26 decembrie 2024

La 12 ani, Mihnea Cătălin Ivancea nu are complexul cuvintelor

Sub egida Serilor Literare, la Biblioteca Județeană „Costache Surdza” Bacău, joi, 22 februarie, ora 17.00, a avut loc un eveniment, un adevărat eveniment, dacă avem în vedere vârsta autorului şi cartea pe care a lansat-o Mihnea Cătălin Ivancea, 12 ani, cu „Drumul către tinereţe”, un volum de proză scurtă, primul său volum.

Elev în clasa a V-a, la Şcoala „Spiru Haret”, îndrumat de prof. pentru învățământul primar Anca Gaşpar, învățătoarea lui în ciclul primar, și de prof. Simona Sachelaru, profesoara lui de Limba și literatura română, descoperit de poeta Cristina Ştefan, coordonatoarea Cenaclului literar interactiv Lira21, Mihnea Cătălin Ivancea, fiul lui Valentin Ivancea, suprefectul Bacăului, a impresionat încă din primele clase cu pasiunea pentru literatură şi profunzimea scrierilor sale. După debutul în Revista 13 Plus şi la Cenaclul amintit, la sugestia Cristinei Ştefan a strâns cele 33 de proze într-un volum, al cărui titlu surprinde prin metaforă şi maturitate: „Drumul către tinereţe”, scos la Editura ArtBook.



La evenimentul de joi seara au fost alături de scriitorul-copil prieteni, colegi, profesori, părinţii şi, surprinzător, scriitori consacraţi, membri ai Uniunii Scriitorilor.

Adrian Jicu, directorul Bibliotecii „Costache Sturdza” a făcut oficiul de gazdă, introducând asistenţa în intimitatea evenimentului: „Contrar a ceea ce se spune astăzi despre copiii noştri, că nu mai citesc, că, în general, lectura nu mai face parte din preocupările elevilor, Mihnea Cătălin Ivancea demonstrează contrariul, şi ca el, cu siguranţă, mai sunt mulţi. Este îmbucurător, este extraordinar că, în această seară, participăm la lansarea unei cărţi al cărei semnatar ne-a impresionat prin siguranţa frazei, ineditul construcţiei şi profunzimea ideilor. Da, a ideilor. În carte abordează cu acelaşi talent mai multe genuri, de la povestire, eseu, literatură SF, până la proză scurtă, un gen extrem de dificil”.

Un scurt istoric al devenirii ca scriitor al eroului serii a prezentat Cristina Ştefan: „La sugestia părinţilor, ne-am întâlnit, l-am ascultat, am citit ce a scris. Mă aşteptam să descopăr nişte compuneri, nişte povestiri de şcolar. Nu a fost aşa. Mihnea stăpâneşte sensul şi rostul cuvintelor, pleacă de la o idee şi, cinematografic, dezvoltă naraţiunea. Pentru vârsta lui are o maturitate în gândire surprinzătoare. L-am prezentat în cenaclu, a citit şi ne-am apucat de alcătuit cartea pe care o vedeţi. Este o încântare să o citeşti, este de o mare sensibilitate care vă va merge la suflet. Bravo, Mihnea!, felicitări părinţilor, felicitări profesorilor!”, a spus emoţionată poeta Cristina Ştefan.

Cuvinte de apreciere pentru micul scriitor a avut și învăţătoarea Anca Gaşpar, care l-a avut elev încă din clasa I: „A fost un elev serios, prea serios pentru vârsta lui, l-am remarcat de la început, îi plăcea să compună, să scrie. A dovedit că are talent, o gândire matură, ambiţios. L-am sprijinit cât am putut, apoi şi-a luat zborul. Mă bucur că l-am avut elev, iar acum este pe mâini bune, doamna profesor Simona Sachelaru, care nu este prezentă acum, aici, se mândreşte, şi ea, cu elevul nostru care face cinste şcolii”, a spus, în aplauzele publicului, prof. Anca Gaşpar.

Despre „fenomenul” Mihnea Cătălin Ivancea au mai vorbit poeta Mioara Băluţă, scriitoarea pentru copii Mara Paraschiv, care au apreciat debutul, scriitura şi talentul lui. Prefaţa cărţii este semnată de scriitorul şi criticul Petre Isachi, al cărei titlu „Cum se naşte destinul unui scriitor” defineşte esenţa volumului. „Talent nativ, personalitate puternică, care nu are complexe în faţa cuvintelor, în faţa foii de hârtie, a vieţii, cu o inteligenţă artistică şi harul de a alege, de a alege din realitate şi irealitate, Mihnea convinge şi, sunt sigur, va confirma încrederea pe care noi i-o acordăm astăzi. O singură recomandare îmi permit să-i fac: şcoală, lecturi, de acum din opere fundamentale, fără lectură există riscul alunecării. Mihnea are un mister al lui ca orice copil, deoarece este bine să nu uităm că este încă un copil, chiar dacă a debutat ca scriitor. Succes, Mihnea!”.

Stăpân pe sine, fără emoţii, a vorbit autorul volumului „Drumul către tinereţe”. Într-o limbă română impecabilă, cu siguranţa celui care ştie valoarea cuvântului, Mihnea Cătălin Ivancea a mulţumit tuturor celor care au fost alături de el în toţi aceşti ani, mama, tata, fratele, învăţătoarea, profesorii şi colegii. „Voi, toţi, sunteţi viitorul meu”, au fost cuvintele de încheiere a unei seri care va rămâne drept una de ţinut minte.



spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul
- Advertisement -
spot_img