19 octombrie 2024
ContrasensKarl Marx Uber Alles

Karl Marx Uber Alles

Marx prevedea sfârsitul Capitalismului atunci când, folosind prea multe masini in procesul de productie, patronii nu-si vor mai putea insusi plus-valoarea pe care o furau muncitorilor, neachitându-le intregul cost al muncii depuse. Salariatii pot fi furati, masinile nu, pentru ca fara intretinere, piese de schimb si combustibil nu pot functiona.

Aparent, fara legatura cu marxismul, exista o companie numita Uber, care detine o aplicatie de smartphone ce permite oamenilor din aproape toata lumea sa-si gaseasca o masina de ocazie dispusa sa-i duca de la punctul A la punctul B, la tarife mai mici decât ale taxiurilor. Pentru aceasta, Uber isi opreste 20 la suta din costul calatoriei.



In momentul de fata, compania valoreaza 40 de miliarde de dolari si are 850 de oameni care lucreaza pentru ea, dar care nu sunt angajati. Spre comparatie, General Motors, care valoreaza 60 de miliarde de dolari, are peste 200.000 de angajati cu contract de munca si asigurari sociale platite.

Robert Reich, economist american, fost ministrul al muncii in adminstratia Clinton, crede ca viitorul va fi al companiilor care vor renunta la angajati si vor inchiria, practic, forta de munca. Din punct de vedere al eficientei economice, Uber este peste GM: nu plateste salarii, asigurari sociale, nu are costuri cu intretinerea mijloacelor de productie, cu asigurarile, cu taxele pentru folosirea drumurilor, etc. pentru ca toate acestea sunt suportate de proprietarii masinilor.

Din punctul de vedere al drepturilor lucratorilor ne intoarcem in secolul XIX, crede Reich: fara sindicate, fara salariu minim, fara limita de timp lucrat, fara norme de siguranta muncii. Asta inseamna mai putini bani pentru salariati, mai multe ore lucrate, nesiguranta locului de munca si, in perspectiva, o viata de mizerie.

Marx spunea ca, intr-un final, satui de exploatare, muncitorii se vor rascula pentru a schimba societatea. Având in vedere schimbarile prin care trece lumea si faptul ca ne indreptam spre o distopie in care marile corporatii se vor confunda cu statul iar individul va fi strivit sub puterea acestora, am putea intelege ca istoria se repeta?

spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri

spot_img