15 noiembrie 2024

La 10, e vremea poveștilor…

Elevii Școlii Gimnaziale Nr. 10 Bacău sunt, încă o dată, de 10. Cei peste 1000 de copii ai școlii și grădiniței noastre, au răspuns provocării lansate de Asociația Română de Literație prin proiectul „Pauza de lectură”, un demers de promovare și încurajare a lecturii în anul cărții – 2019, an așezat sub deviza: „România citește!”.

Timp de 10 minute în fiecare zi, la aproape 10 (mai exact, de la 9.40 la 9.50), matematica, istoria, geografia, științele, se retrag, cuminți, în spatele literelor și lasă locul poveștilor. Elevi mici și mari, învățători, profesori, tot personalul școlii și al grădiniței noastre citesc. Mult și cu spor. Și cu folos. Sunt câteva săptămâni bune de când elevii școlii s-au lăsat prinși de această aventură a cuvântului. Și-au adus de acasă cărți, au împrumutat de la bibliotecă, de la colegi și construiesc „povestea”, alături de dascălii lor. „Pauza de lectură” „a înghițit” de multe ori și pauzele obișnuite, copiii continuând să citească și după sunetul eliberator al clopoțelului, semn că pofta vine citind. Și, mai ales, au învățat semnificația cuvântului „zăbavă”, dându-i dreptate cronicarului Miron Costin: „Nu e alta mai frumoasă și de folos în viața omului zăbavă decât cetitul cărților”. Ce înseamnă așadar cuvântul „zăbavă”? Un răgaz în care au pus întrebări și au aflat mulțime de răspunsuri.



La orele de dirigenție sau, cei mici atunci când au răgazul, împărtășesc impresii, câteva minute, recomandă cărți, ca niște specialiști, notează frânturi din ceea ce au citit. Dar aventura lecturii nu se încheie aici! Este doar începutul unei călătorii care se va prelungi, deocamdată, până la sfârșitul semestrului. Micii eroi au descoperit, în aceste săptămâni, că cititul poate crea dependență, dar nu cititul de pe un ecran de calculator sau telefon, ci dintr-o carte ale cărei pagini pot fi atinse, pentru că amintesc de răcoarea unei dimineți de primăvară, de gustul dulce al verii sau de mirosul cozonacului proaspăt. Pe scurt, e vorba despre amintiri dragi, aduse la viață datorită acestei preumblări prin sinele lucrurilor. În timp ce au curs poveștile, personajele textelor alese s-au îngrămădit, care mai de care, să cucerească mintea și inima copiilor, i-au transformat, pe fiecare, în Micul Prinț, în Matilda, în Heidi, fetița munților sau chiar în Crăciunozaurul lui Tom Fletcher. Perspectivele sunt chiar mai mărețe, s-a zvonit că cititul îi va face mari!

Vă invităm deci alături de noi, să faceți parte din acest ritual solemn, magic, năstrușnic, teribilist al lecturii, să evadăm împreună pe aripa unei povești, alături de elevii Școlii de 10!

Prof. Irina Bostănescu, coordonator proiect




Descoperă mai multe la Deșteptarea.ro

Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.

spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul
spot_img

Alte titluri

- Advertisement -
Comandat de Partidul Alianța pentru Unirea Românilor Bacău, CMF 11240014