8 septembrie 2024
EvenimentKiev – Încercări de suprimare a jurnalismului de investigație

Kiev – Încercări de suprimare a jurnalismului de investigație

Jurnalistul de investigație ucrainean Yevhenii Shulhat se pregătea să publice o poveste despre corupția din Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU) când a fost abordat de soldați în uniformă într-un mall, care au încercat să-i înmâneze un ordin de încorporare. Incidentul, pe care l-a perceput ca pe o încercare de intimidare, a avut loc imediat după ce Shulhat a contactat SBU în legătură cu povestea sa.

„Consider acest lucru ca fiind o intimidare și o obstrucționare a activității mele jurnalistice”, a spus Shulhat, adăugând că a refuzat să accepte notificarea și a depus în schimb o plângere.

Escaladarea intimidării împotriva jurnaliștilor

Shulhat nu este singurul jurnalist care se confruntă cu astfel de provocări. Alți jurnaliști, organizații de supraveghere și ONG-uri critice la adresa guvernului avertizează că autoritățile folosesc puterea de recrutare pentru a reduce la tăcere vocile incomode.

„Cred că utilizarea instrumentelor de justiție penală pentru a exercita presiuni asupra oricărei persoane, inclusiv asupra activiștilor publici, este inacceptabilă, iar astfel de fapte trebuie raportate imediat autorităților competente”, a declarat Oleg Tatarov, adjunctul președintelui, pentru POLITICO.

Cazul Shabunin

Vitaliy Shabunin, șeful Centrului de Acțiune Anticorupție, a fost acuzat că ar fi fost transferat necorespunzător dintr-o unitate de luptă la un post mai sigur în capitală. Biroul de Investigații de Stat (SBI) investighează acuzațiile că s-ar fi sustras serviciului militar și nu a predat o mașină cumpărată de voluntari pentru unitatea sa militară. Shabunin și cei care au donat bani pentru mașină neagă acuzațiile.

„Dacă o persoană cere respectarea legii de către toată lumea, atunci ar trebui să dea un exemplu”, a spus avocatul Rostyslav Kravets din Kiev, care a depus plângerea.

Atacurile anonime și reacția oficială

Jurnaliștii care investighează corupția sunt, de asemenea, hărțuiți online și numiți de canale anonime Telegram, pe care le consideră apropiate de biroul președintelui. Președintele Volodymyr Zelenskyi a abordat problema, afirmând că orice presiune asupra jurnaliștilor este inacceptabilă.

În ianuarie, mai mulți bărbați au încercat să pătrundă în apartamentul jurnalistului Yuri Nikolov din Kiev și au lipit pliante pe ușă cu cuvântul „dezertor”. Polițiștii au deschis o anchetă penală în acest incident, dar până în prezent nimeni nu a fost pus sub acuzare.



spot_img
spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri

spot_img