25 noiembrie 2024

L-am văzut pe Hrușciov

În această vară s-au împlinit 60 de ani de la celebra vizită făcută de Nichita Sergheevici Hrușciov în România și în care, special, au fost incluse localități și obiective care demonstrau că țara noastră începuse cu bine dezvoltarea ei industrială, în timp ce liderul sovietic recomanda ca România și Bulgaria să rămână zone agricole pentru întreg lagărul socialist. Atunci, oaspeții aflați în vizită au ajuns și la Combinatul chimic din Borzești. Eu locuiam acolo, cu familia, și îmi amintesc perfect unele scene ale acestei vizite. Aveam 9 ani și abia terminasem clasa a doua.

Am și acum în memorie imaginea clară a coloanei oficiale care trecea spre combinat, cu mașina oficială din care Hrușciov și Gheorghe Gheorghiu Dej salutau oamenii care îi aclamau de pe margine. Nu au oprit, au mers glonț spre ținta lor.



Noi, poporenii, locuiam cu toții în colonia muncitorească de lângă combinatul chimic – muncitori, maiștri, ingineri care construiau marea platformă industrială și, evident, și orașul Onești. De acolo, până la combinat făceai numai un sfert de oră pe jos, astfel încât m-am luat și eu după toți cei care voiau să-i mai vadă pe oaspeți și acolo unde se anunțase un miting de prietenie româno-sovietic. În combinat se intra lejer, fiind încă un șantier.

Am ajuns în zona tribunei ridicate chiar între instalațiile de electroliză construite și cu tehnică și tehnologie sovietică. Lume multă de jur-împrejur, oameni cu pancarte și steaguri, o mulțime vocală și, evident, curioasă de un așa spectacol. Dar nici n-au apărut bine oaspeții că a și început o sfântă ploaie de vară. Organizatorii erau, însă, perfect pregătiți pentru orice întâmplare, astfel că deodată m-am trezit și eu cu mulțimea într-o hală imensă plină de mașinării, în care era amenajată o altă tribună. Acolo i-am văzut și i-am auzit pe Hrușciov și pe Gheorghiu-Dej vorbind oamenilor. Nu mai știu ce or fi spus, dar din ce au lăsat scris mai târziu istoricii aflu că Hrușciov a înfierat atitudinea comuniștilor români pentru că nu prea mai ascultau ordinele Moscovei și își cam făceau de cap.

În acea vizită, delegații au ajuns și la întreprinderi din București, din Craiova și Constanța, dar și la Institutul de Cercetări pentru Cereale și Plante Tehnice de la Fundulea etc. Niciunde nu i-a plăcut lui Hrușciov, pentru că el recomanda României dezvoltarea agricolă chiar după propriile lui „cunoștințe” în domeniu, nu industrializarea. Și a acuzat conducerea țării că arăta succese inexistente, deși le vedea cu ochii lui.

În delegația de la Borzești s-au aflat, atunci, și Nicole Ceaușescu și viitorul lider sovietic Iuri Andropov. Eram, însă, prea mic să fi auzit de ei.

spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul
spot_img
- Advertisement -
Comandat de Partidul Alianța pentru Unirea Românilor Bacău, CMF 11240014