eveniment, instituțiilor și firmelor care au sprijinit și această nouă ediție”, a spus Mihaela Băbușanu, inițiatorul și coordonatorul proiectului și al evenimentului.
Pentru reuşita acestui amplu și deosebit demers cultural-educativ, organizatorii la aduc mulțumiri și celorlalți parteneri și voluntari: Clubul Sportiv „Bao” Bacău, Radu Petrică, Palatul Copiilor Bacău, Salonul Urban Beauty Bacău, RD Art Academy, Mara Elenia Maxim, Daria-Maria Comănescu, Mara Lungu, Elena-Teodora Bucovineanu, Marta Cana, Angela Şipoş, Elena Cristina, Mirela Spiţă, Monica Creangă, Ioana Murariu, Andreea Gavriliță, Ioana Urban.
Co-organizator al evenimentului: Rendez-Vous cu flori – atelier de creație florală by Lucia Pădurariu, Asociaţia „Simfonia Florilor” Bacău.
Și, ca o propunere de viitor, pentru o mai bună promovare a evenimentului, a orașului Bacău și a țării noastre, ar fi bine ca la edițiile viitoare să fie invitați și reprezentanți ai Ambasadei Japoniei în România, artiști și oameni de cultură români și niponi.
Foto: Mihnea Baran
Romulus-Dan BUSNEA
Descoperă mai multe la Deșteptarea.ro
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.