11 ianuarie 2025

Karate pas cu pas

Clubul Sportiv “Karate pas cu pas” a pătruns în lumea satului românesc și a descoperit noi talente. Copiii din comunele Bălcescu și Cleja fac sport de performanță și sunt susținuți în activitățile lor de către comunitate și de o mână de oameni care au înțeles că acest sport ajută la buna dezvoltare a copiilor din punct de vedere a disciplinei sănătății. Clubul Sportiv “Karate pas cu pas” susține cursuri de karate stilul shotokan și tehnici de autoapărare adaptate pentru copii și adulți. Antrenamentele sunt coordonate de Octavian Goga (instructor arte marțiale 2 Dan) și Dorin Panaite (antrenor arte marțiale 3 Dan).

Cei doi instructori predau un program complex de tonifiere psihică și fizică extrem de important în selecția și pregătirea sportivilor pentru participarea în competiții de nivel local, național și internațional. Clubul este afiliat la Federația Română de Karate (federație care la rândul ei este afiliată la World Karate Federation) în cadrul departamentului ESKU. Octavian Goga, președintele Clubului Sportiv “Karate pas cu pas” spune că a înființat acest club în anul 2015 pornind de la ideea de a avea propria școală de karate și de a face lucrurile într-un mod serios.



“Am început să predau karate la o sală din Bacău, iar la cererea unor părinți ne-am dus și către zona rurală. Am descoperit copii foarte buni, dornici să învețe și să gestioneze într-un mod mult mai plăcut timpul petrecut în fața calculatoarelor”, declară Octavian Goga

Prestigiul se câștigă

Munca depusă în sala de sport a dat roade, iar în anul 2016, Clubul Sportiv “Karate pas cu pas” a avut prima participare la Cupa României “Karate ESKU” unde copiii au obținut rezultate notabile. Au fost prezenți în competiție 24 de copii din Bacău și Bălcescu, iar unii dintre ei au prins chiar podiumul. Clubul a crescut de la un an la altul și a ajuns să atragă simpatia tinerilor către acest sport. Cele mai recente rezultate obținute de Clubul Sportiv “Karate pas cu pas” îi plasează pe karateka băcăuani în luna martie 2018, la Campionatul Național de Karate, găzduit de Complexul Olimpic București – Izvorani, unde copiii au obținut rezultate promițătoare. S-au remarcat sportivii: Andrei Nedelcu, locul II, vicecampion național kumite; Ștefan Poenaru locul II kumite, Maria Nedelcu, locul III kumite, Larisa Bărbuță locul III kumite, Marta Grosu, locul III kumite și Rareș Antip, locul III kumite.

“În urma acestor rezultate, o parte din sportivi vor merge mai departe la Campionatul European, care va avea loc pe 10 iunie 2018, la Buzău”, declară Octavian Goga, președintele Clubului Sportiv “Karate pas cu pas”

Sponsorii rămân părinții

La aceste competiții naționale, principalii susținători sunt părinții. Până acum, clubul a reușit să atragă sponsorizări care să acopere cheltuielile de transport și de masă. Recent, clubul a încheiat un stagiu de pregătire la Moinești, în Parcul cu pini, unde, antrenamentele zilnice au fost alternate cu drumeții și sporturi de echipă. Membrii clubului au vârste cuprinse între 5 și 40 de ani. Cursurile de karate costă între 50 și 70 de lei/lună, la care se adaugă kimono-ul (40 de lei) și mănușile de protecție. O ședință durează o oră și jumătate, iar copiii fac între 2 și 3 antrenamente, la care se adaugă antrenamentele suplimentare în perioada competițională. Instructorii lucrează pe două grupe – începători și avansați –, iar metoda de predare este una dinamică. Pentru cei mai mici practicanți, instructorii găsesc soluții alternative cu jocuri de coordonare a mișcărilor și cu elemente de karate.



spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul
spot_img