9 ianuarie 2025

Jurnalul unui inventator bacauan

“Curriculum vitae l-am scris dupa 10 ani de la iesirea la pensie. Cineva m-a intrebat daca nu este prea târziu. Oricum, ramâne valabil pentru nepotii mei” – declara Benoni Ursu, inventator

Benoni Ursu din Bacau a inventat o instalatie de incalzire care reduce consumul de energie de 5 – 6 ori. Inventia lui a fost brevetata de OSIM si medaliata la toate saloanele internationale de inventica la care a participat. In 35 de ani, numerosi investitori s-au aratat interesati de inventia bacauanului, insa, Benoni Ursu spune ca nicio oferta nu a fost atractiva.



La 78 de ani, inventatorul nu si-a pierdut increderea ca intr-o zi, cineva de buna credinta, il va ajuta sa-si vada visul implinit. In planul secund al preocuparilor sale s-a aflat ani de zile si pictura, insa, o data cu inaintarea in vârsta, vederea i-a scazut si nu mai poate petrece prea mult timp in fata sevaletului. Talentul sau se vede clar in tablourile care infrumuseteaza locuinta bacauanului. La loc de cinste se afla si unul dintre caloriferele care a stat la baza inventiei sale.

interviu inventator 5

La ce vârsta ati inceput sa munciti?

De mic am muncit. La 12 ani, m-am angajat la santierul H4, unde s-a construit viitoarea Uzina de Reparatii Avioane (URA) Bacau. Terminasem sapte clase pentru ca parintii m-au dat la scoala la cinci ani, din cauza razboiului. Nu puteam sa ma inscriu la liceu, pentru ca nu aveam 14 ani, asa ca doi ani m-am dus sa muncesc. Devenisem ucenic intr-o echipa de electricieni. In anul 1952 m-am inscris la scoala profesionala cu profil electric, pe care am absolvit-o in anul 1955. In acelasi an, m-am angajat la UM 03899, care executa lucrari in URA. Apoi am devenit salariatul intreprinderii ca electrician, pentru reparatii curente, medii si capitale la masini unelte. Dupa zece ani de activitate am dobândit categoria maxima de salarizare ca muncitor. Un fost coleg de scoala mi-a propus sa lucrez in invatamânt, pe post de maistru-instructor, unde urma sa pregatesc clasele de electricieni.

Cum a fost experienta traita la catedra?

Mai intâi am facut o vizita la scoala sa vad conditiile si in anul scolar 1965 – 1966 incepeam primul an de invatamânt. La acea vreme am gândit ca ii pot invata meserie pe elevi si ca pot forma alti specialisti in locul meu. Neavând pregatirea pedagogica necesara pentru functia pe care ma incadrasem, m-am inscris la Cursul pentru pregatirea pedagogica a maistrilor instructori, pe care l-am absolvit in anul 1968 – specializarea Electrotehnica. Eram hotarât sa contribui la procesul de modernizare a invatamântului tehnic pentru ca aveam pregatirea corespunzatoare. In anul 1970 am decis sa dau examen pentru a-mi schimba Carnetul de electrician autorizat pentru ca majoritatea proiectelor mele erau de natura electrica. Am obtinut atunci autorizatia gradul II care imi permitea proiectarea, construirea si verificarea instalatiilor electrice cu puteri pâna la 100 kW si tensiuni de maximum 1000 V. In cei 30 de ani de invatamânt am realizat peste 200 de mijloace de invatamânt pentru autodotare, care au ramas in scoala sub forma de panouri si moduli industriali.

interviu inventator 6

Care este lucrarea dumneavoastra de suflet?

Inca din copilarie m-a preocupat un proiect la care mai lucrez si astazi. Este vorba despre “Incalzirea electrica a unei locuinte” care sa consume energie foarte putina. Daca pe la 12 ani am avut o incercare nereusita, prin anii ’80 am inceput sa ma gândesc serios la aceasta lucrare de incalzire. Dupa câteva nereusite, in anul 1987 am pornit lucrarea de la urmatoarea observatie: apa calda care intra intr-un calorifer este de 60-70 grade Celsius. O rezistenta de 300 W putere ajunge la temperatura de aproximativ 300 grade Celsius. Atunci mi-am propus sa gasesc constructia care ar putea incalzi cu 300 grade Celsius suprafata unui calorifer, la 60 – 70 de grade. Am construit peste 30 de tipuri de calorifere. Am tras concluziile pozitive de la fiecare calorifer construit si am reusit. Costurile pentru cercetare au fost foarte mari, iar familia m-a sustinut in toate demersurile. Lucrarea s-a brevetat si am obtinut distinctii la saloanele de inventica de la Bucuresti, Bruxelles, Geneva. Urmeaza productia de serie!



spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul
spot_img